AZ OKOS ÉLET ÉS OKOS MAGOS TERMÉKCSALÁDDAL KAPCSOLATBAN

Mi a legfőbb hatóanyaga a biocsicsóka termékeknek?

Az Okos Élet termékek fő alkotója az ún. polifruktozán inulin, amely döntő részben egy fruktóz, azaz gyümölcscukor egységekből fölépülő egészségvédő összetett szénhidrátfajta. Ez a molekula széleskörű egészségvédő hatással rendelkezik. A táplálkozástudományban „szénhidrát-karmesternek” is nevezik, a cukoregyensúly fenntartásában betöltött szerepe miatt. A hasznos bélflóra védelmét is nagyban szolgálja, amelynek speciális (szelektív) tápláléka. Az inulin igen értékes anyag, pénzben kifejezett értéke a világpiacon a répacukor aktuális árának általában 100-szorosa. A sűrítménynek 50%, a pornak 75% az inulintartalma (számolt érték).

Milyen termékfajtákból áll az Okos Magos termékcsalád?

Három alapvető termékcsoportra osztható:

  1. Olajosmag-őrlemények, formulák. Zsírszegényített olajosmag lisztek, főként tökmag- szezámmag és lenmagliszt keverékéből, különböző arányok szerint, az egyes célcsoportok biológiai igényeihez igazítva. Ide tartozik például a Női, a Férfi, a Diéta Plusz, a Sport Plusz Formula. E csoportba soroljuk még az Extra Formulát (földimandula- és amarantliszt keveréke), és az Ízületi Formulát is, melyben porcépítő barnakölesliszt és csonterősítő szezámliszt keveréke van.
  2. Bioflavonoid tartalmú őrlemények. Növényi színanyagokat koncentráltan tartalmazó szárított, cukorszegényített, rostos gyümölcs- és gyümölcsmag őrlemények. E csoportba tartozik például a Pirosszőlőmagliszt, a Homoktövishúsliszt, a Homoktövismagliszt, a Fekete- illetve Pirosribiszkeliszt, a Szem Formula vagy a Piros Almarost.
  3. „Rost Doktor”. Élelmi rostokat nagy mennyiségben tartalmazó, speciális elágazású cellulózokat, pektineket és egyéb ballasztanyagokat hordozó termékek. Ide tartozik a Rost formula almamagházporral (a korábban említett Piros Almarost ide is sorolható), a Prebi-Rost formula (cukorréparost biocsicsókainulinnal) vagy a zsírszegényített lenmagliszt.

Mi a legfőbb értéke az Okos Magos termékeknek?

Értékes növényi fehérjéket, aminosavakat, B-vitaminokat, E-vitamint, számos ásványi anyagot – mint a kalcium, magnézium, foszfor, kálium, vas, cink, réz, mangán -, élelmi rostokat nagy mennyiségben tartalmaznak. Emellett antioxidáns hatású növényi színanyagok és hasznos (speciális hatású) élelmi rostok forrásaként is szolgálhatnak, termékfajtától függően.

Miért éppen a hazai biocsicsókát használjuk alapanyagként és ajánljuk inulinforrásként?

A csicsókának (Helianthus tuberosus) a legmagasabb az inulintartalma, így e nyersanyagból lehet a leghatékonyabb inulinbevitelt biztosítani. A csicsóka biotermesztése biztonságosan megoldható hazánkban, ezért a minősített bionyersanyagból származó termék a legelőnyösebb, legtisztább természetes inulinforrás.

Van-e kutatási háttere a csicsókaalapú terméknek?

Hazánkban a csicsókatermékek kutatása több évtizedes múltra tekint vissza. A kutatási programokban akkreditált felsőoktatási intézmény (Budapesti Corvinus Egyetem Konzervtechnológiai Tanszék), kutatóintézet (KÉKI), megyei kórház (Pl.: Kaposvári Megyei Kórház) és más szakintézmények is részt vettek. Ezek a kutatások, szakmai megfigyelések megerősítették a csicsóka kiemelt egészségvédő szerepét, melyet számos publikációban közzétettek. (Irodalom: Édesítsünk okosan! A biocsicsóka-sűrítmények orvosbiológiai jelentősége.) A kutatás-fejlesztési programokban az Okos Élet biocsicsóka-sűrítmény alapanyagául szolgáló bioterméket konkrétan is felhasználták, az eredmények egy részéhez közvetlenül ez az alapanyag szolgáltatta az adatokat.

