Befőzés egészségesen, részletes munkamenettel! Cukor és tartósítószer nélkül, sűrítés egészségesen zselatin nélkül – minden részletre kiterjedően!

Feltöltve: 2016. július 9.

A befőzéshez egyre többször használunk otthon tartósítószert, cukrot vagy édesítőszert. Sűrítéshez pedig gyári, előre kevert állati zselatint, mert egyszerű beleönteni a lekvárba, és nem kell vesződni vele?
Felvetődik a kérdés, hogy mennyire egészségesek ezek a hagyományos technikák? 
Lehet cukor, édesítőszer, zselatin és tartósítószer nélkül egészséges lekvárokat, befőtteket készíteni? Mindezt gyorsan, egyszerűen? Milyen alapanyagot válasszunk, hogyan édesítsünk egészséges módon? Mit használjunk állati zselatin és drága pektin helyett, hogy harmadáron főzhessünk be? Hogyan tartósítsunk tartósítószer nélkül? Hogyan készítsük el a lekvárt lépésről lépésre, részletes munkamenettel! Milyen kombinált tartósító eljárások vannak még a befőzésen kívül, hogy télire magas vitamintartalmú gyümölcsöt fogyasszunk? 

 

 

A hagyományos lekvár- és befőzés problematikája

 

Jó ha olcsó alapanyagot választunk a befőzéshez? 

Szüleinktől úgy tanultuk, hogy a lekvárkészítéshez a kissé már nyomódott, nem túl egészséges szemeket használjuk fel. De ha így járunk el, megnöveljük annak esélyét, hogy romlást okozó mikroorganizmusok kerüljenek a lekvárba. Mindig egészséges gyümölcsöt válasszunk a befőzéshez! 

 

Miért káros a cukor?

A cukor káros hatásairól már sokat hallottunk. A befőzéshez a cukrot azért szokták használni, mert a mikrobák működését a magas cukorkoncentráció lassítja, csakúgy mint a zöldségek eltételekor a magas sótartalom is. 

Összességében elmondható a cukorfogyasztás károsíthatja a szívet és érrendszert, a szemet, a fogakat, az emésztőszervek nyálkahártyáját, a hasnyálmirigyet és az idegrendszert, hátrányos a máj és a vese működésére is és megzavarja a hormonháztartást. Hosszabb távon elhízást, más esetben tápanyagszegénységet, cukorbajt okozhat, az erjedési folyamat miatt pedig gyakran szellemi tompaságot, ingerlékenységet, kedvetlenséget, rossz közérzetet. 

Megoldás az édesítőszer?

A szacharin, ciklamát és aszpartám után bevezették a K-aceszulfám nevezetű mesterséges édesítőszert. Ezek használata nem tekinthető kockázatmentesnek, és részt vehetnek rákkeltő, agyi és idegrendszeri működést befolyásoló, allergiás, szervműködéseket érintő (tápcsatorna, kiválasztószervek) folyamatokban. Fogyókúrában betöltött szerepét ma már sokan vitatják, hiszen elterjedtségükkel párhuzamosan az elhízottak száma nem csökkent szignifikáns módon (mérhetően), sőt esetenként a kalóriamentességgel párosuló édes íz a nassolási vágyat erősítheti.  

 

 

A fehércukor alternatívái: a light-os termékek megoldást jelentenek?          
 

A legújabb „csodaszer” a nyírfacukor, másnéven xilit

A mesterséges édesítőszerek után az emberiség a természetes édesítők felé fordult. Az ún. cukoralkoholok csoportjába tartozik a szorbit, a xilit, a mannit és a maltit. A szervezetben nagyon lassan alakulnak át glükózzá, ezért csak kis mértékben emelik a vércukorszintet. 

