Az inulindús biocsicsóka-sűrítmény „száz jó hatása”

Feltöltve: 2013. október 28.

SZÉNHIDRÁT-KARMESTEREK,
avagy a biocsicsóka termékek biokémiai intelligenciája

A természet ajándéka, mely jótékony hatását kifejtheti cukorbetegek, szív és érrendszeri betegségek esetén. Értisztító, koleszterinszintcsökkentő, immunrendszer erősítő hatásáról is olvashat a száz jó hatása között. 
Orvos-biológiai jelentősége és az élettani hatások összegzése

 

„Koncentrálunk egészségére!”

AZ OKOS ÉLET NATÚR BIOCSICSÓKA-SŰRÍTMÉNY „SZÁZ JÓ HATÁSA”

Ha egy földben lévő kicsiny gumónak is legalább 
százféle előnye van az emberi egészségre,
megsejthetjük a körülöttünk lévő teremtett világ teljes,
és jelenleg kiaknázatlan gyógyító hatásának erejét.

 • Magyarországon több száz éve ismert, régi leírásokban is kiemelten javasolt, igen hasznos növényként és „téli élelmiszerként”, tápanyagforrásként tartották számon a csicsókát.
 • A csicsókagumóból készített élelmiszerek komoly, megbízható kutatási háttérrel rendelkező élelmiszerek, hatásaikat reprodukálható (megismételhető) módon igazolták független, akkreditált intézmények, klinikák, szerte a világon. A csicsókasűrítmény kutatási modell-anyag, számos kutatómunka tárgya mind a mai napig.
 • A csicsóka és a csicsókakészítmények előnyös hatásait célzott, több évtizedes hazai kutatások és követéses klinikai megfigyelések, valamint fogyasztói tapasztalatok is megerősítették.
 • A biocsicsóka sűrítmény az ún. civilizációs megbetegedések általános megelőzését szolgáló (preventív) élelmiszerek körébe tartozik, emellett a kialakult betegségek terápiáját is támogatja (regeneráció, roboráció, bélrendszeri immunitás növelése, általános immunerősítés, stb.).
 • A korszerű, betegségmegelőző és terápiás étrendbe jól beépíthető a legtöbb nem fertőző, életmóddal összefüggő (életmód-dependens) kórkép megelőzése és kezelésének segítése céljából fogyasztható.
 • A finomítatlan – a növény inulintartalmán kívül egyéb értékes anyagait is hordozó – csicsókasűrítménnyel célzott klinikai vizsgálatokat végeztek, és élettani hatásait mérhetően jobbnak találták az egyéb, finomított csicsókaalapú termékekéhez (ioncserélt csicsókasűrítmény) képest.
 • Korábban szakorvosi javaslat mellett volt forgalomban ilyen jellegű (inulindús, illetve fruktózdús) termék. Mind a mai napig orvosi ajánlások fogalmazódnak meg rendszeres fogyasztásukkal kapcsolatban. Az inulinban gazdag, natúr termék orvosbiológiai jelentősége kiemelkedő.
 • A biocsicsóka-sűrítmény a csicsóka ún. élelmiszer-mátrixát is tartalmazza, vagyis megtalálható bennük a gumó lényegében teljes beltartalma, amely egyedi biokémiai körülményeket teremt az egészségvédő és regenerációs hatások terén (egyedi összetett élettani hatás, szinergencia, „koktél-hatás”). A gyártáskor egyedül a gumó durva rost tartalmát távolítják el, majd a finomrostos, finomítatlan levet kíméletes módon sűrítmény formára hozzák. A biocsicsóka anyagai együttesen segítik a szervezet nyugalmát, egyensúlyi állapotát fenntartani, egyfajta „biokémiai intelligenciával” rendelkeznek, különleges, egyedi szabályozó hatásuk révén.
 • Kis mennyiségű Okos Édes biocsicsóka-sűrítménnyel keverve répacukor helyettesítésére, kiváltására alkalmas, természetes, magas tápértékű, édes ízű bio-krémet, „prebiotikus bio-édesítőanyagot” nyerhetünk. (A forgalomba került inulindús termék kevésbé édes, inkább csak édeskés, melaszos jellegű).
 • Az inulindús biocsicsóka koncentrátum beltartalmi értéke és élettani hatása tekintetében még az értékesebb mézeket, illetve egyéb, természetes, növényi alapú édes ízkarakterű anyagokat (növényi szirupok, stevia) is felülmúlja, a szakirodalmi adatokat alapul véve.
 • Magas kálium, kalcium, magnézium és foszfortartalommal rendelkezik, nátriumtartalma alacsony, vastartalma is jellemző.
 • A csicsókasűrítmények nyomelemtartalma kiemelkedő, jellemzően magas réz, króm, mangán, cink tartalmuk, de számos egyéb elemet is tartalmazhatnak az adott termőhelytől függően (szelén, bór, stb) Az említett nyomelemek támogatják a szívizom, az idegrendszer működését, az anyagcsere-folyamatokat, az enzimatikus működést, védik a bőrt, érrendszert, nyálkahártyákat, megelőzik a terhességi hipertóniát, és számos egyéb létfontosságú folyamatban részt vesznek.
 • A biocsicsóka-sűrítmény mikroelemei és nyomelemei révén lassítja az öregedési folyamatot, csökkenti a belső oxidációt („biológiai amortizáció” csökkentő).
 • Az ásványi anyagok és nyomelemek egymáshoz viszonyított aránya megfelelő, egymás hasznosulását is segítik (szinergencia). Különösen a kálium-magnézium-foszfor egyensúlya emelhető ki, a csicsókagumó beltartalmi értékét alapul véve.