Miért nem elegendő a csicsóka otthoni termesztése a konyhakertben, azaz miért van szükség tartós, elálló termék előállítására?

A csicsókagumó a betakarítás (felszedés) után nem sokáig áll el, hamar megpuhul, megromlik otthon is, vagyis idényjellegű termény (talajban hagyva egy ideig „eltartható”). Amennyiben egész évben – tavasztól őszig is – szeretnénk élni az inulindús termék előnyeivel, létszükségletté válik eltarthatóvá tétele, amelyet a kisüzemi, korszerű technológiák segítenek. Ennek legkíméletesebb módja a vízelvonás, azaz a vákuumsűrítés illetve a hatékonyan végrehajtott, alacsony hőmérsékletű levegővel való szárítás.
Ezen felül a csicsóka elágazó gumói nehezen és munkaigényesen tisztíthatók, könnyen homok kerülhet a termékbe. A korszerű mosási-tisztítási technológiákkal ez is elkerülhető.

Milyen alapanyagokból és hogyan készülnek az Okos Magos zsírszegényített termékek, illetve meddig tárolhatók?

Vegyszermentes, ellenőrzött, de nem ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból állítják elő e bevizsgált termékeket. A zsíros magvak hidegen, 40 fok körüli sajtolásakor előálló másik főtermék – az olajon kívül – , az ún. zsírszegényített, száraz olajosmag-pogácsa nagy teljesítményű őrlőgéppel való őrlésével, esetleg szitálásával (a szemcseméret miatt), szárításával és fényvédő tasakba töltésével készülnek. A bioflavonoid és rosttartalmú formulák kíméletes szárítás, szitálás, majd őrlés után kerülnek a tasakokba. A gyártás során a terméket nem éri semmilyen vegyi anyag, szerves oldószer (hexán), vagyis oldószeres kioldást természetesen nem alkalmaznak, kizárólag mechanikai préselést. Az őrleményekhez szintén nem kerül adalékanyag, tapadásgátló, cukor, só, stb., hanem 100%-ban a sajtolt-darált őrlemény kerül lecsomagolásra, a lehető legkevesebb oxigén és fényhatás mellett. Eltarthatóságuk a gyártástól számított 6 hónap. Felbontásuk után is sokáig eltarthatók (3-4 hónap), nem hajlamosak az avasodásra, alacsony olajtartalmuk, száraz jellegük miatt. A felbontott tasakot érdemes gondosan visszazárni, esetleg üvegbe áttölteni és száraz, hűvös, sötét helyen tárolni.

Mit lehet tudni a biocsicsóka termékek gyártásáról és eltarthatóságáról?

A biocsicsóka gumók durva, gázképző nyers rostjainak eltávolítása után, a finomrostos csicsókalé vákuumsűrítésen megy keresztül, alacsony hőmérsékleten, így egy homogén, lekvárszerű termék áll elő. A megfelelő sűrűség elérése után üvegekbe kerül, majd pasztőrözés és hűtés következik. A végtermék barnás színét a darálás után azonnal meginduló enzimes reakció (mivel nem kap citromsavas kezelést), és a kíméletes sűrítés közben végbement enyhe barnulási, karamellizációs folyamat együttesen adja. Ez utóbbi folyamat teszi kellemesebbé a termék ízét.
A biocsicsókapor a gumók tisztítása és darálása után igen kíméletes szárításon és őrlésen mennek át, így kerül a fehér színű finom, porszerű anyag a fényvédő tasakokba. Adalékanyagot és ízesítőt, hozzáadott cukrot nem tartalmaznak a termékek.
A sűrítmény eltarthatósága, felbontás nélkül, 9 hónap, a por ennél hosszabb ideig, 12 hónapig áll el.

Helyettesítik-e az inulindús termékek a nyers csicsókafogyasztást?

