Az édes íz bűvöletében – cukor káros hatásai

Feltöltve: 2018. július 1.

Cikkünkben megismerheti az cukor káros hatásait a szervezetünk számára. Tájékozódhat a mesterséges édesítőszerek hatásairól. Megismerheti a forradalmian új egészséges édességet, mely nemcsak kiküszöböli a fehércukor káros hatásait, de jótékony ásványi anyagokat, vitaminokat is juttat a szervezetbe.

 

 

 

Sokkoló adatok

Az emberiség táplálkozásában történelmileg visszapillantva, az édesítés, az édes ízű élelmiszerek kiemelkedő fontosságot kaptak. A cukorrépa és a cukornád termesztésével terjedt el a finomított fehércukor. Ettől kezdve olyan betegségek kezdtek mutatkozni az embereken, melyek azelőtt szinte ismeretlenek voltak. A múltban a cukorbajt alig ismerték, a századfordulón 1 ezrelékes gyakorisággal fordult elő. Az 50-es évektől kezdett rohamosan emelkedni a cukorbetegek száma, elsősorban az iparilag fejlett országokban. A cukorfogyasztás hazánkban kb. 10 dkg/fő/nap! Ma a világon több, mint 50 millió, Magyarországon pedig mintegy 350-400 ezer cukorbeteg van. (Falun a lakosságnak több, mint 1 %-a, városokban 3-4%-a)

cukor káros hatásai

Miért káros, ha finom?

A legtöbb ember a cukor káros hatását csak a fogszuvasodásban látják. Érdemes megismerni egyéb káros hatásait is, melyek sokkal rosszabb jövőképet festenek.
 

A finomított kristálycukor egyszerű cukor, gyorsan a véráramba kerül. Ilyenkor a szervezet védő mechanizmusa lép működésbe, a hasnyálmirigy inzulint kezd termelni. Hosszabb távon azonban sejtjei elfáradnak és a megterhelt szerv nem tudja ellátni feladatát. Ennek következménye a cukorbetegség. Az inzulintermelés étvágyat is kivált, ami túlzott evéshez, elhízáshoz vezet. A nassolási vágy emiatt alakul ki! A felesleges cukor a szervezetben zsírszövetet képez és lerakódik a kevésbé használt testtájakon. Cukor káros hatásai közé tarozik még, hogy alig tartalmaznak rostanyagot, így többet tudunk enni belőlük, mint a rostban gazdag táplálékokból. Ezáltal megterheljük gyomrunkat és emésztőszerveinket, ráadásul a rostszegénység miatt székrekedés is előállhat. A cukor sem vitaminokat, sem ásványi anyagokat nem tartalmaz, így feleslegesen égeti a szervezetet, csak üres kalóriát ad. Fontos tudni, hogy a cukor akkor sem válik egészséges táplálékká, ha azt vitaminokkal és ásványi sókkal egészítik ki – lásd a barna cukrot. A szervezetbe kerülve kiüríti a B1-vitamin raktárát is.

Cukor káros hatásai – A fizikai és szellemi rendellenessége

 

A fizikai és szellemi rendellenességek összefüggésbe hozatók a finomított cukor fogyasztásával. A vérben lévő szabad cukrok csökkentik a fehér vérsejtek jó működését, a már meglévő szívbetegséget súlyosbítják, rövidítik az élettartamot, magas vérnyomást és szervi zavarokat okoznak. A magas vércukorszint hatására a vérben felszaporodnak a vérzsírok, ami hasonló hatású, mintha koleszterin tartalmú élelmet ennénk. 10% koncentráció felett irritálja a gyomor nyálkahártyáját és fokozza a gyomornedv elválasztást. Érdekes, hogy az epekő és a vakbélgyulladás gyakori a cukrozott élelmeken élő országokban, míg szinte ismeretlen az ilyen táplálékokat nem ismerő egyszerű néptörzsek körében.
 

 

Cukor káros hatásai

 

Az a finom süti ebéd után…

Az ebéd utáni süti kellemessé teszi az étkezés befejezését. De sajnos a cukor legfontosabb tulajdonsága, hogy erjedést okoz a gyomorban, ahol az ételt a baktériumok megerjesztik. Az erjedéshez kell: cukor /erjeszthető szénhidrát/, mikroorganizmus /levegőben található, illetve a táplálékon megtelepedő élesztők és baktériumok/ és idő. Az erjedés során keletkező bomlástermékek /alkohol, savak, gázok/ nemcsak a bélrendszer és a gyomor nyálkahártyáját károsítják, hanem bekerülve a májba, majd a véráramba, az agyfunkcióinkra is károsan hatnak, ezáltal szellemi erőinket csökkentik. A máj mellett másik fontos kiválasztószerv a vese is terhelődik. Fontos tudnunk, hogy az erjedés hatása nem azonnal mutatkozik meg, hanem évek alatt lassan őrli fel a szervezetet miközben gyakran rossz közérzetet, emésztési problémákat, később szervi panaszokat okoznak. Erjedést idéz elő a fehérje és a cukor illetve a fehérje és a gyümölcs párosítás.
 