 • Nem emészthető ballasztanyag tartalma révén serkenti a bélműködést. Az inulin mellett pektint is tartalmaz. A vízoldható (pektinek) és nem vízoldható rostok (cellulózok) egymáshoz viszonyított aránya az adott év időjárásától, a csapadék mennyiségétől is függ, ez magyarázza az évenkénti gyártási tételek kismértékű különbözőségét.
 • Az inulindús biocsicsókakrém segíti a a fogyókúrás programokat, a tartós és eredményes súlycsökkentés kelléke. Az elhízás társult kórképeinek, valamint a metabolikus szindrómának a megelőzését és kezelését is támogatja.
 • Használata, fogyasztása egyben hosszan tartó teltségérzést biztosít, mértéktartó illetve szokásosnál kisebb élelmiszer-fogyasztás mellett is. Ennek oka a termék vízmegkötő képessége, prebiotikus tulajdonsága, valamint az inulin agykémiai működésre való jótékony, kiegyensúlyozó hatása (éhség-jóllakottság központ egyensúlyának beállítása).
 • A termék inulintartalma, valamint összetevőik optimális aránya miatt különlegesen komplex élettani hatása van, amely más élelmiszerekkel nem vagy alig pótolható. A természetben ilyen összetett hatású, az inulinnal aktívan „együtt dolgozó” elemeket is tartalmazó anyagot jellemzően nem találunk. A kíméletes koncentrálás miatt e jótékony „koktél-hatás” többszörösére emelkedik.
 • Az inulindús biocsicsóka-sűrítmény az ún. polifruktozán inulint legnagyobb mértékben tartalmazó (a késztermék 49-50%-a) finomítatlan, természetes, növényi bioélelmiszer. Mint hazai termesztésű növény, felszívódása és hasznosulása is igen jó.
 • Más, élettanilag hasznos anyagokat (esszenciális zsírsavak, növényi színanyagok, pektin, stb) tartalmazó élelmiszerek élettani hasznosságát felfokozza, kiegészíti.
 • Más élelmiszerekkel együtt fogyasztva az egyéb hasznos komponensek (vitaminok, ásványok, nyomelemek, színanyagok, stb) felszívódását egyenletessé teszi, nyújtott felszívódást biztosít a vékonybélben. A megfigyelések szerint a speciális „kémiai kommunikációt” segíti az élelmiszerek egyéb fitokemikáliái, a bélfal és a hasznos bélflóra között („cross-talk”).
 • Összetétele révén egyedi, igen előnyös felszívódási körülményeket (pH, prebiotikus hatás, nyomelem-felszívhatóság, ionizáció stb) teremt a vékony- és vastagbélben.
 • Polifruktozán inulintartalma révén prebiotikus hatású, így célzott, szelektív táplálékot nyújt főként a hasznos Lactobacillus és Bifidobacterium mikroorganizmus kolóniák számára. (Erősíti a korábban említett ún. „cross-talk” folyamatot, vagyis a belső összetett öngyógyító mechanizmusokat a bélrendszerben.)
 • Visszaszorítja a normál bélrendszeri mikroflórában található káros mikroorganizmusok szaporodását, ezáltal jelentős betegségmegelőző, bélrendszeri immunitást (gastro-intestinális védelmet) erősítő szerepe van. Az ún. kompetitív gátlás folyamata révén, a hasznos flórát táplálja, a szaporodó hasznos flóra elfogyasztja a káros flóra elől a szerves táplálékot, ezáltal a káros baktériumok visszaszorulnak. Antibiotikum kezelések hasznos kelléke; serkenti a hasznos flóra újrakolonizációját (visszaállítását a kúra után).
 • A leírt folyamat a candidiasis, a bélparaziták és egyéb (állott, vagy nem kellő higiéniai körülmények között készült vagy tárolt élelmiszer által okozott) bélfertőzések elleni védelmet is szolgálja, illetve a már bekövetkezett kórképeknél a fertőző ágens visszaszorítását segíti, főként az inulin sokoldalú hatásai révén.
 • A biotermék a probiotikumok illetve probiotikus készítmények hatását erősíti, felfokozza (együttes használat esetén), majd azok elhagyásakor a hasznos bélrendszeri mikroflóra szaporítását, kolonizációját folytatja, továbbviszi. (A probiotikumokat nem szükséges folyamatosan fogyasztani, a prebiotikumokat tartalmazó táplálékokat ugyanakkor ajánlatos. Így nemcsak folyamatos a bélrendszeri immunvédelem, hanem egyben anyagilag is gazdaságosabb megoldáshoz juthatunk.) Az újabb minőségi probiotikum készítmények ma már inulint is tartalmaznak, ami egészségmegőrző értéküket, élettani hatékonyságukat megemeli.
 • Képes a tápcsatornában magához „vonzani”, magával vinni, mintegy szállítani, utaztatni hasznos, probiotikus kultúrákat, amelyeket „táplálva”, ún. szimbiotikus hatás érhető el. (A szimbiotikumokban a mikroba előnyös anyagcseretermékei is benne vannak, ugyanezek termelődnek a bélrendszeri „utaztatás” közben is a csicsóka inulinjával táplált mikroba kolóniákban.)
 • A prebiotikus és szimbiotikus hatás, valamint a nyomelemek és egyéb jellemzők miatt „enyhe anyatej-hatást” lehet feltételezni az inulindús biocsicsóka-sűrítmény esetében, gyermekek és felnőttek szervezetében egyaránt. A bélrendszerben lejátszódó összetett, protektív, védelmet szolgáló folyamatok hasonlóak az anyatejesen táplált csecsemők bélrendszerében tapasztalható sokrétű, előnyös folyamatokhoz („anyatejre emlékeztető, anyatejet modellező” hatás). Az inulint vagy más prebiotikus hatású frukto-oligoszacharidot ma már a szakmai ajánlások javasolják anyatejpótló és más csecsemőtápszerekhez alkalmazni, az anyatej-hatás hatékonyabb modellezése céljából. Ilyen módon igen hasznos a biocsicsókakrémből fél-egy mokkáskanálnyit 12 hónaposnál nagyobb csecsemők, kisdedek, kisgyermekek és fiatalok étrendjébe is keverni. Felnőttek és idősek számára is hasonlóan előnyös, sőt szinte nélkülözhetetlen a naponkénti mértéktartó inulinbevitel, hiszen a szervezetben az életkor előrehaladtával a „kétarcú” (pl. E.coli) és a káros bélbaktériumok dominanciája jellemző.