Igen, sőt koncentrált jellegüknél fogva értékesebbek is annál. Mivel a csicsókainulin 140 Celsius fokig stabil, így a sűrített és pasztőrözött termék ugyanolyan, sőt jobb hatással rendelkezik, mint a nyers forma, és a biocsicsóka egyéb hasznos anyagait (ásványi anyagok, vitaminok, rostok, stb) is nagyobb mértékben hordozza. A termékek a bionyersanyag összes értékes anyagát magukban hordozzák. Felhasználásuk könnyű, praktikus.

Hasznosabb-e a biocsicsóka-sűrítmény, mint a kapszulázott inulin?

Tekintettel arra, hogy a biocsicsóka-sűrítményben az inulin mellett számos egyéb hasznos hatóanyag, vitamin, ásványi anyag, nyomelem és nem vízoldékony rost is megtalálható, melyek az emberi szervezet védelmi és regenerációs folyamatait elősegítik, így együttes értéke és jelentősége meghaladja a kapszulázott inulin értékét.

Miért lehetnek előnyösebbek a biocsicsóka-készítmények, mint a nyers csicsóka?

A nyers gumók fogyasztása igen egészséges, azonban a gumó romlékonysága miatt egész évben való friss bevitelük nehezen, vagy nem oldható meg. Ezen felül a nyers csicsóka – a maga egészében fogyasztva – közismerten erősen puffasztó, hashajtó hatású lehet, az íze pedig jellegzetes. Amennyiben kíméletesen feldolgozzák, egyrészt az év minden napján hozzáférhetővé válik, másrészt – a durva nyers rostok eltávolítása miatt – kellemetlen gázképző hatása csökkenthető, és íze is kellemesebbé válik, ízesítők nélkül is. A biocsicsóka gumók felhasználhatóságát és élvezhetőségét egyaránt javítja a kíméletes, korszerű technológia. (Egyéb termények, zöldségfélék esetében a nyers fogyasztás jobban javasolható, a csicsóka kivételt képez)

Mennyi bionyersanyag kerül bele egy üvegbe illetve tasakba?

A gyártás során az a cél, hogy a nyersanyag minél nagyobb hasznos része átkerüljön a sűrítménybe, mintegy koncentrált formában, ugyanakkor a puffasztó hatású anyagok egy részét igyekezzünk kiiktatni a végtermékből.
Egy kisüveg (250 g) sűrítményben 1,5-2 kg minősített bio nyersanyag értékes anyagai vannak, az adott betakarítás előtti idény időjárásától függően. Egy tasak biocsicsókaporban ennek mintegy másfélszeres mennyisége található meg, azaz 2,5-3,5 kg nyersanyag.

Melyek a legfőbb egészségügyi hatásaik a biocsicsóka készítményeknek?

A termékek elsősorban cukorbetegség megelőzését és kézbentartását, a húgysavszint csökkentését és a köszvény megelőzését, a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítását (koleszterinszint csökkentése), valamint a székrekedéses panaszok és egyes bélbetegségek megelőzését szolgálják. Prebiotikus, bélflóratápláló, „enyhe anyatej hatású” élelmiszernek számítanak, a bélrendszeri immunitást erősítik, ezen keresztül kihatnak a szervezet szinte minden részére (szív, máj, tüdő, nyirokrendszer, agy, idegrendszer, izomműködés, szénhidrát- és zsíranyagcsere, stb), és a központi védő mechanizmusokra is. A vércukorszint beállításán keresztül hatnak a jóllakottság központra, segítik a fogyókúrákat, a súlycsökkentést és az édességvágy csökkenését. Értékes vitaminokat, ásványi anyagokat is hordoznak. Ezen felül sok egyéb élettani hatásuk is van.
Candida betegek számára is alkalmazhatók, a gombákat nem táplálják, csak a hasznos, védő hatású lakto- és bifodobaktériumokat (az ún. kompetitív vagy versengő gátlás révén visszaszorítják a káros gombatelepeket a bélben).

Miért értékesebbek az Okos Magos őrlemények a nyers olajos magvaknál? Miért mondhatók „koncentrált élelmiszereknek”?