A nyírfacukor néven elhíresült édesítőt az ipar már az 1950-es években elkezdte használni, xilit (E 967) néven. Eredetileg a nyírfa kérgéből állították elő, a ma jellemző „laboratóriumi” eredettel szemben. A xilit sajátossága, hogy minden sejtben pótolni tudja a szőlőcukrot (glükóz) funkcióiban, inzulintól függetlenül. A máj és kismértékben a vese alakítja át glükózzá, de ez az átalakulás nem okoz vércukorszint-emelkedést. Fogyasztása nem jár fogszuvasodással, ugyanakkor nagyobb mennyiségben hashajtó (laxatív) hatású. Felszívódása során stabilizálja az anyagcserét, megkönnyíti a vércukorszint inzulinnal való beállítását.
 

Valóban édesítenünk kell a befőtteket, lekvárokat befőzéskor? Később megkeressük a választ erre a régi hagyományra! De előbb vessük fel a kérdést, amelyet szüleink még fel sem tettek! Kell tartósítószer a befőttkészítéshez? 

 

A tartósítószerek káros hatásai

A tartósítószerek csíraölő hatása abban rejlik, hogy megkötődve a mikroorganizmusok felszínén, majd áthaladva a sejtmembránon a sejt létfenntartásához (anyagcseréjéhez) szükséges enzim fehérjéket módosítják. Akadnak olyan anyagok is, amelyek ezen kívül a sejtfalak építő anyagainak szintézisét akadályozzák, vagy a belső nukleinsavakat károsítják. Lényegében egy cél érvényesül minden esetben: elpusztítani a mikrobát vagy gátolni szaporodásukat. 

„Ami a mikrobát elpusztítja, az az emberi szervezet számára sem biztos, hogy ártalmatlan.” Ez utóbbi gondolat azért is áll közelebb a valósághoz, mivel a mikrobákban lejátszódó biokémiai folyamatok és anyagcsere-mechanizmusok nagy része az emberi sejtekben is lejátszódik. Következésképpen elképzelhető, hogy a mikrobasejtben lejátszódó káros folyamatok (enzim- és sejtfalépülés gátlása, DNS károsodás) bizonyos testi sejtünkben is megtörténnek, mint nem kívánatos jelenségek

Milyen hatásai lehetnek az adalékanyagoknak, melyek a kerülendőek? 
Tudjon meg többet kiadványunkból!

 

 

Rendelje meg az E-számokról őszintén című egyedülálló kiadványunkat!

 

 

 

A probléma persze az, hogy az életmódunkban előforduló 30-40 károsító tényező mindegyikéről azt mondják, hogy önmagában jelentéktelenek, együttes additív (összeadódó), esetleg szinergens (egymás hatását erősítő) tulajdonságaikról pedig csak alig van ismeretük. A tartósítószerek is valahol hozzáadódnak az egyéb kockázati tényezőkhöz, és így már egy „vaskos” rizikófaktorrá válik.

 

Nagymamáink használták a befőzéshez: szalicil 

A szalicilsav a szervezetben gyorsan felhalmozódik és a vérben sokáig kimutatható. A felhalmozódási veszély gyermekek esetén különösen fennáll. Károsítja a nyálkahártyákat (gyomorgyulladás, gyomorfekély alakulhat ki), a központi idegrendszert és a veséket. Lassítja a pulzust, csökkenti a vérnyomást és testhőmérsékletet, amely idős, beteg embereknél jelent kiemelt kockázatot. A mellékhatások ismeretében a legtöbb államban betiltották. Hazánkban ipari felhasználása tilos, háztartási célokra azonban sajnos még forgalomban van

 

Megoldás a benzoesav vagy a szorbinsav? 

Az üzletben kapható tartósítószerek esetében az összetételnél fel van sorolva, hogy milyen anyag van a tasakban. Ha benzoesav van benne, akkor kerüljük el a közvetlen élelmiszerhez adagolását, mivel a benzoesav lebontását a máj végzi, és fennállhat a felhalmozódás veszélye is. Az allergiás tünet gyakran csalánkiütés, vagy asztma formájában jelentkezik. Egyes vegyületek jelenlétében (L-aszkorbinsav, E 330) benzol képződhet belőle, amely karcinogén vegyületként ismeretes. Állateledelekben betiltották alkalmazását. Aszpirin érzékenyeknél az allergiás tünetek kialakulásának valószínűsége magasabb.