 • Táplálják a felszívást végző bélhámsejteket, azaz a bélrendszeri nyálkahártya (bélbolyhok) saját anyagcsere folyamatait is támogatják, azok tápanyagellátásának biztosítása révén. Nyugtatják a bélhámsejteket. Ez a hatás igen jelentőségteljes a bélvédelem szempontjából, ezért is nevezik az inulint a „bélrendszeri kőművesmunka malterének”, míg maguk a kőművesek az előnyös probiotikus kolóniák (főként a Lakto- és Bifidobaktériumok).
 • A biocsicsókakrém anyagai igen hasznos fermentumokat, értékes termékeket, intermediereket képeznek a bélrendszerben (tejsavas erjedés), a széklet pH-ját előnyös irányba tolják, segítik a bélpolipok, a vastagbél- és végbélrák megelőzését, valamint a divertikulumok tisztulását, a gyulladáskeltő folyamatok elkerülését, valamint a pangó széklet okozta káros termékek visszaszorítását, ezen keresztül a vakbélgyulladás elkerülését. (Ismert, hogy a vakbélgyulladás elsősorban a rossz emésztés, a székrekedés, a pangó salakanyagok, rothadási termékek illetve a hiányos hasznos bélbaktérium flóra miatt állhat elő.)
 • Segíti a székrekedés kezelését, lazítja a székletet, megelőzi a székrekedéssel járó problémákat (ozmotikus, prebiotikus hatás, fermentáció, stb révén). Egyes, székrekedéssel összefüggő kórképek kialakulását csökkenti (epekő-képződés, diverticulosis, képződő toxinok felszívódása, stb.). Gázképző (főként hidrogén, szén-dioxid) hatását sokan káros mellékhatásként értékelhetik, azonban – megfelelően beállított, egyénhez igazított adagolásban – a közömbös gázok képződése a székletürítési inger gyakoribbá válását, ezáltal a pangó bélsár okozta megbetegedések megelőzését eredményezi. Idősek, fekvőbetegek, renyhe bélműködéssel élők, illetve bénulás miatt lassult emésztéssel bírók esetében kiemelt szerepe van a terméknek. A készítményt a szervezet 3-4 hét alatt megszokja, így kialakítható az egyéni tűrőképesség és a jó hatások fenntarthatók. Hasmenést jellemzően nem okoz a megszokást és személyre szabott beállítást követően.
 • Visszaszorítja a bélrendszerrel összefüggő egyéb betegségeket, mint a bélhurut, bélgyulladás, és az irritábilis bél-szindróma (IBSZ). Megelőzi és kiküszöbölik a pangó fehérje-bomlástermékek okozta bélrendszeri diszkomfort-érzést.
 • Egyes autoimmun betegségek, mint a colitis ulcerosa és Crohn-betegség, esetében is előnyösnek bizonyult a fogyasztása, a bélhámsejtek hatékonyabb regenerációja, a bélrendszeri immunitás javulása és egyéb hatások miatt.
 • Véd a légzőszervi betegségekkel szemben is, a tüdő hámszövetének immunitását erősíti. Szerepe van légzőszervi betegségek (asztma, stb) megelőzésében, az inulin-hatás révén.
 • Segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket csecsemők, gyermekek és felnőttek esetében. Veseműködést elősegítő, húgykő és vesekő oldó valamint kőképződést gátló hatása ismert.
 • Szerepe van a bélrendszeri immunitás, valamint a teljes szervezetre kiterjedő immunrendszeri védelem kialakításában. (Az immunrendszer legnagyobb bástyái a bélrendszerben találhatók)
 • Növeli a vastagbélben a hasznos anyag-felszívódást, ezen belül is a vitaminok biohasznosulását. (K-vitamin, B-vitaminok, B12 vitamin, stb.)
 • Segíti a kalcium, magnézium, cink és vas biohasznosulását, növelik a kationok oldhatóságát, ionizációját és felszívhatóságát, prebiotikus és pH-szabályozó tulajdonsága révén.
 • Az inulin ún. ozmotikus hatása miatt a bélben lévő vízmennyiség emelkedik, mely nemcsak a vitaminok és ásványi anyagok, hanem az összes egyéb értékes komponens felszívhatóságát megnöveli, kiegyensúlyozza. (Ez különösen a vastagbél „vízhiányos”, méreganyagban bővelkedő környezetében kiemelkedő fontosságú)
 • Lúgosító, bázisképző hatása van a szervezet belső rendszerére nézve, rendszeres fogyasztás esetén.
 • Javítja a csontanyagcserét (kalcium-ionizáció, D-vitamin működés segítése, lúgosítás stb), segíti a csontritkulás megelőzését és kezelését, a vér magnéziumszintjét is emeli.
 • A biocsicsóka-koncentrátum nem igényel gyomoremésztést, pektintartalma és egyéb anyagai serkentik és védik a gyomrot. Nem okoz kellemetlen erjedést a gyomorban. (Sósav és pepszin termelést nem vált ki.) Felhasználható túlsavasodott gyomor, refluxbetegség esetén is.
 • Kíméli a hasnyálmirigyet, segíti annak hatékonyabb működését, egyúttal számos „terhet” levesz e szervről. A hasnyálmirigy védelemben betöltött szerepe (tápanyag-forgalom szabályozás, lúgosítás, stb) kiemelkedő.