Alapvetően zsírtartalmuk alacsonyabb, mint a nyers magvaké, ez azonban kihat a többi összetevőre is, pozitív értelemben. A magvakban lévő 35-50 % olajtartalom jelentős része eltávozik a hidegen sajtolás során, általában 9-12% maradék olaj marad vissza a termékben, amely nem préselhető ki a magból. Ugyanakkor a többi alkotó a sajtoláskor felhalmozódik, tömörödik, sűrűsödik a termékben, így az eredeti magvak fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalma, valamint rosttartalma jóval magasabb, mint a kiindulási magé. Ilyen értelemben sűrített, koncentrált élelmiszereknek minősülnek, a kiindulási termékekhez képest másfél-kétszeres mennyiségű növényi érvédő proteint, B-vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és rostot tartalmaznak.

Hogyan emésztődnek az Okos Magos őrlemények?

A préselés miatt a növényi nyersanyag sejtjei feltáródnak. Fogyasztásukkor a gyomorban a növényi fehérjék könnyen emésztődnek (nem ülik meg a gyomrot), majd a bélben, az alacsony zsírtartalom miatt nem képeznek „szappanszerű biofilmet”, hanem gyorsan haladva optimálisan emésztődnek. A rostok serkentik a bélmozgást, így az eredetileg nehezebben emésztődő zsíros magvak könnyen emészthető és a bélben is gördülékenyen haladó anyaggá válnak. A gyomor-bélrendszert, valamint az epét, a hasnyármirigyet és a májat, kiválasztószerveket nem terhelik meg.
A magas flavonoidtartalmú őrlemények szintén igen könnyen és gyorsan emésztődnek, hatékonyan kifejtik előnyös hatásaikat (a vékonybélben kioldódnak belőlük az értékes anyagok és fölszívódnak). A rostos termékek esetében nem emészthetőségről, hanem emésztéskönnyítő hatásról beszélünk; ezek a termékek segítik más anyagok eloszlását, felhasználását a bélben, ezzel párhuzamosan felveszik és magukba zárják a káros anyagokat a vastagbélben.
Az Okos Magos termékek általános bélvédő, bélflóra fenntartást segítő hatásúak, e folyamat segíti az ásványok ionizálását, jobb felszívhatóságát, hasznosulását a bélrendszerből. Általános protektív (védő) élelmiszereknek tekinthetők.

Mit mond a táplálkozástudomány a zsírszegényített olajosmag-lisztekről?

A hazai táplálkozástudományi ajánlások már az 1980-as évektől kezdve említik a hazai tápláltsági állapot javítása érdekében a jó minőségű olajosmag lisztek (Pl. napraforgó, tökmag) és a hüvelyeslisztek (pl. sárgaborsó) kiegészítő alkalmazását kenyér- és süteménytésztába, készételekbe (leves, főzelék) és fasírtokba, kásákba. A szakmai előzetes vizsgálatok szerint ezek alkalmazása fehérje-komplettáló (kiegészítő), B-vitamin, kalcium, vas, magnézium és nyomelem pótló hatású, ezen felül rostpótló is egyben, amely a vastag- és végbélproblémák egyik ellenszere.
Különösen vegetáriánus és vegán célcsoportok számára, valamint az állati termékeket kisebb mértékben fogyasztók számára van jelentősége, de a vegyes táplálkozásúak számára is hiánypótlást tesz lehetővé egyes vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és rostanyagok tekintetében.

Milyen betegségmegelőző, egészségvédő hatásaik vannak az Okos Magos őrleményeknek?

A zsírszegényített olajosmag liszteknek elsősorban tápanyagpótló, csonterősítő, bélvédő, sejtregeneráló tulajdonságai vannak. Segítik a fogyókúrát, de az izomszövetek elvesztését gátolják. Fehérjetartalmuk nem jelent semmilyen veszélyt, mert ér- és bélvédő növényi fehérjeforrások, emellett ballasztanyagtartalmuk bélregeneráló, nem képeznek a húsfélék, tejtermékek emésztése során tapasztalható bomlástermékeket. Az egyes formulákat (keverékeket) a nők, férfiak, idősebbek, fogyni vágyók, gyermekek, sportolók, fizikai munkát végzők egyéni igényeihez igyekeztünk igazítani, szakmai anyagok felhasználásával.
A termékek hasznos a szív- és érvédő, szellemi erőt, gondolkodást serkentő, idegerősítő anyagokat (lecitin, foszfor, magnézium, B6 vitamin, stb) is tartalmaznak, támogatják a bélbetegségek, rákbetegség visszaszorítását. Hatékony kellékei lehetnek a maradandó súlycsökkentésnek, fogyókúráknak, teltségérzést fokozó hatásuk miatt. Alkalmazhatók cukorbetegség esetén is, sőt annak megelőzésében is szerepet kapnak. 
A növényi színanyag-őrlemények hatékony immunerősítők, antioxidánsok, ér- és bélhámvédők, hajszálérkeringés-fokozók, tisztítják a szív koszorúsereit. Az agyi és idegi működést serkentik, védik a szemet és a bőr- és kötőszövetet (Pl. Szem Formula).
Haszonnal fogyaszthatják a terméket szív- és érbetegek, rákbetegek, emésztőszervi- és epebetegek, cukorbetegek, kifáradási szindrómával küzdők, fogyni vágyók. Candida betegek számára is hasznos tápanyagforrások.

