E-mentes övezet – Új weboldal!

Feltöltve: 2019. szeptember 29.


E-mentes övezetSebestyén Balázs és BioGabi új oldala  

E-mentes övezet

Sok sok munkaóra, egyeztetés, ötletelés, megbeszélés utan elindult az ementesovezet.hu!
Manapság rengeteg termék állítja, állíthatja magáról, hogy bio vagy reform, úgy, hogy közben ez nem felel meg az igazságnak!
Az oldal célja, hogy szigorú, meghatározott szempontrendszer szerint csak válogatott, egészségre hasznos, növényi alapú, reform, bio és funkcionális élelmiszerek, étrendi kiegészitők elérhetők!
Mivel a követelményrendszer nagyon szigorú, számos termék kiesik a rostán és csak a legalkalmasabbak maradnak az oldalon!

Gábor nem ismer kegyelmet!😊

 

 

ementesovezet.hu

 

Filozófia

Nem elég pusztán élelmiszert gyártani – ez ma már nagyon kevés. Hittel és motiváltsággal, szakmai lelkesedéssel, elhívatottsággal kell rendelkezni ahhoz, hogy a polgárok egészséges, „tiszta” élelmiszerhez jussanak. Olyan termékekre van szükség, amit a gyártó vagy forgalmazó jó szívvel a saját családja asztalára is helyez, felvállal (etikai értelemben is), garantálja a hasznosságát, és igazolni is tudja azt. Ez a szemlélet vezérli az E-mentes övezet csapatát.

Szakmai szempontok szerinti válogatás:
Célunk meghatározott szempontrendszer szerint válogatott, egészségre hasznos, növényi alapú reform-, bio- és funkcionális élelmiszerek, étrendi kiegészítők, valamint az egészségvédelemmel összefüggő egyéb termékek (konyhai eszközök, kozmetikumok, stb.) bemutatása és elérhetővé tétele. Ezen felül szeretnénk, ha az ilyen termékeket fejlesztő, gyártó és forgalmazó vállalkozások is ismertebbé válnának és a hazai polgárok információt kaphatnának, hogy egy-egy készítményt hol keressenek és pontosan mit várhatnak tőle. Mivel a követelményrendszer viszonylag szigorúbb, így számos termék (még a reform- és biotermékek között is) kiesik a rostán, és csak a legalkalmasabbak maradnak az oldalon. Az oldal folyamatosan és dinamikusan változhat, bővülhet.

A filozófiánk bővebben >> https://ementesovezet.hu/filozofiank

Bízunk abban, hogy az oldalunk javít a hazai egészségi és tápláltsági állapot javítását országunkban, és mind a gyerekek, mind a felnőttek és idősek jobb szellemi-lelki és fizikai állapotban élhetnek a helyes étkezési modellek és a tápértékben gazdagabb élelmek alkalmazása révén.

E-mentes övezet webshop :

E-mentes övezet webáruház

 

E-mentes övezet – Kritériumrendszer: főszabályok és ajánlások

A webáruházba és a szakmailag képviselt termékek körébe viszonylag szigorúbb kritériumrendszer teljesülése esetén lehet bekerülni, amely a honlap mögött álló szakmai csapat szempontjait tükrözi.

A feltételrendszer célja: minél magasabb értékű, tápanyagokban gazdagabb, szintetikus és feltételezetten káros anyagoktól mentes, akár tudományosan igazolt módon is előnyös, növényi alapú élelmiszerek kerülhessenek a család asztalára, mind az alapanyagok, mind a feldolgozott natúr és ízesített termékek palettájából. 

Ez a fajta – szakmai szempontok szerinti – szelektálás biztosítja a honlap tudományos jellegét, a vásárlóktól (illetve a rádióhallgatóktól és olvasóktól) elvárt hitelességét.

A kritériumok között vannak olyanok, amelyek a honlapon való jelenlét alapfeltételei, és vannak, amelyek szakmai vagy piaci előnyt jelenthetnek.