 • Az inulindús biocsicsókakrém a „szénhidrátanyagcsere karmestereként” ismert. „Édestestvérével” – az Okos Élet termékkel együtt- cukoranyagcsere-szabályozó, a kiegyensúlyozott szénhidrát-forgalom és energiafelhasználás megvalósulását segíti. Alacsony glikémiás indexű. Az elfogyasztott élelmiszer szénhidráttartalmának (egyéb rostokkal együtt) elosztását, a felszívás szabályozását, a cukrok keringési rendszerbe kerülésének „monitorozását” támogatják. E „cukor-kiosztó” szerepük különösen jelentőségteljessé teszi e termékfajtát a glükóz-intoleranciában, cukorbetegségben, elhízásban szenvedők, valamint az édességfüggőséggel küzdők számára.
 • Az inulindús termék kiegyensúlyozzák a zsíranyagcserét.
 • Támogatja a szívizom munkáját, védi a szívet a stresszhatásokkal szemben, növeli ellenállóképességét, teljesítőképességét (magnézium, foszfor, kalcium, nyomelemek, inulin, fruktóz).
 • Kiemelt szerepe lehet az érrendszer védelmében, hatékonyan védi a szív koszorúsereit és az agyi ereket, csökkentheti a szívinfarktus és az agyvérzés, az agyi történés (stroke) esélyét, más anyagokkal együtt (pl. pirosszőlőmag-őrlemény, lecitin, omega-3 források, stb).
 • Szerepet játszhat a hajszálerek, kapillárisok védelmében, az idősebb kori hajszálér-károsodások megelőzésében, csökkentésében más anyagokkal együtt (flavonoidok, kovasavforrások, oligomer proantocianidinek, stb).
 • Csökkentheti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét a vérben.
 • Trigliceridszint szabályozó, csökkenti a szabad zsírsavak mennyiségét a vérben, ezáltal a szív oxigén-igénye is csökken, amely szintén szívinfarktusra való kisebb hajlammal, illetve egészségesebb szívműködéssel jár együtt. Legtöbb esetben trigliceridszint csökkenést észleltek.
 • Az inulindús csicsókatermék mérhetően növeli a védőkoleszterin (HDL) szintet a szervezetben.
 • Jobbá teszi a belső szervek vér- és tápanyag-ellátását, a szövetek energiaforgalmát, javítják a szervek egymással való belső „kommunikációs képességét”.
 • Az érelmeszesedési folyamatot (arteriosclerosis) lassítja.
 • Segíti a  hormonális folyamatok egyensúlyát a szénhidrát-, a zsír- és a nyomelem-egyensúly, valamint a bélflóra-hatások révén.
 • Nem igényel inzulint a hasznosítás során, nem jelenik meg a hiperinzulinizmus, mely számos kórkép melegágya korunkban (cukorbetegség, rákbetegség, elhízás, stb).
 • Étvágycsökkentő, teltségérzést biztosító és szabályozó tulajdonsága miatt az evési kényszerek megelőzését és leküzdését is támogatja, az éhségérzet intenzitását csökkenti, megszüntetik a „rohamszerű, remegésszerű” éhségérzetet. Az evési kényszerek, falási rohamok visszaszorítása révén számos következményes pszichikai és fizikai következményt is elháríthat.
 • Az élelmiszer-függőségeken belül kiemelten az édességvágyat csökkentik, az édesség-függőség visszaszorítását támogatja.
 • Segít a rendszeres étkezési ritmus megvalósításában az éhség-jóllakottság központ egyensúlyának segítése révén, támogatja a mértéktartó, tudatos életvezetést és étrendet.
 • Igen előnyös, rövid szénláncú zsírsavakat képez a vastagbélben. Ezek szerepe jelentős a bélrendszeri ozmotikus egyensúlyban, a fogyókúrában és a zsíranyagcserében is. (A prebiotikumok széleskörű kutatása a mai napig folyik.)
 • B-vitamin forrás, így részt vállal számos összetett anyagcsere-folyamatban, a szöveti légzésben, enzimes és idegrendszeri folyamatokban, stb. A B-vitaminok bélflóra általi termeltetésében is nagy szerepet vállalnak, így e téren (B-vitaminok) hatása többszörösen előnyös.
 • Béta-karotin, nyomelem- és ballasztanyag-tartalma révén antioxidáns hatású, gyökfogó.
 • Kedvezően befolyásolhatja a só- és vízháztartást (elektrolit egyensúly).
 • Segítheti a tartós izommunkát, fizikai aktivitást, így fizikai munkások számára is hasznos lehet.
 • Sportolók számára is előnyös, természetes „sporttápláléknak, sportdoppingnak” is tartják (Az inulin energiaszabályozó, a fruktóz energiaadó anyag). Hatásait természetesen tudatos étrend, sporttáplálkozás mellett fejti ki.
 • Segíti a máj glikogén raktárainak fokozatos feltöltését (összetett szénhidrátokkal együtt), hatékonyan biztosítja és ellenőrzi a szervezet hosszú távú általános energia- és stresszraktárait, rendszeres bevitel mellett.
 • Fáradékony, energiadeficittel rendelkező szervezetben a felvett táplálék energiahasznosítását szabályozza az egyéni szükségletek szerint. Támogatja a lemerült tartalékok feltöltését, és biztosítják a megfelelő életműködéshez (szív, izomzat, idegrendszer, máj, emésztés, stb) szükséges szabályozókat is.
 • Az alacsony vércukorszintet normalizálhatja (cukorforgalom-szabályozás).
 • Alkalmas bébiételek alapanyagául (fél éves kor felett adhatók, a biotermékek pasztőrözöttek) más élelmiszerekkel együtt, erősíti a baba immunitását, egyensúlyban tartja bélflóráját és vércukorszintjét, „hipoallergén” jelleget biztosít. (Allergiás tünet igen ritka.)