 

Legalább a méz egészséges??

A méz – bár jóval értékesebb mint a fehércukor – fogyasztása során is erjedés indulhat meg a gyomorban. Helytelen tehát az a hozzáállás, hogy a cukrot nagymennyiségű mézzel helyettesítjük.

Nem hozhat megoldást a mesterséges édesítőszerek használata sem. Bár a kutatások még kezdeti stádiumban vannak, de már néhány édesítőszernek – mint pl. a ciklamát, szacharin – kimutatták rákkeltő tulajdonságát.
 

A fehércukor alternatívái: a light-os termékek megoldást jelentenek?          

A gyümölcsökben lévő cukrok, illetve ezek rendszeres fogyasztása nem okoz a finomított cukorhoz hasonló tüneteket. Ennek oka egyrészt az, hogy a gyümölcsökben nem a károsabb glükóz, hanem a hasznos fruktóz azaz gyümöcscukor dominál. (A fruktóz a vérkeringésben hosszantartó egyenletes vércukorszintet biztosít és nem terheli meg a hasnyálmirigyet. A gyümölcscukor másik előnye, hogy nem okoz erjedést – ellentétben a glükózzal.) Másrészt pedig még nagyobb mennyiségű gyümölcs fogyasztása esetén – a gyümölcs magas víztartalma miatt – sem fenyegeti szervezetünket az a veszély, hogy egyszerre sok cukorral kell megbirkóznia. Az édesítés új formája a forradalmi OKOS ÉDES biocsicsóka-sűrítmény, mely gyümölcscukorban gazdag, nem okoz erjedést, sőt gyógyító, immunerősítő hatású, és másfélszer édesebb a méznél, így édesítésre, süteményekbe is használható, és még finom is!!

 

SZÉNHIDRÁT-KARMESTEREK, avagy
LEGYEN EGÉSZSÉGES, AMI ÉDES!

Koncentrálunk egészségére!

Sokszor megkerestek bennünket az elmúlt 20 évben, hogy a háziasszonyok mivel édesíthetnek, mit adhatnak nyugodt szívvel gyermekeiknek?

Munkánk során már régóta szerettünk volna valami hasznos, egészséges alternatívát találni. Ez végre sikerült 2013 novemberében, amikor is – Új Fejezet nyilt a hazai gyártású tudományos Édesítőanyagok terén! Egy magyar egészségmegőrző biotermék, hazai ökológiai gazdaságból, több évtizedes magyar tudományos kutatói-fejlesztői munkával (egyetem, kutatóintézet, kórház) és minősített fejlesztőüzemi kísérletekkel, több évtizedes hazai, speciális termelési és feldolgozói tapasztalattal – a magyar emberek egészségének védelmében.
 

Kezdetek

A biocsicsókának és abból készített termékeknek a megelőzésen túl kiemelkedő orvosbiológiai jelentőségük van – ezt harminc éve publikálják itthon és külföldön, nagy szakmai érdeklődés mellett. A szakemberek (orvosok, dietetikusok, táplálkozásbiológusok stb.) ajánlják a fogyasztásukat, rendszeres fogyasztásának hatásait sok klinikai kísérlettel igazolták a hazai kórházakban is (cukorbaj, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, rákbetegségek, köszvény, májbetegségek, alkoholbetegség, idegrendszeri egyensúly, sporttáplálkozás, gyermekek egészségvédelme, gerontológiai kutatások stb.).

Az inulindús biocsicsóka-sűrítmény „száz jó hatása”                                                                   

Már több éve kapható az Okos Élet inulindús biocsicsóka-sűrítmény mely immunerősítő, cukorbetegeknek ajánlott, jótékony hatást fejt ki a hasnyálmirigyre, segíthet a vércukorszint csökkentésében. A szív- és érrendszer tisztításában, koleszterinszint csökkentésben is jótékony hatású.

Biocsicsóka sűrítmény

Az Okos Élet készítmény az elmúlt években „bizonyított” és sok család számára a mindennapok hasznos segítője lett, az egészségtudatos táplálkozás terén, igazolva a szakirodalmakban is jelzett előnyös hatásokat és megfigyeléseket.

 

Végre egy egészséges édesség!!!

És elérkeztünk a jelenig, amikoris 2013 októberében sikerült egy méznél is édesebb, egészségmegőrző új biotáplálék és édesítőanyag kifejlesztése, a fehércukor káros hatásai nélkül!!
Gyermekeinknek
is nyugodtan adható, számunkra is egészséges édesség
az OKOS ÉDES!!!

Az OKOS ÉDES készítmény kifejezetten édes ízű, másfélszer édesebb a méznél, juharszirupra, melaszra, karamellre egyaránt emlékeztető, sűrű, mézszerűen folyó, rendkívül ízletes termék, az első hetek fogyasztói benyomásai alapján.

A biocsicsóka-sűrítmények egészségmegőrző édesítőanyagoknak minősülnek, magasan meghaladják például a barnacukor, a nyírfacukor (xilitol), az eritritol, és a finomított szirupok (pl.: tápióka-, agavé, stb.) hasznosságát beltartalmi értékükben. Fogyaszthatók önállóan és gyógyteába, növényi tejbe, ételekbe, süteménytésztákba keverve. A hőkezelést jól tűrik.

