Feketeribiszke: a csodanövény

Feltöltve: 2013. szeptember 3.

Az OKOS MAGOS rostos feketeribiszke őrlemény
jelentősége és élettani hatásai

A feketeribiszke hazánkban is termesztett, védett növény. Termésének beltartalmi értéke és előnyös élettani hatásai terén minden más bogyós gyümölcsöt, sőt a citrusféléket is megelőzi. Kiemelkedő jelentőségét régóta ismerik és alkalmazzák, bár elterjedtsége és fogyasztása visszaszorult a modern ipari termékek térnyerésével…

 

A feketeribiszke a C-vitaminban leggazdagabb gyümölcs, ezen kívül jelentős mennyiségben tartalmaz karotinoidokat, B-vitaminokat (B1, B2, B3, B6, pantoténsav, biotin), K-vitamint, flavonoidokat, antocianidokat, polifenolokat és E-vitamint. Ásványi anyag- és nyomelemtartalma terén kiemelkedő a vas, réz és mangántartalma, de kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket és szelént is hordoz.

Ismert e bogyós gyümölcsnek erős antioxidáns, gyökfogó, daganatellenes hatása, amely különösen bélrendszeri és prosztatarák ellen ad védelmet, de különleges fenolos, antocián vegyületei (cianidin, delfidin, kumarin, stb) egyéb tumorok ellen is hatásos.

Rákmegelőző hatása mellett említhető érelmeszesedést gátló, koleszterincsökkentő tulajdonsága is. Értágító (amelyet a nitrogén-monoxid felszabadítása útján ér el), ezáltal mérhető vérnyomáscsökkentő hatása is van. Fogyasztása segíti az ízületi gyulladások, reuma, köszvény visszaszorítását.

Az OKOS MAGOS FEKETERIBISZKEHÚS- ÉS MAGŐRLEMÉNY segíthet antioxidáns,  tumorellenes, értisztító, koleszterinszintcsökkentő hatásával
Rendeléshez, kattintson ide!

Mivel olajos komponenseket is hordoz, az urológiai szervek (hólyag, vese) egészségét fenntartja. Biológiailag aktív vegyületei az alsó húgyúti gyulladásokat még olyan esetben is képesek kezelni, amikor a gyulladás már régóta fennáll. Vízhajtó és lúgosító tulajdonsága révén a veséket is tisztítja. Jótékony hatású méhgyulladás esetén. Kíméletesen fokozza az epetermelést, így epetisztító hatású, emellett túlsúlyosaknál a zsírégetést elősegíti, a fogyókúrák hasznos eszköze. Részt vesz a detoxikációs folyamatokban, a savtalanításban, ásványi anyagai és fitokemikáliái révén. Javítja a látást, karbantartja a szem ereit, különösen számítógépes munkakört folytatók esetében, és csökkenti a szem kifáradását.

Intenzíven serkenti a vörösvértestek és a hemoglobin képződését, egyéb vasforrásokkal (pl. dió, zöld levelek, stb) együtt támogatja a vashiányos vérszegénység megelőzését, különösen lányok és nők esetében. Csökkenti a fáradságérzést, B-vitamin tartalma az idegrendszert védi. Értékes anyagai, rostjai a hasznos bélflóra kialakításában és szaporításában vesznek részt. Fontos kelléke a vírusos fertőzések, megfázások megelőzésének és kezelésének (vírusölő), általános immunerősítő hatása van. Hatásos az influenza A, influenza B és Herpes simplex vírus, valamint a bélférgesség ellen is.

Az OKOS MAGOS FEKETERIBISZKEHÚS- ÉS MAGŐRLEMÉNY 
vérképző, epe- és vesevédő tulajdonságú.
Rendeléshez, kattintson ide!

A feketeribiszke magjai is kiváló gyógyhatóanyagokat tartalmaznak, számos bélfertőtlenítő, érvédő és tumorellenes (proantocianidinek, polifenolok, stb) anyag mellett a gamma-linolénsav forrásai, amely a bőrszövet nedvességmegtartó és ellenállóképességét fokozza, a kiütéses, gyulladt bőr „orvosságaként” tartják számon hosszú ideje. Emellett a benne lévő nagy molekulatömegű összetett cukrok (poliszacharidok) a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori gyomorfalhoz kapcsolódását és megtelepedését is gátolják, így hatékonyan segítenek a fekélyek megelőzésében.

A feketeribiszkéből sokféle terméket készítenek, azonban leghasznosabb nyers formában a  bogyó minden részét elfogyasztani. Mivel idényjellegű gyümölcs, az idényen kívül nehéz megoldani frissen tartását. A költséges fagyasztási eljáráson kívül a kíméletes szárítás is megőrzi az értékes anyagokat.

Az Okos Magos (rostos) feketeribiszke őrlemény a nyers hazai feketeribiszkéből, hidraulikus préselés után nyert, az igen értékes héjrészeket, a cukorszegényített húst és a magot is tartalmazó termék kíméletesen és gyorsan szárított, majd megőrölt formája. A korszerű gyártás során az értékes és érzékeny biológiailag aktív anyagok legnagyobb része megőrződik (enzimes feltárást nem alkalmaznak, így a színanyagok a héjban és húsban maradnak). A termék a gyümölcs „cukros” levét már nem tartalmazza, így szénhidrátokban szegényített, ugyanakkor növényi színanyagokban, anticianidokban, polifenolokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és élelmi rostokban igen gazdag, vagyis egyfajta „sűrített feketeribiszke”. Mivel koncentráltan tartalmazza a növény értékes anyagban gazdag héjrészeit, húsát és magjait, kiváló „élő anyag” forrás. Alacsony nedvességtartalma és fényvédő csomagolása révén kevésbé oxidálódik, így eltartható, könnyen kezelhető, otthon és utazások során is praktikusan használható. A termék íze feketeribiszkére jellemző, savanykás, színe mély vörös. Az őrlemény rostos jellegét a magliszt és a bogyó egyéb rostjai adják.

Igen előnyös párosítást jelent Okos Magos pirosszőlőmagliszttel, homoktövismagliszttel vagy homoktövishúsliszttel keverve alkalmazni, az antioxidáns, érvédő és egyéb hatások erősítése érdekében.

Alkalmazása: naponta 2-3 x 1 teáskanállal, étkezések közben. A termék tej-, tejcukor-, tartósítószer és adalékanyag-, szója- és gluténmentes.
 

Megosztom

Szerző:
Tóth Gábor

Bővebben » Tóth Gábor

Eseménynaptár

<< Aug 2017 >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3