 • Kisgyermekek energia és elektrolit-egyensúlyát, hőháztartását jól szabályozza, egyenletessé teszi az anyagcserét, energiaforgalmat. Nem gátolja a kisgyermekek hízását, testi fejlődését, sőt megfigyelték a soványabb szervezet erősödését, hízását is (felnőtt korban is). Ez vélhetően annak köszönhető, hogy a biocsicsóka illetve inulin nem kimondottan csak „fogyókúrás” jellegű, hanem energiaszabályozó, kiegyensúlyozó, azaz a gyengébb, soványabb szervezetet erősíti, de túlsúly esetén csökkenti az ételigényt és zsírmobilizációt indít el.
 • Az inulindús termék serdülők és ifjak szervezetére is igen pozitívan hat, a bélrendszeri egyensúly, az anyagcsere, és mikroelem (nyomelem) pótlás, a szellemi teljesítőképesség és lelki stabilitás tekintetében.
 • Az idegrendszeri stabilitást támogatja, az általános szellemi erő megőrzésében biológiai úton részt vállal. Gyermekek és ifjak idegrendszeri és szellemi stabilitását, állóképességét megerősítheti, a figyelem fókuszálását, koncentrációt támogatja.
 • A lelki állóképesség, lelki egyensúly előmozdítói egyéb tényezőkkel együtt. (A szellemi-lelki egyensúly közvetlen és közvetett összefüggést mutat a szénhidrát- és zsíranyagcserével, amelyeket a biocsicsóka anyagai szabályoznak.)
 • A csicsókakrém városokban illetve szennyezettebb környezetben élő gyermekek, felnőttek esetében szakemberek által ajánlott „védőtáplálék”, mely a szervezet ellenállóképességét erősíti. (Városi óvodák és iskolák gyermekeinek és dolgozóinak kiemelten ajánlott)
 • Felnőtteknél időlegesen vagy tartósan szellemi koncentrációt és lelki állóképességet igénylő tevékenységek egyik segítője. A mentális terhelhetőséget, teljesítőképességet emeli. Segíti a fókuszált figyelmet, koncentrációt igénylő tevékenységet végzők munkáját. Szellemi munkások hasznos tápláléka. Felelősségteljes munkakörök esetében használata előnyös.
 • A fizikai és lelki stresszek leküzdésének hatékony eszköze, biológiai úton növelheti a stressz-küszöböt. A stresszhelyzetek „kifáradási szakaszának” kezdetét kitolja (később jelenik meg a kifáradás). Tartós szellemi és fizikai leterheltséget követően támogatja az agyi-idegi rendszerek, valamint az izomzat regenerációját, gyorsabb kipihentséget biztosít egyéb életvitelbeli tényezőkkel (vízfogyasztás, minőségi alvás, testedzés, stb) együtt.
 • Intenzív stresszhatások (baleset, gyász, egyéb megrázkódtatások) után a szervezet biológiai és idegrendszeri felerősödését támogatja, az inulin, a vitaminok és nyomelemek összetett hatásai révén.
 • Csökkenti a hangulati hullámzás, a változó kedélyállapot létrejöttének esélyét, hatással lehet a stabil személyiség, „kontrollálhatóság” kialakulásában már gyermekkortól kezdve.
 • Kedvezően hat a magas vérnyomásra (csökkenti) az ásványi anyag-egyensúlyra, valamint só-és vízháztartásra is, szabályozó jellege miatt (K-Na pumpa).
 • I. típusú cukorbetegség esetén kézben tarthatóvá teszi a vércukorszintet, segíti megelőzni a szövődményeket, illetve enyhíti azokat.
 • Kezdődő, II. típusú cukorbetegség visszafordításának hatékony eszköze lehet, a kialakult kórkép szövődményeinek kifejlődését enyhíti. Rendszeres bevitele a gyógyulást hatékonyan előmozdítja.
 • Candidiasisban szenvedő betegek számára előnyös, a bélflóra-egyensúly, a jó bélrendszeri immunitás (teljes immunrendszeri védelem) valamint a betegséggel együtt járó idegrendszeri hatások leküzdésének tevékeny segítője.
 • Vírusos szezonban illetve influenza járványok idején igen hasznos védő, megelőző táplálék.
 • Kialakult fertőzések, infekciók közbeni gyógyulást és azt követő immunrendszeri erősítést hatékonyan támogatja, egyéb immunerősítő hatóanyagok, antioxidánsok működését, felszívódását segíti.
 • Műtétek utáni lábadozást, felerősödést, roborációt elősegíti. Az inulindús termék sokoldalú szabályozó, immunerősítő, protektív (védő), a fruktózdús kíméletes energiaszolgáltató, nyomelempótló, stb tulajdonsága miatt előnyös.
 • Segíti a gyermek- és felnőttkori allergiák (ekcéma, allergiás asztma, stb) és intoleranciák megelőzését. Atópiás (allergia hajlamával rendelkező) családoknál rendszeres fogyasztásuk védő, preventív hatású lehet. A termékkel kapcsolatban allergiás tünet (urticaria) nem jellemző, a tapasztalatok szerint csak igen ritkán jelentkezik. A bionyersanyag allergén vegyi anyagot nem tartalmaz, a termék adalékanyagok hozzáadása nélkül, kíméletes eljárással készül.
 • Pollenallergiások számára is alkalmas és építő tápanyag- és hasznosanyag-forrás. (Esszenciális zsírsavakkal és más anyagokkal együtt a tüdő hámszövetének állapotát javíthatja.)
 • Az aktív vagy passzív dohányzás által károsodott tüdő- és emésztőszervi nyálkahártyák sejtjeinek regenerációját serkentik, a dohányzás-leszoktató programok hasznos segítője lehet (az idegrendszeri állapotot is stabilizálja).