A benzoesav nátrium sója az elterjedt tartósítószer – a nátrium-benzoát. Élettani hatásukat illetően, még a szakmai képzés anyagául szolgáló egyetemi jegyzetek is megállapítják, hogy: „…nem kellően tisztázott, egyes kutatók szerint ezek a vegyületek nem teljesen ártalmatlanok az emberi szervezetre.” Más leírások szerint a benzoesavnál jóval gyakrabban váltanak ki allergiát, az élelmiszereknek fémes mellék ízt adnak. 
 

A szorbinsav ugyanakkor szinte az egyetlen tartósítószer, amely – a többi zsírsavhoz hasonlóan – a szervezet természetes körfolyamataiba bekapcsolódva végül széndioxidra és vízre bomlik. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint ártalmatlan, így alkalmazásukat a világ minden országában engedélyezik. 

Ugyanakkor a szorbinsavat sem kell a termékbe tenni, hanem csak a megtöltött üveg tetejére tett két folpack vagy celofánréteg közé kell helyezni! 

 

Az elterjedt sűrítőanyag, a zselatin 

A legalapvetőbb sűrítőanyag amit az ipar és a háztartás is használ, a zselatin. Különböző neveken juthat hozzá a fogyasztó, itt is az összetétel felsorolásánál kell rábukkannunk a varázsszóra, mely elrettent minket a megvásárlástól. 

A zselatin ugyanis az ún. vágóhídi hulladékból készül. Alapanyagul a vágóhidakon megmaradó – és másra igazán már nem is alkalmas – állati csontok, inak és bőr szolgál, amelyek még igen gazdagok kötőszövetben (a kötőszövet vagy kollagén jelenti lényegében a későbbi zselatint). A megtisztított állati részeket zúzás és darálás után forró vízzel, sósavval, nátronlúggal és egyéb vegyi anyagokkal kezelik, majd a kioldást és közömbösítést követően a kinyert kollagént tisztítják, besűrítik és szárítják. Az eljárás meglehetősen bonyolult, de a sokrétű hő- vegyi és tisztító kezelés az egyetlen lehetőség arra, hogy a – finoman szólva nem túl tetszetős – kiindulási anyagból ínycsiklandó gyümölcszselé alapanyag legyen. 

Az élelmiszerkutatók szerint zselatin alkalmazása az élelmiszerekben egészségügyi szempontból nem jelent problémát, mivel, az emésztőcsatornában a többi felvett fehérjéhez hasonlóan lebomlik. A kiélezett piaci versenyhelyzet és egyes rejtélyes állatbetegségek azonban újabban kételyeket ébresztettek – elsősorban a fogyasztókban. Az alapanyagok származási helye és minősége ugyanis sokszor megkérdőjelezhető és arról sincs pontos információ, hogy az elhullott állatok teteme hova kerül. Van rá egészséges alternatíva? Igen, a forradalmian új útifűmaghéj őrlemény alkalmazása, melyről később írunk.

 

Milyen lépéseket tegyünk, hogy egészséges, egyben elálló legyen a lekvárunk?

 

Először is tekintsük át a hagyományos befőzési technikákat. Mennyire használhatók? Itt olvashat arról, hogy miért kell áttérnünk újfajta, ugyanakkor sokkal egészségesebb tartósítószer, cukor és zselatin mentes technológiára. Ennek első lépése a megfelelő alapanyag kiválasztása. 
 

Milyen alapanyagot válasszunk?

