A fehércukor káros hatásai, a csontozat második ellensége

Feltöltve: 2013. szeptember 25.

A XIX. sz. elején a cukor sokkal inkább csemegének számított (fejenként átlagosan 5-6 kg-ot fogyasztottak évente), mintsem a táplálék egyik fõ komponensének. Ma az Egyesült Államokban évente 70 kg cukrot fogyaszt el egy polgár, hazánkban 36 kg-ot.
A szőlőcukor az emberi szervezet legfontosabb energiaforrása. A finomított cukor (kémiai nevén: szacharóz) egy olyan két molekulából álló diszacharid, amely 1 molekula glükózból (szőlőcukorból) és 1 molekula fruktózból (gyümölcs cukorból) épül fel. Mindezek hátterén felmerülhet a kérdés, milyen probléma állhat fenn a szacharóz, vagyis a finomított kristálycukor fogyasztása esetén, ha létfontosságú glükózt biztosítja a szervezet számára

 

A válasz megtalálásához érdemes tudni, hogy az emberi szervezet olyan energiaforrásokat igényel, amelyekben egyúttal az emésztéshez, felszívódáshoz és egyéb funkciókhoz szükséges tápanyagok is megvannak. A finomított cukor gyakorlatilag nem tartalmaz sem vitaminokat, sem ásványi anyagokat. Felgyorsítja a belsõ égési folyamat sebességét, ugyanakkor nem biztosítja az ehhez szükséges egyéb építõ- és szabályozó komponenseket (kalcium, vas, B-vitaminok stb.), sőt azok kiürülését támogatja. Hazánkban a napi energiabevitel 15%-át a finomított cukor adja, amely mintegy felhígítja a testünkbe bevitt tápanyagot, gyakorlatilag 15%-kal csökkenti a bejutó mikro-komponensek mennyiségét.
 

Hogyan tudjuk visszaépíteni csontjainkat? Melyek a csontkárosító tényezők? 
Tudja meg, rendelje meg most a
 Ne veszítsd el csontjaidat!
című kiadványunkat akciós áron!

 

A cukor hatással van a kalcium-anyagcserére is. Kísérletek bizonyították, hogy 100 g cukor elfogyasztásának hatására a szervezetbõl kikerülõ kalcium mennyisége mérhetõen fokozódott. A fokozódó kalciumvesztés — a hiányos étrendbõl adódóan — nem tud egyensúlyt tartani a kalciumbeépülési folyamattal, így hosszabb távon a csontritkulás gyorsulásával számolhatunk. A cukorfogyasztás nagyobb kalciumvesztést okozhat azoknál, akiknek korábban kalcium-oxalátból álló vesekövük volt. A megfigyelések szerint a cukor kalcium-anyagcserére kifejtett hatása részben genetikailag meghatározott, így elképzelhetõ, hogy a csontritkulásos betegek az átlagnál érzékenyebbek a finomított cukorra.

 

Az ízületek és a csontozat vérkeringésének a javítását szolgálhatják a magas színanyagtartalmú termékeink, az OKOS MAGOS PIROSSZŐLŐMAG-ŐRLEMÉNYT, az OKOS MAGOS HOMOKTÖVISMAG-ŐRLEMÉNYT, és az OKOS MAGOS PIROSRIBISZKE-ŐRLEMÉNYT. Rendeléshez, kérem kattintson a termék nevére!
 

A nagy mennyiségű cukor befolyásolhatja a mellékvesekéreg hormontermelõ folyamatát is, megnövelve bizonyos kortizonszerű hormonok mennyiségét a vérben. E hormonok fontos biológiai szerepet töltenek be, túl nagy mennyiségben azonban közismerten csontritkulást okoznak. Kisállatokban 56%-os cukortartalmú étrend hatására annak ellenére osteoporosis alakult ki, hogy a kutatók gondoskodtak a megfelelõ kalciumbevitelrõl.
(Említendő, hogy egyes cukrászati készítmények és a legtöbb csokoládé cukortartalma megközelíti az 50-55%-ot!)
A cukorfogyasztás ma mind a világon, mind hazánkban hatalmas méreteket öltött. Az állandó cukorbevitel – a többszintű csontkárosító hatás révén – folyamatosan szállítja ki a csontokból a kalciumot.
 

A csontjaink védelmében lett kifejlesztve az egyedülálló összetételű 
OKOS MAGOS NŐI FORMULA – mely az urak csontjait is védi! 