 • Kialakult ételallergiák és -intoleranciák esetében fogyasztása előnyös, segíti a tápanyag-ellátást, az immunrendszeri egyensúly helyreállítását. Az esetlegesen sérült, érzékeny bélnyálkahártyát nyugtatja, hámosítja, a regenerációt gyorsítja.
 • Az inulindús biocsicsókakrém a rosszindulatú daganatok elleni védelmet segíti. Kiemelten az emlő-, vastagbél-, végbél-, prosztata-, tüdő- és májrák elleni védelemben segíthet, de hatással lehet más szervek védelmére is (gyomor, hasnyálmirigy, bőr). Hatásai közvetlen (antioxidánsok, nyomelemek) és közvetett (inulin-hatás, prebiotikus jelleg) módon is megjelennek. Az inulin hiperinzulinizmust csökkentő hatása révén a daganatsejtek kialakulása és növekedése ellen hat.
 • Gyorsítja a szervezet általános méregtelenítő folyamatait, különös tekintettel a nehézfémek (ólom, higany, kadmium, stb) kiválasztására. Erősíti a környezetszennyező anyagokkal, környezeti ártalmakkal szembeni ellenállást. Nehézfémekkel szennyezett területeken, iparvárosokban rendszeres használata ajánlott.
 • Májvédő hatású, javítja a máj anyagcseréjét és detoxikáló tevékenységét. Májbetegségek esetén történő fogyasztáskor a csicsókasűrítmények a májfunkció értékeit mérhetően javították (szakirodalmi adat). Idült májbetegek egészségi állapotát, életminőségét javítják, elősegítik a májregenerációt az inulindús termékek.
 • A biocsicsóka koncentrátumnak szerepe van a gyógyszerek mellékhatásainak csökkentésében, a májban történő bonyolult átalakítási folyamatok segítésében, a szervezetbe akár önhibánkon kívül is bekerült számtalan méreganyag hatástalanításában, eltávolításában, semlegesítésében.
 • Tisztítókúrák (bél-, máj-, és vesetisztítás), léböjtök hasznos kelléke, az általános méregtelenítő programok hatékonyságának növelője. A léböjtök során vércukorszint és energiastabilizáló hatású, a böjtkúrák során a mentális és lelki egyensúly megtartását is segíti. Előnyös rostjai és prebiotikus hatása révén a belek regenerációját támogatja, a veséből a húgysavtartamú lerakódásokat távolítja el, általános vízhajtó, vesevédő hatása is van. A máj méregtelenítésében is szerepet kap, a korábbiak értelmében. Mivel gyomoremésztést nem igényel, a böjt során összetett emésztési mechanizmusokat nem indít be. Tápanyagai gyorsan felszívódnak, inulintartalma inkább a vékonybél végső szakaszában és a vastagbélben fejti ki hatását, amely támogatja a léböjtkúrák eredményességét. A termék egyfajta finomrostos biolé-koncentrátumnak („inulin szirupnak vagy -krémnek”) minősül.
 • Gyorsítja az alkohol oxidatív lebontását, csökkentik az iváskényszert. Az alkohol elvonókúrák hasznos segítője, az alkoholbetegek visszaesésének biológiai úton történő akadályozója. Mérhetően javítja az alkoholbetegek életkilátásait. (Idegrendszeri stabilitást segítő hatása itt is említendő, javítja a beteg pszichés állapotát.) E hatást az inulindús termékhez kevert kevés (1:1 arányú) fruktózzal (gyümölcscukorral) lehet fokozni.
 • Késő esti rendezvényeket, programokat követő napon fogyasztva gyorsítják a belső regenerációt, segítenek megszüntetni a „másnaposságot”, kis mennyiségű fruktózzal elegyítve.
 • Igazolódott az inulindús csicsókatermékek húgysavszint-csökkentő hatása is, amely a köszvényes és húgysavszinttel összefüggő ízületi panaszok csökkentését segítik, rendszeres fogyasztásuk esetén. A köszvény és hiperurikémia megelőzésében és kezelésében jól hasznosíthatók, normalizálják a vér húgysavszintjét, ezzel gátolják a húgysav kristályok létrejövetelét az ízületekben, így elkerülhető a köszvényes roham. (Emellett a csicsókatermékek savtalanító hatása is enyhíti a tüneteket, az ízületek gyógyulási folyamatát segítik.)
 • A termék részt vesz az egészséges szájflóra kialakításában, édes ízkaraktere ellenére nem okoz fogszuvasodást, sőt visszaszorítja a fogágybetegségeket. Ha étkezést követően fogyasztjuk el, nem ajánlatos azonnal fogat mosni (hasznos várni 10-15 percet). Általában étkezés közben ajánljuk a bevitelt, esetleg étkezés előtt 20-30 perccel.
 • Öregedési folyamatokat lassító hatásai miatt javasolható középkortól kezdődően is, kiemelten az idősebb lakosság számára. Összetett hatásai révén beindítja az öngyógyító, regenerációs mechanizmusokat a tápcsatornában, a keringési rendszerben, a májban, a csontrendszerben és ízületekben, valamint az idegsejtekben.
 • Kiemelten ajánlott változó kor előtt álló, illetve változó korban lévő nők számára, a belső anyagcsere- és hormonális egyensúly fenntartása érdekében, valamint az idegrendszer megerősítésére, stresszoldásra.
 • Alkalmas az emberi szervezet ásványi anyag szükségletének kiegészítésére az ősztől tavaszig terjedő „hiányosabb” időszakban is, kiemelkedő táplálkozás-élettani értéke, inulintartalma miatt.