Az egészséges lekvár- és befőttkészítés kezdő lépése az, hogy jó minőségű, egészséges gyümölcsöt használjunk fel. Ha nyomódott, egészségtelen szemek vannak a lekvárban, sokáig kell főznünk, hogy elpusztítsuk a mikrobákat, de ebben az esetben az értékes vitaminok elvesznek, csak a kevésbé hőérzékeny ásványi anyagok és nyomelemek maradnak meg. De akkor megint a hagyományos befőzési technikánál vagyunk! Megéri? Inkább keressünk megbízható, ha lehet bio alapanyagot. A megvásárolt gyümölcsöt a leghamarabb tegyük is el, ne veszítsen tovább értékéből. Ha kicsit drágább is, de a kevés hőntartás miatt több vitamin marad vissza. És hát ezért tesszük el a gyümölcsöt! Az érettség terén azonban válasszuk a megfelelően érett egyedeket, melyekből ízletesebb házi termék készülhet.

 

Mit, mikor tegyünk el, mikor érnek a gyümölcsök, zöldségek?
 

MÁJUS

  Korai cseresznye, szamóca

JÚNIUS

  Korai meggy, ropogós cseresznye

JÚLIUS

  Bogyós gyümölcsök – málna, ribizli, egres, áfonya
  Kajszibarack
  Eper

AUGUSZTUS

  Őszibarack

SZEPTEMBER

  Paprika
  Almaféle
  Szilva
  Zöldségfélék

OKTÓBER

  Szőlő

 

Az egészséges édesség!

Az egészséges befőzés egyik alapelvéhez jutottunk el! Nem szükséges édesítenünk az eltevéskor! Ha megfelelően előkészítjük a gyümölcsöt és ügyelünk a higiéniára, nem kell cukrot, nyírfacukrot tennünk a lekvárba! (A részletes munkamenetet lásd később!)

A lekvároknál fontos, hogy megfelelően érett, egészséges, természetes cukortartalommal rendelkező gyümölcsöt válasszunk.

Meg lehet próbálkozni természetes magas szénhidráttartalmú gyümölcsöket párosítani egymással. Például egres-ribizli; egres-meggy; ribizli-málna; szamóca-banán; csersznye-banán; alma-szilva; őszibarack-szilva; alma-banán; alma-körte; bodza-eper. A személyes kedvencem, az eper-meggy. 
Az ízesítések során a megfelelő gyümölcshöz keverhetünk fahéjat, szegfűszeget, rozmaringit, mentát.
Arra viszont ügyeljünk, hogyha narancs vagy citrom héjat szeretnénk valamibe tenni, a felületkezelés nélküli, bio gyümölcsöt válasszuk! A kandírozott gyümölcsölnél is ügyeljünk arra, hogy a nyersanyag penészgátló-felületkezelés nélküli legyen. 
 

 

Ha tehát az alapanyag jó minőségű, a felbontás után kell csak édesíteni, ha szükséges! De ekkor mit használjunk?

Nemrégiben sikerült egy méznél is édesebb, egészségmegőrző új biotáplálék és édesítőanyag kifejlesztése, a fehércukor káros hatásai nélkül! Gyermekeinknek is nyugodtan adható, számunkra is egészséges édesség az  OKOS ÉDES Biocsicsóka-sűrítmény !

A lekvárokat felhasználáskor édesítsük csak, amennyire szükséges. Méznél másfélszer édesebb  OKOS ÉDES Biocsicsóka-sűrítménnyel . Juharszirupra, melaszra, karamellre egyaránt emlékeztető rendkívül ízletes termék.

A biocsicsóka-sűrítmények egészségmegőrző édesítőanyagoknak minősülnek, magasan meghaladják például a barnacukor, a nyírfacukor (xilitol), az eritritol, és a finomított szirupok (pl.: tápióka-, agavé, stb.) hasznosságát beltartalmi értékükben. A csicsókasűrítmény emésztése inzulint jellemzően nem igényel, ami szinte páratlan jelenség a „cukrok” világában.

Fogyaszthatók önállóan és gyógyteába, növényi tejbe, ételekbe, lekvárokba, süteménytésztákba keverve. A hőkezelést jól tűrik.

A fruktózdús csicsóka anyagai „karmesterként” osztják el és segítik hasznosulni a szervezetben az egyébként is lassabban fölszívódó gyümölcscukrot, illetve a vele együtt elfogyasztott más tápanyagokat. Végső soron ez a csicsóka egyik „nagy titka” (hosszú távú szellemi és fizikai teljesítménymegtartó hatás).