Az egészségtudatosan élő emberek számára nehézséget jelenthet az egészséges édesítés, a répacukor kiváltása, melyet az OKOS ÉDES készítmény nagyrészt megoldhat. A jelenleg használt kristályos fruktóznak is sokkal előnyösebb alternatívája, mivel a csicsóka anyagaikarmesterkéntosztják el és segítik hasznosulni a szervezetben az egyébként is lassabban fölszívódó gyümölcscukrot, illetve a vele együtt elfogyasztott más tápanyagokat. Végső soron ez a csicsóka egyik „nagy titka” (hosszú távú szellemi és fizikai teljesítménymegtartó hatás).

Kiemelkedővé teszi a készítményeket prebiotikus, bélvédő, immunerősítő hatásuk. Csak a hasznos mikroflórát táplálják, kiemelten a Lactobacillus és Bifidobacterium kultúrákat: enyhe anyatej-hatásuk, illetvejoghurthatásuk van, emellett igen magas az ásványi anyag- és nyomelemtartalmuk. (Csecsemőknek, kisdedeknek 1 éves kortól adhatók.) Hozzáadott cukrot, tartósítószert nem tartalmaz, bármilyen hihetetlen, mert nagyon édes, de ez a természetes formája!

Az OKOS ÉDES termék szénhidrát-tartalmának jelentősebb része gyümölcscukor, emellett inulint is tartalmaz mintegy 8-10%-ban, valamint a biocsicsóka kulcsfontosságú, különleges és egyedi „élelmiszer-mátrixát” (benne vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és pektineket). Az inulindús és fruktózdús termékek emésztése inzulint jellemzően nem igényel, ami szinte páratlan jelenség a „cukrok” világában. A finomított (fehér, kristályos) fruktóznál vagy gyümölcscukornál jóval értékesebbek. A csicsókavelő és -sűrítmény javítja a kenyér biológiai értékét is, tartósabb, jobb ízű lesz.

Mind tudományos, mind fogyasztói oldalról is komoly eredménynek számít, hiszen biominősítésű, egészségmegőrző édesítőanyagként beépíthető a mindennapi étrendbe. Az OKOS ÉDES termék hűtést felbontás után sem igényel, és a mézekhez hasonló állaga miatt eltarthatósága legalább 1 év.

Alkalmazásuk: naponta 2-3 alkalommal, főként reggel és este ajánlott, étkezés előtt, közben vagy után, egy mokkás vagy teáskanállal. A két termék (Okos Élet, OKOS ÉDES) egymással tetszőleges módon keverhető, egymás előnyös hatásait fokozhatják.

A világpiacon illetve hazánkban is az inulin illetve a biocsicsóka-sűrítmények 1 grammját mintegy 100-szoros áron jegyzik a normál répacukor aktuális árához képest. Az új fejlesztések ehhez képest sokkal gazdaságosabb megoldást kínálnak a prebiotikus, immunerősítő hatás érdekében (mintegy a világpiaci ár tizede, 10-14 Ft/g inulin + a biocsicsóka értékes szinergens anyagai).

Olvasson további jótékony hatásokról alábbi cikkünkre kattintva!
 

Az ÉDES biocsicsóka-sűrítmény „száz jó hatása”

Az OKOS ÉDES termék kiszerelése: 480 g (üveges), eltarthatósága: min. 12 hónap, szárazanyagtartalma min. 81 ref%.

Egy üveg sűrített biotermék mintegy 4 kg hazai biocsicsókából készül, és mértéktartó használat mellett 2-3 hétre elegendő egy fő számára. Napi 20-30 gramm (2-3×1 teáskanálnyi) sűrítmény elég a jótékony hatásokhoz.

A termék eszmei értékét a biominősítés is emeli, szem előtt tartva a környezettudatosságot, a természet védelmét, előnyben részesítve a kíméletes gazdálkodási formát. (A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tanúsítványával, HU-ÖKO-01)

 

 

Felhasznált szakirodalom:
Tóth G.-Varga M.: Édesítsünk okosan
John Yudkin: Az édes-vészes cukor
Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság: Kalóriamentes, mesterséges édesítőszerek kutatásának, gyártásának és felhasználásának helyzete és perspektívái
Obál Ferenc: Az emberi test II.kötet
Bíró-Lindner: Tápanyagtáblázat
 

 

Tóth Gábor
okl. élelmiszeripari-mérnök

Minden jog fenntartva!

Kép
www.morguefile.com
ID-10017101-by-m_bartosch-www.freedigitalphotos.net images Oils_Sauces_and_Dres_g269-Bottle_Of_Olive_Oil_With_Olives_p17101.html.jpg
ID-100177573 www.freedigitalphotos.net images by stockphoto mischievous-look-of-a-young-woman-with-fruits-photo-p177573.jpg

Megosztom

Szerző:
Tóth Gábor

Bővebben » Tóth Gábor

Eseménynaptár

<< Sze 2018 >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30