 

Összegzés

A hatások elemzésekor úgy tűnhet, hogy az Okos Élet biocsicsóka-sűrítmény egy „csodaszer”, hiszen ténylegesen és szám szerint is „száz jó hatást” jeleztünk a termékkel kapcsolatban. Ez a termék azonban nem csodaszer, hanem egy finomítatlan, magas tápértékű, inulindús bioélelmiszer, amelyet tudatos és gondos, környezetkímélő termesztés, majd igen kíméletes, komoly szakértelemmel véghezvitt technológiai munka eredményeképpen gyártatunk, majd a lehető legegyszerűbb, adalékanyagmentes formában, egészségre ártalmatlan göngyölegben (üvegben) eljuttatunk a fogyasztóhoz. Erejét maga a Teremtő adja, aki a természetben igen-igen hasznos nyersanyagokat tett elérhetővé az egészségtudatos emberek számára. Emellett a kíméletes és korszerű tápanyagkoncentrálási technológia is lehetővé teszi, hogy értékes anyagaival nagyobb mértékben élhessünk.
E nem túl hivalkodó gumó, a hazai biocsicsóka egy fantasztikus beltartalmi értékű nyersanyag, és a belőle készített koncentrált bioélelmiszerben a nyers forma anyagai sűrített módon vannak meg.
Az előnyös élettani hatások alapjául a hazai és külföldi szakirodalmi adatok szolgáltak, emellett az elmúlt mintegy két esztendő hazai fogyasztói tapasztalatai is.

Az előnyök azonban a „száz jó hatás” felsorolásával nem értek még véget. Álljon itt még néhány további előny a termék egyéb jellemzőit tekintve:
 

Az Okos Élet inulindús biocsicsóka-sűrítmény egyéb jellemzői, előnyei

 

A nyersanyaghiány veszélye viszonylag kevésbé jelenik meg, a biocsicsóka a hazai klímát jól bírja, ellenálló, kevésbé igényes, szárazság- és fagytűrő növény. (Szárazság, éhínség, illetve komolyabb fagyok idején is elérhető, hasznos nyersanyag). A termésmennyiséget a csapadék mennyisége befolyásolja a legjobban.

A biocsicsóka-sűrítmény íze édeskés ízű, jellegzetes melaszos-karamelles jellegű, a natúr csicsóka ízét hordozza. Édesítésre jellemzően nem alkalmas, de például nyírfacukorral, fruktózzal vagy steviával keverve egészséges, prebiotikus édesítőkrémet nyerhetünk, amit ételek édesítésére használhatunk fel. Értékes szerves savai miatt íze nem émelyítő.

Finomítási műveletek nélkül készül, a csicsókagumó teljes beltartalmi összetevőit tartalmazza, a durvább rostanyagokon kívül.

Gyakorlatilag koncentrált, sűrített élelmiszernek minősül, élelmiszerként fogyasztható. Egy üvegben (250 g) mintegy 2 kg biocsicsóka hasznos anyagai találhatóak, koncentrált formában.

Kíméletes, vákuumsűrítéses eljárással gyártják, alacsony hőfokon, majd egy egy enyhe pasztőrözést kap, így a termék megtartja értékét (ez magyarázza jellegzetes íz-anyagait is).

A termék gyártása igen nagy szakmai felkészültséget, szakmai igényességet, egyben gyakorlatiasságot és találékonyságot is kíván, mivel a csicsóka-sűrítmény gyakran váratlan viselkedést mutat, igen nehezen illeszthető rá valamilyen általános tudományos (elméleti) modellre. Igen nagy kihívás a termék konzisztenciájának beállítása, hiszen az időjárás nagyban befolyásolja a csicsókagumók beltartalmi értékét, ez utóbbi pedig a technológiára közvetlenül kihat. Az Okos Élet natúr készítmény esetében az elhivatottság és a hazai egészségi állapot javításának igénye mellett a tudományos jártasság, a több évtizedes szakmai tapasztalat, a kutatói-fejlesztési programokban való részvétel is megjelenik a gyártói oldalon.

Használatának nincsenek különleges feltételei, könnyen kezelhető. (A hétköznapi élelmiszerekhez hasonló a használatuk.)

E termék révén olyan emberek számára is elérhetővé válik a biocsicsóka hasznos anyagainak bevitele, akik nem tudnak biocsicsókát termelni, vagy tisztításuk, tárolásuk és kezelésük nehézkessége, vagy a biocsicsóka magasabb árfekvése miatt nem fogyasztottak eddig rendszeresen bio minősítésű csicsókát vagy csicsókatermékeket.

Más élelmiszerrel nem lépnek reakcióba (kivéve a gyümölcslevekbe való előzetes belekeverést, és ilyen módon való tárolást, ekkor az inulin hasadni kezd), azok anyagaival káros termékeket nem képeznek, inkább azok hasznos anyagainak felszívódását segítik.

Az értékes hatóanyagok döntően nem hőérzékenyek, ellenállnak kíméletes főzésnek-sütésnek, kellemetlen ízváltozást nem szenvednek hő hatására, így felhasználhatók kenyerekhez, süteményekhez, kásákhoz, egyéb készételekhez. Az inulin 140 fokig megtartja előnyös tulajdonságait, csak az extrém magas hőhatás károsítja.

A kenyér- és süteményfélék állományát javítják, öregedésüket lassítják, eltarthatóbbá teszik a pékárukat (nedvesség megkötő hatás) tápanyag-kiegészítő jellegük mellett. Régebben forgalomban voltak, hosszabb ideig elálló, egészségvédő csicsókás kenyerek, de ma már sajnos nem jellemző a jelenlétük a piacon.

Az inulindús termékben a fő „hatóanyag” (inulin) jóval nagyobb mennyiségben van jelen, mint a nyers gumóban, mely élettani hasznosságát növeli (koncentrált hatóanyag-tartalommal rendelkeznek, inulintartalom: mintegy 50%).

A termék mértéktartó, kismértékű fruktóztartalommal rendelkezik. A fruktóz mellett jelenlévő hatóanyagok (nyomelemek, kevés inulin, pektin, stb) a gyümölcscukor hasznosulását segítik, ugyanakkor a gyümölcscukorral kapcsolatba hozott esetleges hátrányok a klinikai eredményekben, e terméknél nem jelennek meg (túlzott energiabevitel, stb.)