Ezen kívül prebiotikus, bélvédő, immunerősítő hatású is, mivel csak a hasznos mikroflórát táplálja, kiemelten a Lactobacillus és Bifidobacterium kultúrákat.

Igen magas az ásványi anyag- és nyomelemtartalma. (Csecsemőknek, kisdedeknek 1 éves kortól adhatók.) Hozzáadott cukrot, tartósítószert nem tartalmaz, bármilyen hihetetlen, mert nagyon édes, de ez a természetes formája!
 

 
Az ÉDES biocsicsóka-sűrítmény „száz jó hatása”   –  itt olvashat róla!                                                                            

 

A cukor és tartósítószer mentes befőzés alapszabályai

A gyümölcsök és a paradicsom a savasabb élelmek közé tartozik (pH<4,5), így a tárolás során csak romlást okozó mikrobával kell számolni. (élesztők, penészek, nem kórokozó baktériumok) A cél tehát: e mikrobák elpusztítása a termékben és a tárolás során történő esetleges visszafertőződés megakadályozása.

Ennek érdekében három szempontot kell szem előtt tartanunk:

1. A befőzés helyszínének higiéniája, tisztasága

2. Az eltevéskor használt üvegek, fedelek és eszközök alapos csírátlanítása

3. A termék tisztasága és romlásmentessége

 

Az üvegek tisztítása, higiéniai alapelvek

befőzés helyének tisztasága alapvető módon meghatározza a tartósságot. Az élelmiszer maradékok és porszemek felületén hemzsegnek a mikrobák, a nem kellő alapossággal letisztított, zsiradékfilmmel bevont felület-részek (pl.: konyhai munkalap egyes részei, szélei vagy sarkai) szintén otthont adhatnak mikroba kolóniáknak. Mindenekelőtt tehát módszeres takarítással és felülettisztítással kell kezdenünk. A mikrobák érzékenysége és savtűrő képessége különböző, ezért a csírátlanítást erősen lúgos és savas anyaggal is célszerű elvégezni egymás után. A legtöbb fertőtlenítőszer lúgos kémhatású (pl.: Flóraszept, Ultra), így ezzel érdemes az első tisztító műveletet elvégezni, majd ecetes vízzel is át kell törölni a konyha felületeit. A lúgos mosószer ilyenkor elpusztítja a savkedvelő, ugyanakkor lúgra érzékeny mikrobákat, míg az ecetsav a savtűrő, inkább semleges kémhatás környékén szaporodókra mér végzetes csapást. A lúgos-savas kezelés tehát a mikrobák döntő részét elpusztítja, az életben maradó sejteket pedig jelentős mértékben legyengíti. (A légtér fertőtlenítését szintén ecetsavas permetezéssel segíthetjük)

Az eltevéskor használt üvegeket és fedeleket az előbb leírt lúgos-savas kezeléssel csírátlaníthatjuk. E megoldás esetén a flóraszeptes vízzel elmosott és alaposan elöblített üvegeket és csavaros tetőket ecetes vízzel átöblítjük, majd tiszta, száraz leterített konyharuhára fejjel lefelé fordítva lehelyezzük a felhasználásig. (A lefordított üvegben képződő ecetsavas gőz is fertőtlenítő hatású.)
E módszer helyett az üvegek és eszközök kiforralása is elterjedt, ilyenkor az előmelegített üvegeket forró vízben csírátlanítjuk. Hátránya, hogy az üveg megrepedhet, hiszen csak maximum 20-40 fokos hőlépcsőt képes egyszerre elviselni. Az eszközök és csavaros fedelek esetében azonban jól alkalmazható.

