Mindent a csontozat védelméről és a csontritkulás kezeléséről

Feltöltve: 2013. október 8.

Osteoporozis – A néma járvány terjedése – cikksorozat

A csontritkulást a XIX. század végéig az orvosok szinte nem is ismerték. A törékeny és porózus csontozat a kórboncnokok között orvosi ritkaságnak számított. Az első világháborút követően azonban egyre inkább a figyelem homlokterébe került e kórkép és a XX. század végére kiterjedt néprétegeket érintő súlyos globális problémává nőtte ki magát.
A csontritkulást az egyik legnagyobb népbetegségként tartjuk számon korunkban. A néma járvány rohamos terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 2000-es évek első 10 évét (2000-2010) a csontok és izületek évtizedének nyilvánította…

 

A csontritkulás terjedéséről részleteket itt olvashat »

A CSONTRITKULÁS KIALAKULÁSÁNAK
OK-OKOZATI ÖSSZEFÜGGÉSEI

A korábbiakból kiderült, hogy az osteoporosisos esetek 95 %-a személyes szokásainkkal hozható kapcsolatba.A legtöbb civilizációs betegség kialakulásában a mindenkori egészségügynek 10 %-os, a genetikai adottságnak legfeljebb 15-20 %-os, a környezetnek 20-25 %-os, az életmódnak pedig legalább 50 %-os szerepe van.

A csontritkulás okai-további részletek »

Örökölhető-e a csontritkulás?

A csontok minõsége a genetikai adottságoktól is nagymértékben függ. Egyes családokban az osteoporosis sokkal gyakrabban fordul elõ, mint másoknál. Ha az anya ilyen betegségben szenved, a gyerekeknek már korán fel kell készülniük a megelõzésre.

Örökölhető-e a csontritkulás-részletek itt »

A káros szenvedélyek és a csontritkulás kapcsolata

A káros szenvedélyek között a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az alkaloidák kóroki szerepe bír jelentőséggel. A következő oldalon a koffein fogyasztása, a mértéktelen kávézás csontritkulást befolyásoló hatásairól lesz szó.

Részletek a koffein csontritkulást befolyásoló hatásairól »

A csontzat két ellensége: a fehérliszt és a cukor

Fehérliszt

Amikor a teljes búzából finomítás révén fehér lisztet készítenek, a B6-vitamin 72%-a, a folsav 67%-a, a kalcium 60%-a, a magnézium 85%-a, a mangán 86%-a, a réz 68%-a, a cink 78%-a elvész.Az egészségvédő szemlélet szerint szilárd, erős csontozat nehezen képzelhető el finomított lisztből készülő gabonatermékek huzamosabb időn keresztül történő fogyasztása esetén. A „felfújt” kifliken, zsemléken, félbarna kenyérnek álcázott kenyereken felnövekvő modernkori generációk valószínűleg nem számíthatnak a jövőben egészséges, teherbíró csontozatra, ha a gabonatermékek összetételében nem történik előnyös változtatás. Bár a szakmai állásfoglalások mindegyike felhívja a figyelmet a teljes kiőrlésű gabonák kiemelkedő táplálkozástani értékeire, mégsem történik előrelépés ezen a téren. E jelenség hátterében a jelek szerint a fogyasztói magatartás, az ipari és kereskedelmi érdekeltségek és a hatósági rendszer szálainak kusza szövevénye fedezhető fel, amelynek kibogozására egyelőre senki nem mer vállalkozni.

A cukor csontozatra gyakorolt megdöbbentő hatásairól itt olvashat »

Segít-e a tej és a sajt?

A csontritkulás megelõzése és kezelése érdekében sokan gondolnak reményteljesen a tejre és tejtermékekre mint alapvetõ kalciumforrásokra. A statisztika szerint hazánkban a napi tej-, illetve tejtermékfogyasztás 40-45 dkg tejjel egyenértékű, amely megközelíti a szakemberek által javasolt napi 50 dkg értéket.
Az adatok szerint hazánkban a tej és tejtermék fogyasztás egyre csak nő, ugyanakkor a csontritkulás gyakorisága egyáltalán nem csökken, hanem fokozódik. Persze a szakma a népesség idősödéséről, a genetikáról és egyéb tényezőkről beszél, nem véve tudomást arról, hogy a tej és tejtermék fogyasztás nem eredményezett javulást a lakosság jelentős részénél.
De miért nem hoznak átütő eredményt az osteoporosis megelőzésében és a csontrendszer  javításában a tejtermékek?

Részletek a tej csontritkulást befolyásoló hatásairól »

Feltárult titkok

A csontritkulás okainak vizsgálatakor logikusnak tűnt, hogy legelőször az étrendi kalciumbevitel növelésében lássuk a probléma megoldás kulcsát, azonban ez az álláspont túlhaladottá vált az újabb ismeretek fényében. Ha ebben rejlene a megoldás, már hosszú ideje visszaszorult volna a néma járvány a sokféle kalcium-kiegészítő és magas kalciumtartalmú állati termékek fogyasztása révén, azonban éppen ennek ellenkezője, a betegség egyre aggasztóbb terjedése figyelhető meg. Mik tehát az osteoporosis kialakulásának fő okai és hol keressük a megoldást?

Az osteoporozis titkai »

Megosztom

Szerző:
Tóth Gábor

Bővebben » Tóth Gábor

Eseménynaptár

[events_calendar long_events=0 ]