Látogassa meg oldalunkat >>

E-mentes övezet webáruház

 

Tisztelettel:

Tóth Gábor

okl. élelmiszeripari-mérnök

 


 

Tovább a teljes cikkhez »

KENYERET OKOSAN!

Feltöltve: 2019. január 17.


Okos kenyér erővekni Okos kenyér Zabos-sokgabonás vekniOkos kenyerek Bio Gabi receptúrája alapján  

Zabos-sokgabonás vekni és Erővekni

Hosszas, több éves fejlesztői munka után bevezetésre került 2019. január 10-étől az Interspar áruházakban két új kenyérfejlesztésünk, a Zabos-sokgabonás vekni, valamint az Erővekni amelyek alapanyagaikban a reformélelmiszerek közül válogatnak. A termékek 400 grammos formában kerültek forgalomba.

 A kenyerek  E-mentesek és  sokféle gabona- és olajosmag-lisztet tartalmaznak,  cukorréparost hozzáadásával (nem gluténmentesek). Fehérje- és rostforrások. 

 

 

 

 

Zabos-sokgabonás vekni (400g)

Összetevők:
víz, teljes kiőrlésű búzaliszt, fehér búzaliszt, zabpehelyliszt, tönköly fehérliszt, világos rozsliszt, sütőszer (búzaliszt, búzamalátaliszt, búzaglutén, acerolapor, enzimek), glutén, élesztő burgonyapehely, kölesliszt, kukoricaliszt, hajdinaliszt, étkezési só, amarántliszt, cukorréparost

Leírás:
Többféle gabonalisztből, cukorréparost hozzáadásával, egyedi technológiával készült termékfejlesztés. A korszerű technológiának köszönhetően, élelmiszer-adalékanyagok felhasználása nélkül gyártott, kellemes aromájú friss  vekni kerülhet a család asztalára. Rostban gazdag termék.

A kenyérfélék esetében ajánlott a különböző gabonalisztek keverése, így a búza-, a zabpehely-, a tönköly-, a rozs-, a köles-, a kukorica-, a hajdina- és az amarántliszt együttes használata táplálkozás-biológiailag értékes terméket eredményez, az egyedi, harmonikus ízvilág mellett. A cukorréparost révén élelmi rostokkal is gazdagodik a termék, a tudatos táplálkozás jegyében.

Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia 978 kJ / 232 kcal, Zsír 1,7 g – amelyből telített zsírsavak 0,3 g, Szénhidrát 40 g – amelyből
cukor 1,5 g, Rost 6,9 g, Fehérje 10,6 g, Só 1,33 g

 

Erővekni (400g)

Összetevők:
víz, teljes kiőrlésű búzaliszt, fehér búzaliszt, fehér tönkölyliszt, sütőszer (búzaliszt, búzamalátaliszt, búzaglutén, acerolapor, enzimek), glutén, élesztő, tökmagőrlemény, szezámmagőrlemény, lenmagliszt, kendermagőrlemény, burgonya, étkezési só, cukorréparost

Leírás:
Gabonalisztekből, olajosmag-őrlemények és cukorréparost hozzáadásával, egyedi technológiával készült termékfejlesztés. A korszerű technológiának köszönhetően, élelmiszer-adalékanyagok felhasználása nélkül gyártott, harmonikus, házi ízvilágot idéző friss vekni kerülhet a család asztalára. Rostban gazdag termék, fehérjeforrás.

A kenyérfélék esetében ajánlott a különböző gabonalisztek keverése, így a búza- és tönkölyliszt együttes használata előnyös. A tökmag-, szezámmag-, lenmag- és kendermag-őrlemény hozzáadásával további értékes aminosavakkal és szabályozó anyagokkal, a cukorréparost révén élelmi rostokkal gazdagodik a termék, annak érdekében, hogy ne csak kellemes ízű, hanem táplálkozás-biológiai értelemben értékes termék készülhessen, a tudatos táplálkozás jegyében.

Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia 1 018 kJ / 241 kcal, Zsír 1,07 g – amelyből telített zsírsavak 0,2 g, Szénhidrát 41,8 g –
amelyből cukor 3,8 g, Rost 6,1 g, Fehérje 13 g, Só 1,3 g

 

 

Bízunk abban, hogy e fejlesztések is segítik a hazai egészségi és tápláltsági állapot javítását országunkban, és mind a gyerekek, mind a felnőttek és idősek jobb szellemi-lelki és fizikai állapotban élhetnek a helyes étkezési modellek és a tápértékben gazdagabb élelmek alkalmazása révén.

A termékek jövője a fogyasztói keresettségen múlik, a két fejlesztés kapott pár hónapot, hogy "bizonyítson". Megköszönjük, ha keresitek, otthon le is tudjátok fagyasztani. Amennyiben beválik, mintegy fél év múlva, kapható lesz a SPAR áruházakban is. 

Keresse az okos kenyereket az Interspar áruházakban! (egyelőre csak itt kaphatók)

 

Tisztelettel:

Tóth Gábor

okl. élelmiszeripari-mérnök

Kelt: Budapest, 2019. január 14.

 

 

 

 

 

 


 

Tovább a teljes cikkhez »

E-MENTES SZAKÁCSKÖNYV

Feltöltve: 2018. november 13.


E-mentes szakácskönyvBÁNFI IBOLYA – SEBESTYÉN BALÁZS – TÓTH GÁBOR:  

E-MENTES SZAKÁCSKÖNYV

A könyv rendelhető az ementesovezet.hu oldalunkon.

20 év tapasztalata, több hónap munkája és sok kutatás, kísérletezés eredményeként szeretnénk a kezetekbe adni, a november 20-án megjelenő E-mentes Szakácskönyvet, amely egy sorozat első, ünnepi kötete. Minden egyes ételt, közös szakmai megbeszélést követően, Bánfi Ibolya vegán séf személyesen készített el, a főzéseket magam is végigkísértem, tevőlegesen.

 

 

 

 

 A RENDELÉS  az ementesovezet.hu oldalon

 

Ünnepi ételek – nem csak ünnepekre

Egy izgalmas szakácskönyvsorozat első gyöngyszeme ez a kötet, amely kiemelt alkalmakra szánt ételekből és italokból szemezget, legyen az karácsony, szilveszter, születésnap, névnap, évforduló vagy baráti összejövetel. Az üdvözlőitaloktól és a vendégváró falatoktól elindulva eljutunk az ünnepi főételekig, nem feledkezve meg az édességekről sem. Célunk a gyakorlati ötletadás.

Egy kis kedvcsináló videó: 

E-mentes szakácskönyv videó

 

 

 

E-MENTES SZAKÁCSKÖNYV könyvajánló

Igazán különleges ajándék karácsonyra, és bármilyen ünnepre.

Az elmúlt évek rádiós műsorai, előadás-sorozatai, főzőtanfolyamai bizonyították, hogy nagyon is életszerű a növényi alapú vegán, illetve reformétrend bevezetése, az egészségtudatosság jegyében. Bízunk abban, hogy az E-mentes szakácskönyv ünnepi kötete támogatni fogja az otthoni ételkészítést, és hozzátehet a hazai lakosság egészségének védelméhez, javításához.

.

Megjelent!
Bánfi Ibolya – Sebestyén Balázs -Tóth Gábor: E-MENTES SZAKÁCSKÖNYV

 

 


 

Tovább a teljes cikkhez »

TÓTH GÁBOR: Kiút az allergiából

Feltöltve: 2018. szeptember 10.