Az üvegek és fedelek tekintetében fontos tudnivaló, hogy adott csavaros fedelet (lapkát) csak egyszer használhatunk biztonságos eltevésre. Ha a lapka belső felszínén a szigetelő gumiréteg benyomódott (vagyis már használtuk egy idényben), nagyobb az esélye a romlásveszélynek. Szintén fontos, hogy az üvegnek és lapkának azonos számú bekezdéssel („körmökkel”) kell rendelkeznie (az üveg menetbekezdéseinek száma és a lapka körmeinek száma megegyezik, erről is szó lesz később).

 

 

Gyümölcsök előkészítése, lekvárfőzés menete

A konyha és az üvegek, eszközök csíramentesítése után következik maga a gyümölcs vagy zöldség. Előnyben vannak a háztulajdonosok, akik már a kerti csapnál el tudják távolítani a hibás egyedeket és a szennyező anyagok legnagyobb részét. Akiknél ilyen lehetőség nincs, érdemes a befőzés helyétől minél távolabb elvégezni a válogatást és mosást. (Pl.: fürdőszoba) Váltott tiszta vizet használjunk, legalább háromszor. A kukacos szemek felfedezése végett a vízben áztatás megoldást jelenthet, a kukacok a vízbe kimásznak. Ugyanakkor a sokáig történő áztatás a vitamin kioldódásával járhat.

Az imént leírt egyszerű elvek szem előtt tartásával gyakorlatilag minimálisra csökkenthető a romlásveszély. Az utolsó nagy „offenzíva” a főzés illetve a forró felöntő lével való kezelés.

A gyümölcsöt magozzuk ha szükséges, vágjuk nagyobb darabokra. A főzés után ha túl nagynak érzékeljük a darabokat, még botmixerrel összeapríthatjuk, ízlés szerint. Ha hámozás is szükséges, a pár másodpercre forró vízbe merített gyümölcs könnyedén lehámozható.

A lekvárkészítéshez nagy edényt válasszunk, lehetőleg magas fallal, hogy ne fröcsögjön ki. Csak erre használatos edényt, fakanalat használjunk.

Forralás közben folyamatosan ellenőrizzük, keverjük, nehogy leégjen!
 


 

A forradalmian új növényi „zselatin”, az útifűmaghéj

De meddig is főzzük a lekvárt? Sűrítésre említettük, hogy cukrot használnak, vagy zselatin tartalmú sűrítőt, akárhogy is hívják. A zselatinról írtakat átgondolva felvetődik a kérdés, hogy mit is használjunk helyette?

A magasabb árfekvésű agar-agart és pektint ajánlhatjuk, mint alternatívát. A pektintartalmú dzsem fixálók ára átszámolva, 250 g 5500 Ft körülire jön ki, ami nagyon drága.

Az útifűmaghéj kúraszerű használata rendszeressé teszi az emésztést, megszünteti a székrekedést, segíti a plakkok eltávolításátcsökkenti az éhségérzetet, és kíméletesen tisztítja a májat és epét is. 85%-os rosttartalmával csökkenti a triglicerid- , koleszterin- és vércukor szintet, az egészséges HDL szintet nem befolyásolja. Akik felnőttkori cukorbetegségben szenvednek jelentősen javíthatja a betegek glükóz-szabályozó képességét.

Az emésztést megkönnyíti, nagy vízfelvevő képességgel rendelkeznek, illetve a méreganyagokat, és az étellel bevitt koleszterin egy részét és a vastagbélben már nem előnyös epesavakat is megköti. Ezáltal a bélrendszer rákos megbetegedésének az esélyét is csökkenthetik.

A fentieket átgondolva látható, hogy miért ajánlható vegetáriánus zselésítő anyagként lekvárainkhoz. Nemcsak a kellő állagot adja meg, ezzel lerövidítve a főzési időt, hanem egészségvédő szerepe is van. A lekvár felforralása, kevés hőntartás után kell beletenni házi készítményünkbe. Főzéssel, de főzés nélkül is alkalmazható sűrítésre. 