Alkalmasak-e édesítésre a biocsicsóka termékek?

Az inulindús biocsicsóka-sűrítmény és biocsicsókapor édeskés, melaszra, krumplicukorra emlékeztető ízzel rendelkezik, azonban ételek, italok édesítésére nem alkalmas. Mézzel vagy más édes termékkel keverve erősítik az édes ízt (így kevesebb édesítő anyagra van szükség), emellett a szénhidrát-anyagcserét is normalizálják, így érdemes édes termékekhez adni, vagy azokkal együtt fogyasztani e termékeket. Vízben átlagosan jól oldódnak, kevés üledékképződés mellett (a rostok és az aminosavak miatt).

Milyen visszajelzések érkeznek a biocsicsóka termékek ízével kapcsolatban?

A termékek hordozzák a csicsóka jellegzetes ízét, azonban élvezhetőbb, édesebb, kellemesebb, mint a nyers gumók íze. A legtöbb ember megkedveli, megszokja a terméket, bár alapvetően nem élvezeti cikként, hanem egészségügyi hatásai miatt fogyasztják. A termékek ízét tekintve a vélemények természetesen különböznek, mégis általában kellemesnek illetve elfogadhatónak tartják a sűrítmény illetve a por ízét a fogyasztóink.

Hogyan használjuk az Okos Magos őrleményeket?

Mivel natúr, ízesítés nélküli őrleményekről van szó, önmagukban nem alkalmasak fogyasztásra, csak valamilyen ételhez, esetleg kevés folyadékhoz, növényi tejhez keverve. Hozzátehetjük fasírt alaphoz, kenyér- és süteménytésztához (3-5%-ban a lisztre számítva), bármilyen édes vagy sós készételhez (leves, főzelék), műzlihez, kásához, esetleg joghurthoz, kefírhez. Turmixokhoz, fogyókúrás italokhoz is keverhetjük.

Főzhetők-süthetők-e e termékek?

Az Okos Élet biocsicsókatermékek főzése és sütése nem okoz változást az élettani hatásban, ugyanígy az Okos Magos olajosmag és rost-őrlemények is tetszés szerint főzhetők-süthetők, eközben duzzadnak, sőt emészthetőbbé is válhatnak. Ugyanakkor az Okos Magos Ízületi formula, valamint a színanyag-őrleményeket (pl. Pirosszőlőmag, Homoktövismag, Fekete- és Pirosribiszke-őrlemény, Szem Formula, stb) nem szabad 40 Celsius fok fölötti hőhatásnak kitenni, mivel értékes alkotóik egy része sérülhet, elbomlik. Ez utóbbiak nyers formában fogyasztandók.

Mi a különbség az üveges biocsicsókasűrítmény és a por forma között?

A különbség a nedvesség-, inulin- és rosttartalomban van. A sűrítménynek mintegy 50%-a inulin, míg a porban 75%, vagyis másfélszerese. A sűrítmény a finomrostos léből, a por a teljes gumóból készül, az összes rostmennyiséggel.

Mennyit és hogyan használjunk a sűrítményből és a csicsókaporból?