 

Hangsúlyozandó, hogy a rostban gazdag összetett szénhidrátforrások (pl. teljes kiőrlésű kenyér, barnarizs, müzlifélék) nem okoznak a cukorhoz hasonló tüneteket, jóllehet a gabonák is bővelkednek a glükózban. Ez utóbbi molekula azonban mintegy láncra fűzve, keményítő formájában van jelen. A keményítőből a felszívódás során glükóz, vagyis szőlőcukor egységek képződnek, amelyek – rostok jelenlétében – lassan, szabályozott módon szívódnak fel a vékonybélből. Emellett a magas vitamin és ásványi anyag tartalom bőségesen biztosítja a beépítéshez szükséges komponenseket is, így a csontozat hatékonyan tud épülni.

Megemlítendő azonban, hogy a kenyérfélék közül a fehérlisztből készülő termékek igen előnytelenek. A rostban szegény fehérkenyér nemcsak azáltal okoz csontépülési zavart, mert hiányos összetételű, hanem mert – ballasztanyag hiányában – igen gyorsan szívódik fel, így a finomított cukorhoz hasonló tüneteket produkálhat. Ilyen értelemben a fehérliszt egyfajta csontkárosító „cukor-effektust” is produkál. A cukor helyettesítéseként a méz, gyümölcscukor (fruktóz) illetve a mikroelemekben gazdagabb barna cukor mértékletes fogyasztása javasolható. Az édesebb gyümölcsök, aszalványok (pl. mazsola, aszalt szilva, füge) értékes ásványianyag-források, ugyanakkor a jóval kíméletesebb gyümölcscukor dominál bennük.

 

A csontjaink védelmét sedgítheti elő a magas rosttartalmú OKOS MAGOS ROST FORMULA illetve a fogyást is támogató OKOS MAGOS PREBI-ROST FORMULA 
 

A gyümölcscukrot ma már külön is meg lehet vásárolni. Lassabb felszívódása és előnyös tulajdonságai miatt nem cukorbetegek is haszonnal fogyaszthatják. Édesítő képessége kétszerese a cukorénak, így jóval kevesebb is elég a megfelelő édes íz kialakulásához.
Hazánkban a fehérliszt és cukor használata nem egymástól függetlenül, hanem egymás mellett van jelen, hiszen a legtöbb lisztes árú, cukrászsütemény, piskótatekercs, tortalap, fánk, stb. egyszerre tartalmaz nagymennyiségű finomított lisztet és cukrot. A felmérések szerint e két „ellenség” teszi ki a modern ételek tömegének döntő hányadát. Az élvezeti szerek összhatása mellett tehát e két élelmiszer-alapanyag tömeges elterjedése teszi népbetegséggé a csontritkulást.

 

Ízületeinek, porcainak rugalmasságát segíthet javítani a magas fehérje tartalmú sajtok helyett az OKOS MAGOS ÍZÜLETI FORMULA.

 

Az alkaloidák kivonják a meglévő kalciumot a csontból, a hiányos élelmiszerek pedig – amellett hogy tovább segítik e folyamatot – alkalmatlanok a gyors kiáramlás megállítására és a csontszövetbe képződő veszteségek azonnali pótlására. Az ilyen csontozat terhelhetősége romlik, a mikro-repedések szaporodása miatt pedig a regenerációra már képtelen csontszövet statikailag összeomlik és bekövetkezik a tragédia. A tünet észlelésekor a beteg miden esetben megdöbben, jóllehet a jelenség hátterében helytelen táplálkozási szokások évtizedes csontkárosító hatása áll.

A csontritkulás kérdéskörének van két olyan központi területe, amely sok ellentmondásra választ adhat. Ezek kerülnek fókuszpontba a következőkben.
 

Tóth Gábor                

okl. élelmiszeripari mérnök, szakíró

Minden jog fenntartva!  

 

Kép:
www.morgufile.com
ID-100151253 by Marcus www.freedigitalphotos.net images Meals_g270-Bowl_Of_Muesli_For_Breakfast_p151253html
www.freedigitalphotos.net images by Raktrachadatorsap Fruit_g104-Fresh_Apple_p160675.html.jpg

Megosztom

Szerző:
Tóth Gábor

Bővebben » Tóth Gábor

Eseménynaptár

[events_calendar long_events=0 ]