Az útifűmaghéjból  pár gramm is elegendő egy kg nyersanyaghoz. ALKALMAZÁSA: 1 kg gyümölcshöz 5-6 grammot használjunk. Ez két csapott evőkanálnyi mennyiség. Figyelembe kell venni a gyümölcs víztartalmát. Ha lédús gyümölcsről van szó, akkor picit nagyobb, ha magas pektintartalmúról, akkor csapott mennyiség is elég. A meleg lekvárt ugyanúgy kell összekeverni egy kis útifűmaghéjjal, majd elegyíteni a lábosban lévővel, mintha pudingot készítenénk. Az állaga is hasonló a meleg pudingéhoz. Melegen még folyóssabb, kihűlés után a termék megszilárdul és tartós lesz. Ugyanakkor nem várhatjuk tőle, hogy kimondottan kocsonyás állagot ad, mintha pektint alkalmaznánk. Érdemes próbaterméket készíteni, ha most használjuk először, pláne ha nagy mennyiséget szeretnénk befőzni vele.  

Dzsemek, lekvárok és paradicsomsűrítmény esetén a megfelelő ideig hőn tartott (forralt) és besűrűsödött terméket forrón letöltjük a tiszta üvegekbe, azonnal lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.

Elterjedt a „felfordításos” megoldás is, amikor az üvegeket fejjel lefelé fordítva tároljuk, így a fedél és a termék feletti levegőréteg is „steril” lesz. Befőtteknél a forró felöntő lé végzi el az elsődleges csírátlanítást, majd a nedves ill. száraz dunszt.

nedves dunszt valójában hőn tartást jelent, amely növeli a tartósságot, bár körülményesebb is egyben. (Az üvegek fedelét nem szabad teljesen rácsavarni a nedves dunszt idején a túlnyomás miatt, hanem csak a hőn tartás befejezésekor) A letöltött terméket forró vízbe kell helyezni, és ott tartani negyed órát, majd elzárva a lángot hagyni kihűlni.

A száraz dunszt esetén a jól lezárt üveget még forrón – de óvatosan az égési sérülés miatt – újságpapírba tekerjük, és egy pokrócra helyezzük. A jól körülbugyolált üvegeket két-három napig, a teljes kihűlésig itt tartjuk. Amikor a kamrába helyezzük felcímkézzük, ellenőrizzük, hogy benyomható-e a fedél. Ha igen, a vákuum nem megfelelő, ezt gyorsan fogyasszuk el.

 

vákuum biztosításának a módja, hogy az üvegek lezárásakor figyelni kell a bekezdések vagy „körmök” számát. Az üveg száján ugyanis ugyanannyi menet-bekezdésnek kell lennie, mint amennyi „köröm” van a fedél alsó részén. (Pl.: hat menet-bekezdésű üveghez ne használjunk négy körömmel rendelkező fedelet) A tartósítószer nélküli eltevés során bevált üvegeket és hozzá tartozó fedeleket célszerű megjelölni és a következő évben is együtt használni. Így nagy az esélye az újabb sikeres eltevésnek, míg az ömlesztett fedél-halmazból való véletlenszerű válogatás nem túl célravezető.

Lezáráskor tehetünk a fedél alá folpack-ot is, bár ennek csavarás okozta megszakadása megnyithatja az utat a romlás felé. (A folpack-ot is egyfajta „csavaró” mozdulattal érdemes az üveg szájára simítani) A hibamentes, ép fedél felső felszínén lévő szigetelőréteg egyébként önmagában is légmentes lezárást biztosít, mivel a lehűléskor képződő vákuum a szigetelő részt az üveg szájához szorítja. A celofánnal történő lezárás szintén megfelelő, bár itt számítani kell a nedvesség kipárolgásával együtt járó beszáradással. (A celofán átengedi a vízgőzt) A celofán benedvesítése, – találékony háziasszonyok szerint – az üveg szájának tojásfehérjével való bekenése a mikrobák számára szintén áthatolhatatlan zárást biztosít.