Az inulindús termékek fogyasztásának egyik nagy szabálya, hogy rendszeres, de kis mennyiségű bevitel javasolt. A sűrítményből naponta bevitt 2×1 mokkáskanálnyi mennyiség elegendő az előnyös hatások eléréséhez, ez az adag egészen napi 2×1 teáskanálnyi adagolásig növelhető. A biocsicsókaporból 2xfél mokkáskanálnyi is elegendő lehet, mivel magasabb az inulintartalma.  A fogyasztás javasolható étkezés előtt 15-20 perccel, ez esetben az inulin az étkezés kezdetéig már a vékonybélbe jut, és elkezdődik a fölszívódása; ez cukorbetegek számára lehet előnyös. Fogyasztható étkezés közben vagy közvetlenül utána, ez esetben az étellel együtt emésztődve fejti ki hatásait, mely hasonlóan jó lehet. A bevitelt egyéni tapasztalat határozza meg.

Milyen élelmiszerekkel társíthatók?

A biocsicsóka és az olajosmag lisztek (Női, Férfi, Diéta Plusz stb formula) mind édes, mind sós ételekkel kombinálhatók, ez a Prebi Rost formulára, valamint a földimandula- és amarantlisztet tartalmazó Extra Formulára is igaz. A Pirosszőlő- Homoktövishús és Homoktövismagliszt is minden étellel társítható. A színes gyümölcs – és almarost alapú termékek (Feketeribiszke- és Pirosribiszkeliszt, Rost formula, Piros almarost) esetében inkább az édes ételekkel, gyümölcsös gabonareggelivel való együttes bevitelt javasoljuk. (A Rost Formula kivételével a többi gyümölcsőrlemény cukorszegényített, így erjedést elvben nem okozhat más ételekkel sem, mégsem javasoljuk zöldségekkel keverni)
A biocsicsókakrémet eredendően puffasztó, gázképző ételekkel együtt kevésbé javasoljuk (pl. babfélék, káposztafélék, karfiol, karalábé, stb). A társítást a tapasztalat, egyéni tűrőképesség is meghatározza.

Mennyi időre elegendő egy üveg illetve egy tasak termék (kiadósság)?

A biocsicsóka-sűrítmény (250 g, üveges) 2-3 hétre elegendő, napi fogyasztás mellett, míg a biocsicsókapor (250 g, tasakos) 5-7 hétre elég. Eszerint a por kétszeres időtávig tart ki, ez magyarázza magasabb árfekvését is.
Az Okos Magos olajosmag lisztek (250 g, tasakos) általában 2-4 hétre elegendők, napi adagolástól függően.
A magas rosttartalmú és növényi színanyag-őrlemények rendszeres, de kismértékű bevitelt igényelnek, így ezekből egy tasak (250 g) általában 3-4 hétig elegendő, napi kétszeri alkalmazás mellett.

Lehet-e káros hatása a csicsókatermék túladagolásának?

A biocsicsóka termékek élelmiszereknek minősülnek. Ugyanakkor magas inulintartalmuk miatt a nagyobb mennyiség (teáskanálnál nagyobb adag egyszerre) bélrendszeri gázokat okozhat. Ezek általában hidrogén- és szén-dioxid gázok, melyeknek káros hatásuk nincs, mégis okozhatnak feszítő érzést az alhasban, illetve kellemetlen közérzetet, diszkomfort érzést. A szakirodalmak szerint ez a jelenség erősen függhet az egyéni adottságoktól, valamint a napi egyéb élelmiszerek puffasztó jellegétől (babfélék, káposztafélék, stb. együttes fogyasztása). Általában a szervezet 3-4 hét alatt meg tudja szokni az inulinbevitelt, a hasznos bélflóra újrakolonizációja is megtörténik, így a gázképződés csökken. Ezen felül más mellékhatásról nem tudunk.
Kellemetlen tünetek esetén az egyszerre bevitt mennyiséget ajánlatos csökkenteni, de elhagyni a terméket emiatt nem szükséges. Még igen kis mennyiségű (egy kávéskanál hegyére tett sűrítmény vagy por) inulinforrás is előnyös és észrevehetően hasznos lehet a bélrendszer és az egész szervezet számára, hiszen az inulinból már a milligrammos nagyságrendű bevitelt is „megérzi” a hasznos bélflóra, és felhasználja szaporodásához.

Túladagolhatók-e az Okos Magos termékek?

