Az E-számokról őszintén

Feltöltve: 2018. június 1.

Tóth Gábor

Az E-számokról őszintén

Milyen jövőt szán nekünk és gyermekeinknek az élelmiszeripar?Milyen veszélyeket hordoznak magukban az adalékanyagok (E-számok)? Megérett, leszedték és megették, így történt régen. És ma?…

 

Tovább a vásárláshoz »


És ma: megérik, leszedik, zúzzák, hőkezelik, enzimesen bontják, préselik, derítik, tükrösre szűrik, besűrítik, tárolják, szállítják, vizezik, cukrozzák, aromásítják, szénsavval dúsítják, csomagolják – és végül megitatják velünk. Erről szól Tóth Gábor: Az E-számokról őszintén – Élelmiszereink árnyoldalai című könyve.

Az élelmiszeripar alaptevékenysége ma a következő: a természetes állapotától megfosztott, elemeire bontott és átalakított nyersanyagrészeket ismét " összeragasztják ", e-számokkal dúsítják s így egy újfajta élelmiszer áll elő.

Az összerakás azonban nem olyan könnyű, hiszen különböző színű, állományú és oldhatóságú rendszerekről van szó. Ekkor kerül elő a laboratóriumból az emulgeátor, stabilizátor, állományjavító vagy a csomósodásgátló anyag. A szín-és ízprofilt színezékekkel és aromákkal, a méretet térfogatnövelővel, a tartósságot tartósítószerekkel biztosítják. Az adalékanyagok (e-számok) egyre szélesedő tárháza az eladhatóságot, a gyártó érdekeit szolgálja, a szolgálatkész, fogyasztóbarát gyártó " mindent a vevőért " ideológiája sajnos a legtöbbször csak felszín.

Sokan úgy gondolják, minden adalékanyag ártalmatlan és semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár rendszeres, naponkénti bevitelük a szervezetünkbe. Ez az egyik véglet. Mások minden adalékanyagtól kategorikusan elhatárolódnak, sőt jelentős részükkel kapcsolatban komoly egészségkárosító hatásokról beszélnek. Ez a másik véglet. A szakemberek szerint egy adalékanyag csak akkor kerülhet forgalomba, ha egyértelműen bizonyítják ártalmatlanságát. Ez azonban fordítva is igaz: egy forgalomban lévő vegyületet csak akkor vonnak ki véglegesen a közfogyasztásból, ha bizonyítást nyer az egészségre való ártalmasság ténye. Egy ilyen betiltás azonban sokszor várat magára, mivel egy egy idegen anyagra minden szervezet másképp reagál, a tudománynak viszont statisztikailag igazolható, orvosi tapasztalatokkal alátámasztott bizonyítékokra van szüksége, ami annyit jelent, hogy kis híján népbetegséget kell kiváltson.

A nyugati szakirodalmak egyre másra egészségügyi kockázatokról számolnak be, míg a hazai szakirodalmak az " aggodalomra semmi ok " elvet érvényesítik. Ez utóbbi valamelyest érthető is, hiszen gondoljuk csak el, mi történne, ha a szakma megalapozottnak ismerné el például az aszpartámról (E951-neurológiai panaszok), szacharinról(E954 ), nitritről(E249-250 rákkeltő hatás), egyes színezékekrők, tartósítószerekről szóló híradásokat. Ez esetben a fogyasztói bizalmatlanság olyan kaotikus állapotot idézne elő, amely gyakorlatilag megbénítaná az élelmiszer kereskedelmet.

Korunkban a legtöbb betegség sok tényező összhatásaként előálló kórkép. Ebből adódóan utólag igen nehéz megállapítani, hogy a számos tényező közül melyik és milyen tényező okozta a kialakult betegséget. Ráadásul vannak olyan kockázati tényezők, melyek általunk nem befolyásolhatók, kivédhetőek ( környezeti szennyeződések, vegyi terhelések… ) A táplálkozás nem ezek közé tartozik. Személyesen dönthetjük el, mit veszünk, mit teszünk családunk asztalára. Aki semmit nem tud arról, éppen mit eszik, az végtelenül kiszolgáltatott.

A magyar élelmiszeripar előírja a megfelelő fogyasztói tájékoztatást, ez azonban csak a csomagolóanyagon fellelhető jelölésekre korlátozódik, nem pedig azok élettani hatásaira. Az adalékanyagok általában nem önmagukban, hanem más kockázati tényezőkhöz társulva, genetikai hajlam függvényében okozhatnak nagyobb megbetegítési valószínűséget. Egy részük ártalmatlan, más anyagok ugyanakkor " szükséges rosszként " vannak jelen élelmiszereinkben.

Kinek ajánljuk az E-számokról őszintén című könyvet?

  • azoknak akik szeretnének minél természetesebben táplálkozni,
  • azoknak akik szeretnének végre az E-számok útvesztőiben eligazodni,
  • azoknak akik nem szeretnék több káros anyaggal terhelni szervezetüket,
  • azoknak akik szeretnék végre megkülönböztetni , hogy melyik adalék káros, és melyik ártalmatlan,
  • azoknak akik szeretnének egy szép ajándékot szeretteiknek.

