Csontritkulás: Egészségügyi katasztrófa fenyeget

Feltöltve: 2013. szeptember 2.

A fejlett társadalmi berendezkedéssel bíró országokban a csontritkulás – orvosi nevén osteoporosis – egészségügyi katasztrófával fenyeget. Mit tehetünk ellene?

 

Világszerte mintegy 200 millió embert érint a betegség. Az Egyesült Államokban és Japánban 75 millióan szenvednek csontritkulásban. Az USA-ban az osteoporosis és szövődményeinek ellátása évi 16-18 millió dollárba kerül. Nagy-Britanniában és Svédországban a betegségből adódó csonttörések száma 10-15 évenként megkétszereződik. 1999-ben 1,7 millió combcsonttörés fordult elő a világon, és 2050-re a szakemberek közel 7 milliót becsülnek…
 


A csontjaink védelmében lett kifejlesztve az egyedülálló összetételű 
OKOS MAGOS NŐI FORMULA – mely az urak csontjait is védi! 

Európában a lakosság 9-10 %-a tekinthető csontritkulásos betegnek. Mivel az előrejelzések szerint 2010-re minden negyedik európai nő 60 évnél idősebb lesz, a porózus csontokból eredő életminőség romlás az öreg kontinensen is a jelenleginél jóval nagyobb kihívás elé fogja állítani a szakembereket.
Az Európai Unióban átlagosan félpercenként fordul elő egy-egy olyan újabb csonttörés, amely a csontritkulás következményének tekinthető. A statisztikák szerint minden második-harmadik 50 éves európai nő számolhat azzal, hogy a további évek során osteoporosisos csonttörést szenved el. A nemzetközi adatok továbbá rámutattak arra, hogy a 60 év feletti nők 25 %-ánál kimutatható a csontritkulás miatt bekövetkezett összenyomódásos csigolyakárosodás.
 

Egy hasznos alternatíva, mely segíti a kalcium bevitelt a zsírszegényített OKOS MAGOS SZEZÁMMAGŐRLEMÉNY (nők, gyerekek, változó korban lévők, idősek, számára)     

Hazánkban még az európai helyzethez képest is ijesztőbb eredmények láttak napvilágot. A statisztikák szerint 1999-ben az 50 év feletti nők között minden harmadik, férfiak esetében minden negyedik ember osteoporotikus volt, amely közel 600 ezer női és 314 ezer férfi beteget jelentett. Az újabb eredmények alapján ma legalább egymillió beteggel kell számolnunk országos viszonylatban. (A betegek kétharmada nő, egyharmada férfi)
1987-ben Magyarországon mintegy 8 ezer csípőtáji törést regisztráltak, amely a 90-es évek végére 14 ezerre emelkedett és mind a mai napig növekvő tendenciát mutat. (Ma kb. 16-17 ezerre tehető ez a szám)

 

A változás kora kezdetétől 5 évente megkétszereződik az osteoporotikus csípőtáji törések kockázata. Az életben maradottak 40 %-a önellátásra képtelen marad és tartós külső segítségre szorul.21 Más források szerint a törés utáni mortalitás (halálozás) a 25 %-ot is elérheti, ami 4000 halálesetet jelent évente. (Egy amerikai tanulmány szerint a csípőtáji csonttörésen átesett 10 betegből 5 nem tud egyedül felöltözni, kilencen képtelenek segítség nélkül 6-800 métert gyalogolni és egy a szövődmények miatt meghal23.)
A csípőtáji törések mellett hazánkban évente 40 ezer csigolyatest-, 30 ezer csukló- és 10 ezer olyan felkartörés fordul elő, amely összefüggést mutat a csontritkulással. Egyes leírások szerint jelenleg minden hatodik 50 év körüli magyar nő számíthat csigolyatest törésre élete hátralevő részében. Más statisztikák szerint az említett korosztály 20-25 %-át veszélyezteti a csigolyakárosodás, sőt döntő többségük esetében az összeroppanás már előrehaladott állapotban van. Aki már csigolyatörést elszenvedett, az első törés után nyolcszor-tízszer nagyobb eséllyel számolhat egy újabb töréssel azokhoz képest, akiknél még egyetlen csigolya sem károsodott. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy – a klinikai vizsgálatok szerint – három új csigolyatörés közül kettő elsikkad úgy, hogy nem kerül napvilágra az orvosi rendelőkben, így nem jut a szakorvos tudomására sem.
A legegyszerűbb töréstípus, a csuklótörés általánosan is jelezheti a csontritkulást a csontozat egyéb régióiban is. A tapasztalatok szerint például a csuklótöréseket követően igen nagy valószínűséggel bekövetkezhet a csípőtáji törés is, ha a beteg nem fordít figyelmet az osteoporosis visszaszorítását célzó terápiákra.

 

Az adatokat összegezve megállapítható, hogy a csontritkulás által előidézett tömeges méretű csonttörések és egyéb következményes kockázatok drámai méreteket öltöttek Magyarországon is. Mindezek hátterén nem csodálkozhatunk azon, hogy a betegség kezelésével és visszaszorításával összefüggő költségek hazánkban meghaladják a 15 milliárd forintot évente.

Érdemes megemlíteni, hogy a hazánkban előforduló évi mintegy 100 ezer orteoporosisos törés nemcsak a törést elszenvedő ember életét árnyékolja be, hanem sok ezer család mindennapi életét is sokkal nehezebbé teszi. A csontritkulás problémaköre tehát jóval messzebbre mutat, mint pusztán a betegség kezelése. Olyan családi és társadalmi konfliktusok elindítója lehet, amely sok áttéten keresztül gyakorol lelki és fizikai nyomást az amúgy is kevésbé terhelhető újkori emberre, nem beszélve az egészségügyi intézményekről.
 

Hogyan előzheti meg a csontritkulást, hogyan nyerheti vissza csontjai egészségét?
Rendelje meg most a 
Ne veszítsd el csontjaidat című kiadványunkat 

Tudvalevő, hogy hazánkban a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek szerepelnek első és második helyen a halálozási okok listáján. Fontos azonban tudni, hogy csak a csípőtáji törések száma meghaladja a szívinfarktusos esetek számát. Emellett a statisztikák szerint mind világviszonylatban, mind hazánkban több nő hal meg combnyaktörést követően, mint mell-, méhnyak,- és méhtestrák következtében együttesen.19 Eszerint az osteoporosis, mint népbetegség egyáltalán nem marad le a legnagyobb „gyilkosok” mögött. De lehet-e ezen változtatni, és mit tehet az egyéni ember annak érdekében, hogy a tőle telhető legnagyobb mértékben megvédje magát a csontritkulás következményeitől?
Legelőször is ott kell kezdeni a változtatást, ahol életünk legfontosabb dolgai dőlnek el: a gondolkodásnál.

Tóth Gábor 
okl. élelmiszeripari mérnök, szakíró

Minden jog fenntartva!  

 

Kép:
ID-1001463Dino De LucahttpwwwfreedigitalphotosnetimagesDairy_g103-Cheese_p1463html
ID-10044355AmbrohttpwwwfreedigitalphotosnetimagesCouplesPartners_g216-Loving_Elder_Couple_p41110html

www.morgufile.com

 

Megosztom

Szerző:
Tóth Gábor

Bővebben » Tóth Gábor

Eseménynaptár

[events_calendar long_events=0 ]