z ételallergiák és ételintoleranciák tárgyköre a korszerű orvostudomány legnagyobb talányai közé tartozik. Sok esetben a folyamatok tünetmentesen, „csendesen” zajlanak a szervezetben, különösen az ételintoleranciák esetében.  Tóth Gábor: Kiút az allergiából című könyve nem orvosi vagy dietétikai szakköny. Az ételek okozta allergiák és intoleranciák mellett természetesen a légzőszervi és keresztallergiák, valamint más, kapcsolódó területek (pl. a nikkel, a latex, a napfény stb.) is helyet kaptak a kötetben. Az egészségvédő táplálkozás és a légzőszervi, illetve ételallergiák összefüggései sok érdekességet és újdonságot tartogathatnak az olvasók számára, amelyeket számtalan konkrét tanács egészít ki.TÓTH GÁBOR:  

KIÚT AZ ALLERGIÁBÓL

Az ételallergiák és ételintoleranciák tárgyköre a korszerű orvostudomány legnagyobb talányai közé tartozik. Sok esetben a folyamatok tünetmentesen, „csendesen” zajlanak a szervezetben, különösen az ételintoleranciák esetében.

Tóth Gábor: Kiút az allergiából című könyve nem orvosi vagy dietétikai szakköny.

Az ételek okozta allergiák és intoleranciák mellett természetesen a légzőszervi és keresztallergiák, valamint más, kapcsolódó területek (pl. a nikkel, a latex, a napfény stb.) is helyet kaptak a kötetben. Az egészségvédő táplálkozás és a légzőszervi, illetve ételallergiák összefüggései sok érdekességet és újdonságot tartogathatnak az olvasók számára, amelyeket számtalan konkrét tanács egészít ki.

 

 

 

 

 A RENDELÉS az ementesovezet.hu oldalon

 

Ma már érdemes első kézből is tájékozódni az életünket közvetlenül befolyásoló, megrontó népbetegségek mibenlétéről.

Tóth Gábor – Bio Gabi: Kiút az allergiából című könyve ezt az igényt igyekszik kielégíteni, amely az egyénre szabott táplálkozásra, a természetes gyógymódokra és a lelki egyensúlyra is hangsúlyt helyez.

Részletes tartalomjegyzék:

Kiút az allergiából tartalomjegyzék

 

KIÚT AZ ALLERGIÁBÓL könyvajánló

Hála a kedves Hallgatóknak, érdemes volt folytatni az egészségről, étrendről, élelmiszerekről való beszélgetéseket, amelyek – remélem, már sokan megszokhatták – kilépnek a klisék világából, sőt kiléptetik a kedves Hallgatót is a komfortzónájából. Éppen ez is a céljuk.

 

Milyen kérdésekre keresi a választ TÓTH GÁBOR: Kiút az allergiából című könyve

 • hogyan működik az immunrendszer, mik a védelem első vonalai
 • az allergia és az intolerancia fogalma
 • a betegség kiváltói: az allergének,
 • a gének,
 • az allergia tünetei gyermek- és felnőttkorban,
 • légzőszervi allergiák, az allergiás nátha, a könnybe lábadt szem, atkák, gombák, asztma…,
 • bőr allergiás tünetei, allergia érintésra, fullánkok…,
 • táplálkozás és az allergia, ételintoleranciák, tehéntej, csecsemőkori reflux és a tejallergia, tojás…,
 • keresztallergiák
 • táplálékintoleranciák, a hisztamin, ízületek, migrén, hiperaktivitás
 • gluténérzékenység (cöliákia), laktózérzékenység, fruktózintolerancia, galaktózintolerancia, zöldség-, gyümölcs- és fűszerallergiák, élelmiszer-adalékanyagok
 • életmód és allergia, mit tegyünk, mit ne tegyünk

.

Kérem kattintson a részletes információkért.

 A RENDELÉS az ementesovezet.hu oldalon

Tovább a teljes cikkhez »

SEBESTYÉN BALÁZS-TÓTH GÁBOR: E-mentes övezet 2, avagy több mint reggeli?

Feltöltve: 2018. július 10.


E-mentes övezet 2SEBESTYÉN BALÁZS-TÓTH GÁBOR:  

E-mentes övezet 2, avagy több mint reggeli?

az E-mentes övezet első kötete óta ismét összegyűlt egy jókora ismeretanyag, amit megosztásra érdemesnek tartottunk Sebestyén Balázzsal. 