Kinek NEM ajánljuk a könyvet?

  • azoknak akik nem akarnak változtatni életmódjukon, rossz szokásaikon,
  • azoknak akik azt vallják, hogy „csak egyszer élünk” és megtesznek mindent, ennek az egynek a megrövidítéséért.
     

Mennyit ér Önnek az egészsége?

Megér 2-3 doboz cigeretta árát? Esetleg egy nagy hamburger (összetétel többek közt: polifoszfát, nátrium nitrites pácsó, natrium nitrit, aromák, nátrium-glutamát, kárminsav, kalcium-szteaoril, natrium-acetát ) és egy nagy light-os kola (karamell, aceszulfám-K, aszpartám, natrium-citrát, foszforsav, citromsav, natrium-benzoát) árát?

TARTALOMJEGYZÉK

1 Bevezetés
2 Kulisszák mögött
2.1 Ingatag alapok
2.2 Döntő változások
2.3 Az értékesítés művészei
2.4 Minden rossznak gyökere
2.5 A szabadság látszata
2.6 Veszélyes eszközök
2.7 Kettőn áll a vásár
2.8 Alapvető összefüggések
2.9 Bizonytalan mérték
2.10 Felborított egyensúly
2.11 Gyémánt vagy grafit?
2.12 Egy új helyszín: a laboratórium
2.13 Hazug étkek
3 Élelmiszereink kozmetikumai
3.1 Megnyerő ideológia
3.2 A sminkelés eszközei
3.3 Egy kis történelem
3.4 E-számok labirintusában
3.5 Titkok tudói
3.6 Hivatalos álláspont
3.7 Megrázó kísérletek
3.8 Szomorú valóság
3.9 Kételyek és kérdések
3.10 Nincs pardon
3.11 A kémia vasszabályai
3.12 Előny a gyártónál
3.13 Fogyasztói tájékoztatás, mint utópia
3.14 Hírhedt lista
4 A befolyásolás mesterei
4.1 Aromák
4.2 Felfokozott ízek, avagy: ízfokozók
4.2.1 Nátrium-glutamát (E 621)
4.3 Az élet illúziója: színezékek
4.3.1 Természetes színezékek
4.3.2 Mesterséges színezékek
4.4 A tárolhatóság ára: a tartósítószerek
4.4.1 A szalicil felemelkedése és bukása
4.4.2 A két favorit: benzoesav és szorbinsav
4.4.3 Daganat vagy kolbászmérgezés? A nitrát és a nitrit
4.4.4 Egyéb tartósítószerek
4.4.5 A tartósítószer mentes befőzés alapszabályai
4.5 Antioxidánsok
4.5.1 Természetes antioxidánsok
4.5.2 Mesterséges antioxidánsok
4.6 Étkezési savak
4.7 Elkeserítő vegyületek: az édesítőszerek
4.7.1 Kezdeti nehézségek
4.7.2 Édesítőszerek csoportosítása
4.7.3 A titokzatos szacharin
4.7.4 Hírek a ciklamátról
4.7.5 Az elhíresült aszpartám
4.7.6 Egy újabb lehetőség: K-aceszulfam
4.7.7 A narancs és a kémikus esete: E 959
4.7.8 Tényleg fogyókúrás a „light” termék?
4.7.9 Egyéb mesterséges édesítőszerek
4.7.10 Természetes édesítőszerek
4.7.11 Az édes íz várható jövője
4.8 Keserű ízű anyagok
4.9 Az adalékanyagok krémje: állománymódosítók
4.9.1 Algakivonatok (tengeri moszatok)
4.9.2 Maglisztek
4.9.3 Növénykivonatok
4.9.4 Gyümölcskivonatok
4.9.5 Erjesztési termékek
4.9.6 Cellulózszármazékok
4.9.7 Keményítőszármazékok
4.9.8 A tejfehérje (kazein), mint adalék
4.9.9 Szójafehérjék
4.9.10 A csodazselé: a zselatin
4.9.11 Az emulgeátorok
4.9.12 Egyéb állományjavítók
4.10 A levegőért is fizetünk? – Térfogatnövelők
4.11 Sütőipari adalékanyagok
4.11.1 A búza tragédiája
4.12 Egyéb adalékanyagok
4.13 A csecsemők és kisgyermekek kilátásai
4.14 Az élelmiszer feldolgozás problémás kérdései
4.15 Út a megoldás felé
1 táblázat Az élelmiszer-adalékanyagok E-számai és feltételezett hatásai
2 táblázat Az egészséges hat hónapnál fiatalabb csecsemők tápszereiben engedélyezett adalékanyagok
3 táblázat Az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási élelmiszereiben engedélyezett adalékanyagok
4 táblázat Gyermekeknek kifejezetten nem ajánlott adalékanyagok

 

MEGRENDELÉS

 

Termékeink a következő oldalon megrendelhetőek: e-mentes.com

Kérjen kattintson a részletes információkért.

 

Tovább >> Tóth Gábor: Az E-számokról őszintén – Élelmiszereink árnyoldalai

Megosztom

Szerző:
Tóth Gábor

Bővebben » Tóth Gábor

Eseménynaptár

<< júl 2018 >>
hkscpsv
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5