Élelmiszer-adalékanyagot (színezéket, aromát, tartósítószert, édesítőszert, stabilizátort, stb) nem tartalmaz.

A nyersanyagtermelés és gyártás Magyarországon történik, a termékek kizárólag hazai, magyar nyersanyagból készül.

A nyersanyag 100 %-a ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik (tanúsító: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., HU-ÖKO-01)

A termelés és gyártás szigorú higiéniai körülmények között, az Európai Uniós feltételrendszer szerint történik. (HACCP-rendszer, szabványok)

Hosszú ideig (9 hónapig) eltartható a gyártástól számítva, felbontás nélkül. Hűtést felbontatlan formában nem igényel, a vízelvonásos tartósítási módszer, illetve az aszeptikus zárás és pasztőrözés miatt. Felbontás után azonban folyamatos hűtést igényel, mivel nincs benne tartósítószer, illetve citromsav vagy más, savanyúságot szabályozó adalékanyag. A terméket felbontást követően ne tároljuk sokáig, mert felülete romlékony. Rendszeres fogyasztás (napi 1-3 mokkáskanálnyi, étkezés előtt vagy közben) és hűtőtárolás mellett a termék megőrzi kifogástalan minőségét.

Savanyítást (citromsavval) vagy kémiai tartósítást (tartósítószerrel) nem alkalmaznak a gyártás során, mely egyedivé teszi e termékeket.

Szintén nem tartalmaz hozzáadott cukrot, glükóz-fruktóz szirupot vagy más természetes vagy mesterséges édesítő anyagot.

Üveges készítmény, az üveg nem lép reakcióba a termékkel, nincs beoldódási veszély a csomagolóanyagból. Az üveges csomagolás révén lehetővé válik a szelektív hulladékgyűjtés, és az újrahasznosítás.

Édeskés íz-jellege lehetővé teszi a természetes édesítőszerek részleges kiváltását (ételekhez, italokhoz adhatók), az édes sütemények esetében a hozzáadott édesítő anyag (méz, barna nádcukor, fruktóz, stb) csökkentését, hőstabilitásuk miatt diabetikus sütemények készítését.
Alkalmas étel-allergiás emberek táplálékául: adalékanyag-, glutén-, szója-, tejfehérje-, tejcukor-, tojás-, olajos mag-, virágpormentesek.

Képes részben helyettesíteni tápanyag-kiegészítő készítményeket, illetve azokat hatékonyan kiegészíteni nyomelemekkel és az inulin sokoldalú hatásával. Természetes jellege révén a felszívódás hatékonyabban történik meg. (Az élelmiszer egyéb „kísérő” összetevőit is tartalmazó termékek azonos mennyiségéből mérhetően több értékes anyag szívódik fel.). Étrendi kiegészítőkkel együtt fogyasztva erősítheti azok előnyös hatásait, egyenletessé teszi felszívódásukat.

Az inulindús biocsicsókasűrítmény egyáltalán nem terheli a tápcsatornát, könnyen felszívódik és értékesül, hatása már rövid távon is megmutatkozik. A biocsicsóka-sűrítmény sokoldalú hasznosságát már sokan mérhetően tapasztalták, akik e terméket rendszeresen használják.

Különlegessége abban is áll, hogy fogyókúrára és „energiaszabályozásra” egyaránt alkalmas, aktivizál, de nem eredményezi az energiaitaloknál tapasztalható felfokozott aktivitást („túlpörgést”). Egyfajta bármikor mozgósítható „belső tartalékot, biológiai stresszraktárt” képez, amit a test akkor használ fel, amikor erre szüksége van. Vélhetően ez az inulin és nyomelemek összhatása miatt áll elő.

Rendszeres, mértéktartó bevitele esetén fejtik ki igazán előnyös élettani hatásaikat, nem szükséges (sőt nem is hasznos) belőlük egyszerre sokat fogyasztani. Nincs tehát szükség „megadózisok” adására, ilyen értelemben „okos”, mértéktartásra és rendszeres egészségtudatosságra nevelő élelmiszerről van szó.

Nemcsak sportolók és fizikai (dinamikus) munkát végzők, hanem ülő foglalkozásúak (statikus munkát végzők) és szellemi tevékenységet folytatók is fogyaszthatják. Ajánlott járművezetőknek, sofőröknek, gyakran úton lévő üzletembereknek, ügyvédeknek, orvosoknak, tanároknak, nevelőknek, számítógép előtt dolgozóknak, stb.

Korosztálytól függetlenül alkalmazható (6 hónapos kor felett). A terméknek más-más hatása érvényesül jobban a gyermekeknél, mint a felnőtteknél és időseknél. Az inulin jellegéből, tulajdonságaiból adódóan minden szervezetben egyénileg indukál regenerációs folyamatokat, az adott szervezet „gyengeségeihez” mérten. Egyfajta belső karmesteri, szabályozói szerepről van tehát szó. Jelenléte rendszeresen, naponta hasznos a szervezetben, igen kis mennyiségben (tehát minőségi, nem mennyiségi bevitelről van szó).

Árfekvése nem magas, a hasonló bioalapanyagból készült termékekhez képest, a rendszeres fogyasztást lehetővé teszi átlagos hazai jövedelemszint mellett.

A csicsóka-sűrítményekkel kapcsolatos hazai és külföldi kutatási eredményekről, a szakmai tapasztalatokról, az elmúlt mintegy harminc éves hazai kutatás-fejlesztői tapasztalatokról és eredményekről, valamint az Okos Élet inulindús (natúr) és az Okos Édes biocsicsóka-sűrítmények kifejlesztésének szakmai hátteréről részletesen is olvashat Tóth Gábor: Édesítsünk okosan! A biocsicsóka-sűrítmények orvosbiológiai jelentősége című könyvében.

Megosztom

Szerző:
Tóth Gábor

Bővebben » Tóth Gábor

Eseménynaptár

[events_calendar long_events=0 ]