Sokan nem magába az eltett termékbe, hanem a folpack és a csavaros tető illetve két celofán közé helyezik a tartósítószert. Az ilyen megoldások szintén jók lehetnek, csak a felbontáskor célszerű az óvatosság. A por alakú tartósítószerek előbb említett használata elfogadható, hiszen nem érintkezik az élelmiszerrel, így szervezetünkbe sem jut be. Ez a megoldás azonban elsősorban pszichikailag nyújt nyugalmat; a hőhatás (főzés, dunsztolás) és a vákuum e nélkül is tartósságot biztosít. Savanyított, hőkezelés nélküli termékeknél viszont gyakorlati haszna is lehet (csalamádé, savanyú uborka stb.).

 

 

Összefoglalva elmondható, hogy a higiéniás és hőkezelési feltételeket betartva a termék tartósítószer nélkül ugyanúgy eltárolható. Romlást okozó mikroba gyakorlatilag nem fordulhat elő olyan mennyiségben a termékben, hogy az romlást eredményezzen a tárolás során. Természetesen előfordulhatnak romlásnak induló lekvárok ilyen esetekben is, de nem gyakrabban mint tartósítószer használata esetén. Érdemes először próbaként a korábban említett módon eltenni néhány üveggel, majd a sikerélmény birtokában évente tovább növelni az üvegek számát. Ma már egyébként sokan készítik így, vagy hasonló technikákkal a házi készítményeiket, és ennek következtében nyugodtabban is fogyasztják azokat.
 

A befőzésen kívül hogyan tartósítsak?

Érdemes megemlíteni e részen belül, hogy a hőkezelés és fagyasztás kombinációja is igen előnyös és biztonságos módszer. Nagyobb hűtőláda megléte esetén a tizenöt-harminc percig főzött terméket kisebb dobozokba letöltve és lefagyasztva, hónapokig tárolható. Használhatunk e célra üdítőitalos papírdobozokat is tisztára mosva, jól lezárva. Az élelmiszeripar ezt a módszert évek óta alkalmazza oly módon, hogy a gyümölcsök kipréselt levéből ún. félsűrítményeket készít, és azokat mélyhűtve tárolja a felhasználásig. (A félsűrítmény önmagában még nem tartós, de az alacsony hőfok nem engedi a romlási folyamat beindulását.) A fagyasztásos technika – vitamin tartalom szempontjából – jóval kíméletesebb mint a tartósabb hőkezelés, így alkalmazása javasolható. Több helyen tesznek el így házilag paradicsom-félsűrítményt, hőkezelt alma- és kajszibarack zúzalékot, és egyéb gyümölcskészítményeket, amelyek a téli vitaminhiányos időszakban jelentős tápanyag bevitelt biztosítanak.

    

Tóth Gábor

okl. élelmiszeripari-mérnök

Minden jog fenntartva!

Felhasznált irodalom:

Gasztonyi K.: Élelmiszerkémia II. KÉE. Élelmiszeripari Kar, Egyetemi jegyzet, 1991. 279-381.
Körmendy I. – Török Sz.: Konzervtechnológia II. KÉE. Élelmiszeripari Kar, Bp, Egyetemi jegyzet, 1990. 526-538.
Tóth Gábor: Az E-számokról őszintén. Pilis-vet Bt. 2013. 98-106, 114-118,
Tóth Gábor-Varga M.: Édesítsünk okosan! Pilis-vet Bt. 2013. 33-36, 64-66
Szezonális zöldség, gyümölcs naptár http://www.nyitottkert.hu/?q=szezonalis_zoldseg-gyumolcs_recepttar

Képek:

www.morguefile.com
ID-10039322AmbrohttpwwwfreedigitalphotosnetimagesHealthy_Living_g284-Woman_With_Blueberries_p39322html
ID-100132566marinhttpwwwfreedigitalphotosnetimagesBeauty_g419-Pretty_Young_Woman_p132566html
ID-10035341photostockhttpwwwfreedigitalphotosnetimagesHealthcare_g355-Female_Doctor_Checking_Blood_Pressure_p35341html

 

Megosztom

Szerző:
Tóth Gábor

Bővebben » Tóth Gábor

Eseménynaptár

[events_calendar long_events=0 ]