Második riportkönyvünk az E-mentes övezet 2, amelyben, az élelmiszeripar „titkos aktái” mellett, számos izgalmas táplálkozási területet érintünk, elméleti és gyakorlati tudnivalókkal…

 

 

 

 

 A RENDELÉS az ementesovezet.hu oldalon

 

E-mentes övezet 2, avagy több mint reggeli

 

E-mentes övezet 2, avagy több mint reggeli könyvajánló

Hála a kedves Hallgatóknak, érdemes volt folytatni az egészségről, étrendről, élelmiszerekről való beszélgetéseket, amelyek – remélem, már sokan megszokhatták – kilépnek a klisék világából, sőt kiléptetik a kedves Hallgatót is a komfortzónájából. Éppen ez is a céljuk.

 

Miért született meg az E-mentes övezet 2, avagy több mint reggeli?

Közkívánatra született e könyv:

amelyben elérhető a műsorban elhangzott számtalan

 • hasznos szakmai információ, tanács,
 • megoldás és ötlet a határainkon innen és túl élők számára,
 • olvasmányos, közérthető, kibővített formában,
 • csokorba gyűjtve, receptekkel együtt.

 

Milyen kérdésekre keresi a választ SEBESTYÉN BALÁZS-TÓTH GÁBOR: E-mentes övezet2, avagy több mint reggeli

Az első kötetben a gasztropszichológia titkaiba nyerhettünk bepillantást, korántsem a teljesség igényével. Emellett átfogó kérdésekkel foglalkoztunk, mint például a sporttáplálkozás, súlycsökkentő étrend alapjai, gyermekek és idősek étrendje, vagy az immunrendszert erősítő ételek. Foglalkoztunk még konkrétabb témákkal is, mint a csokoládé és kávéfogyasztás, a kókuszzsír, vaj és margarin kérdés.

Nos e felépítettség jellemzi e második kötetet is, kérdés-felelet jelleggel, fókuszpontban továbbra is, sőt egyre mélyebben, az élelmiszeriparral és a reklámpszichológiával.


Szeretnénk konkrétan szólni 

 • az üdítő- és energiaitalokról, 
 • a PET palackról és más csomagolóanyagokról, 
 • a tartósítószerekről és tartósítási eljárásokról. Ez utóbbin belül a szárítás, hőkezelések, vákuumsűrítés, liofilezés, hűtés és fagyasztás kerül elő. 
 • beszélgetünk a vegán étrenddel kapcsolatos legújabb fejleményekről, 
 • egyes, kevésbé ismert vitaminokról és nyomelemről, a fitokemikáliákról.

Szót ejtünk 

 • az otthoni konyhatechnikáról (a kuktától a lassú párolóig), 
 • edényeink anyagminőségéről, 
 • a higiéniáról, 
 • baktériumokról és gombákról,
 • tárgyaljuk a vashiány és B12 hiány okait, 
 • beszélünk a magtáplálkozásról, 
 • a sörélesztőről, homoktövisről, és számos más hasznos nyersanyagról,
 • a kényesebb témákat sem kerüljük el, mint a szója-kérdés, a fitoösztrogének, 
 • a haspuffadás, 
 • vagy a mikrohullámú sütő,
 • a tartalmi részt az életidő- és életerő-gazdálkodás lelki területe zárja.

A könyv végére pedig több, szakmai részt tartalmazó mellékletet tettünk.

.E-mentes övezet 2, avagy több mint reggeli

A RENDELÉS az ementesovezet.hu oldalon

 

 

 

Tovább a teljes cikkhez »

Az édes íz bűvöletében – cukor káros hatásai

Feltöltve: 2018. július 1.

Cikkünkben megismerheti az cukor káros hatásait a szervezetünk számára. Tájékozódhat a mesterséges édesítőszerek hatásairól. Megismerheti a forradalmian új egészséges édességet, mely nemcsak kiküszöböli a fehércukor káros hatásait, de jótékony ásványi anyagokat, vitaminokat is juttat a szervezetbe.