A tasakon szereplő adagolási mennyiségeket általában hasznos szem előtt tartani. Az olajosmag-őrleményekből nagyobb igény esetén lehet többet is fogyasztani, napi 2-3 evőkanál mennyiségi határig (pl. csontritkulás esetén a Női Formulából, intenzív sportolás időszakában a Sport Plusz Formulából, stb).
Az Ízületi Formulából, valamint a magas rost- és növényi színanyagtartalmú formulákból a napi adagolást nem javasolt túllépni. (A magas flavonoid tartalmú őrleményeknek vérhígító hatásuk lehet, ezt figyelembe kell venni vérhígító készítmény, gyógyszer alkalmazásakor.)

Mit kell tudni a tárolásukról?

A biotermékek nem tartalmaznak tartósítószert, hozzáadott cukrot és pektint. A sűrítmény minősége, felbontás nélkül, 9 hónapig szavatolt. Felbontás után azonban – hasonlóan a cukormentes lekvárfélékhez – viszonylag hamarabb romolhat, penészedhet (mivel cukor és pektin hiányában a gombák hamarabb vízhez jutnak), amennyiben a fogyasztást több (3-5) napig szüneteltetjük. Ez a  jelenség az üveges termékek egy részénél megfigyelhető. Ebből adódóan hűtőben kell tárolni, és javasolt rendszeres, naponkénti kis mennyiségű alkalmazása. Ez esetben nem jellemző a romlási folyamat. (A felbontatlan üveget nem szükséges hűtőszekrénybe tenni.)
A biocsicsókapor használata ennél egyszerűbb: jellegénél fogva nem romlékony, hosszú ideig tárolható, felbontás után is. Ajánlott alaposan visszazárni a tasakot, használat után, mivel a tasakba jutó levegőből a csicsókapor nedvességet köthet meg (higroszkópos jelleg). Hűteni a port nem szükséges, de száraz, hűvös helyen tároljuk, így felbontás után 4-6 hónapig felhasználható.
Amennyiben bármelyik termékünkkel kapcsolatosan minőségi aggály merülne fel, illetve a termék legelső felbontásakor hibát észlel a sűrítmény felületén, kérjük, mihamarabb jelezze a 0620/772 2220 számon, vagy a taplalkozas@gmail.com email címen.

Használhatják-e allergiások, pollenérzékenyek, gluténérzékenyek?

Az Okos Élet, Okos Élet Plusz termékek nem tartalmaznak tejet és tejszármazékokat (kazein, laktóz), tojást, szójafehérjét és szójaszármazékokat, olajos magvakat vagy azok származékait, búzaglutént, adalékanyagokat (tartósítószerek, színezékek, aromák, citromsav, kén, stb), illetve hozzáadott cukrot és sót. Virágport vagy méhészeti terméket sem hordoznak. Adhatók allergiásoknak, tej-, tojás-, szója- és gluténérzékenyeknek, pollenallergiásoknak. Érzékenység ritkán fordul elő.
Az Okos Magos termékek tej-, tojás és gluténmentesek, adalékanyagot, virágport, szójafehérjét szintén nem tartalmaznak. Olajos magvakra allergiás emberek számára nem, vagy csak az adott magvakra (tökmag, lenmag, szezámmag, földimandula) való érzékenység meglétének bizonyított hiánya esetén javasolható. Bogyós gyümölcsökre, almára való érzékenység meglétekor a flavonoid- és rost formulák nem ajánlottak.

Hol kaphatók a termékek?

A biocsicsóka-sűrítmény és por a Herbaházban (Bp, Százados u. 18.), valamint a Mediline üzletben (Bp., Csizma u. 4.) kapható, emellett országszerte több biobolt is tartja. Honlapjainkon igyekszünk folyamatosan frissíteni a „lelőhelyek” listáját. Természetesen webáruházunkban is kaphatók (www.okosmagos.hu, www.okosmagos.hu).
A beszerzési lehetőségekkel kapcsolatban érdeklődhet a 0620/772 2220 mobilszámon, illetve a taplalkozas@gmail.com email címen.

 

Megosztom

Szerző:
Tóth Gábor

Bővebben » Tóth Gábor

Eseménynaptár

[events_calendar long_events=0 ]