 

 

 

Sokkoló adatok

Az emberiség táplálkozásában történelmileg visszapillantva, az édesítés, az édes ízű élelmiszerek kiemelkedő fontosságot kaptak. A cukorrépa és a cukornád termesztésével terjedt el a finomított fehércukor. Ettől kezdve olyan betegségek kezdtek mutatkozni az embereken, melyek azelőtt szinte ismeretlenek voltak. A múltban a cukorbajt alig ismerték, a századfordulón 1 ezrelékes gyakorisággal fordult elő. Az 50-es évektől kezdett rohamosan emelkedni a cukorbetegek száma, elsősorban az iparilag fejlett országokban. A cukorfogyasztás hazánkban kb. 10 dkg/fő/nap! Ma a világon több, mint 50 millió, Magyarországon pedig mintegy 350-400 ezer cukorbeteg van. (Falun a lakosságnak több, mint 1 %-a, városokban 3-4%-a)

cukor káros hatásai

Miért káros, ha finom?

A legtöbb ember a cukor káros hatását csak a fogszuvasodásban látják. Érdemes megismerni egyéb káros hatásait is, melyek sokkal rosszabb jövőképet festenek.
 

A finomított kristálycukor egyszerű cukor, gyorsan a véráramba kerül. Ilyenkor a szervezet védő mechanizmusa lép működésbe, a hasnyálmirigy inzulint kezd termelni. Hosszabb távon azonban sejtjei elfáradnak és a megterhelt szerv nem tudja ellátni feladatát. Ennek következménye a cukorbetegség. Az inzulintermelés étvágyat is kivált, ami túlzott evéshez, elhízáshoz vezet. A nassolási vágy emiatt alakul ki! A felesleges cukor a szervezetben zsírszövetet képez és lerakódik a kevésbé használt testtájakon. Cukor káros hatásai közé tarozik még, hogy alig tartalmaznak rostanyagot, így többet tudunk enni belőlük, mint a rostban gazdag táplálékokból. Ezáltal megterheljük gyomrunkat és emésztőszerveinket, ráadásul a rostszegénység miatt székrekedés is előállhat. A cukor sem vitaminokat, sem ásványi anyagokat nem tartalmaz, így feleslegesen égeti a szervezetet, csak üres kalóriát ad. Fontos tudni, hogy a cukor akkor sem válik egészséges táplálékká, ha azt vitaminokkal és ásványi sókkal egészítik ki – lásd a barna cukrot. A szervezetbe kerülve kiüríti a B1-vitamin raktárát is.

Cukor káros hatásai – A fizikai és szellemi rendellenessége

 

A fizikai és szellemi rendellenességek összefüggésbe hozatók a finomított cukor fogyasztásával. A vérben lévő szabad cukrok csökkentik a fehér vérsejtek jó működését, a már meglévő szívbetegséget súlyosbítják, rövidítik az élettartamot, magas vérnyomást és szervi zavarokat okoznak. A magas vércukorszint hatására a vérben felszaporodnak a vérzsírok, ami hasonló hatású, mintha koleszterin tartalmú élelmet ennénk. 10% koncentráció felett irritálja a gyomor nyálkahártyáját és fokozza a gyomornedv elválasztást. Érdekes, hogy az epekő és a vakbélgyulladás gyakori a cukrozott élelmeken élő országokban, míg szinte ismeretlen az ilyen táplálékokat nem ismerő egyszerű néptörzsek körében.
 

 

Cukor káros hatásai

 

Smart Sweet édesítő

 

Az a finom süti ebéd után…

Az ebéd utáni süti kellemessé teszi az étkezés befejezését. De sajnos a cukor legfontosabb tulajdonsága, hogy erjedést okoz a gyomorban, ahol az ételt a baktériumok megerjesztik. Az erjedéshez kell: cukor /erjeszthető szénhidrát/, mikroorganizmus /levegőben található, illetve a táplálékon megtelepedő élesztők és baktériumok/ és idő. Az erjedés során keletkező bomlástermékek /alkohol, savak, gázok/ nemcsak a bélrendszer és a gyomor nyálkahártyáját károsítják, hanem bekerülve a májba, majd a véráramba, az agyfunkcióinkra is károsan hatnak, ezáltal szellemi erőinket csökkentik. A máj mellett másik fontos kiválasztószerv a vese is terhelődik. Fontos tudnunk, hogy az erjedés hatása nem azonnal mutatkozik meg, hanem évek alatt lassan őrli fel a szervezetet miközben gyakran rossz közérzetet, emésztési problémákat, később szervi panaszokat okoznak. Erjedést idéz elő a fehérje és a cukor illetve a fehérje és a gyümölcs párosítás.
 

 

Legalább a méz egészséges??

A méz – bár jóval értékesebb mint a fehércukor – fogyasztása során is erjedés indulhat meg a gyomorban. Helytelen tehát az a hozzáállás, hogy a cukrot nagymennyiségű mézzel helyettesítjük.

Nem hozhat megoldást a mesterséges édesítőszerek használata sem. Bár a kutatások még kezdeti stádiumban vannak, de már néhány édesítőszernek – mint pl. a ciklamát, szacharin – kimutatták rákkeltő tulajdonságát.
 

A fehércukor alternatívái: a light-os termékek megoldást jelentenek?          

A gyümölcsökben lévő cukrok, illetve ezek rendszeres fogyasztása nem okoz a finomított cukorhoz hasonló tüneteket. Ennek oka egyrészt az, hogy a gyümölcsökben nem a károsabb glükóz, hanem a hasznos fruktóz azaz gyümöcscukor dominál. (A fruktóz a vérkeringésben hosszantartó egyenletes vércukorszintet biztosít és nem terheli meg a hasnyálmirigyet. A gyümölcscukor másik előnye, hogy nem okoz erjedést – ellentétben a glükózzal.) Másrészt pedig még nagyobb mennyiségű gyümölcs fogyasztása esetén – a gyümölcs magas víztartalma miatt – sem fenyegeti szervezetünket az a veszély, hogy egyszerre sok cukorral kell megbirkóznia. Az édesítés új formája a forradalmi OKOS ÉDES biocsicsóka-sűrítmény, mely gyümölcscukorban gazdag, nem okoz erjedést, sőt gyógyító, immunerősítő hatású, és másfélszer édesebb a méznél, így édesítésre, süteményekbe is használható, és még finom is!!

Smart Sweet édesítő

SZÉNHIDRÁT-KARMESTEREK, avagy
LEGYEN EGÉSZSÉGES, AMI ÉDES!

Koncentrálunk egészségére!

Sokszor megkerestek bennünket az elmúlt 20 évben, hogy a háziasszonyok mivel édesíthetnek, mit adhatnak nyugodt szívvel gyermekeiknek?

Munkánk során már régóta szerettünk volna valami hasznos, egészséges alternatívát találni. Ez végre sikerült 2013 novemberében, amikor is – Új Fejezet nyilt a hazai gyártású tudományos Édesítőanyagok terén! Egy magyar egészségmegőrző biotermék, hazai ökológiai gazdaságból, több évtizedes magyar tudományos kutatói-fejlesztői munkával (egyetem, kutatóintézet, kórház) és minősített fejlesztőüzemi kísérletekkel, több évtizedes hazai, speciális termelési és feldolgozói tapasztalattal – a magyar emberek egészségének védelmében.
 

Kezdetek

A biocsicsókának és abból készített termékeknek a megelőzésen túl kiemelkedő orvosbiológiai jelentőségük van – ezt harminc éve publikálják itthon és külföldön, nagy szakmai érdeklődés mellett. A szakemberek (orvosok, dietetikusok, táplálkozásbiológusok stb.) ajánlják a fogyasztásukat, rendszeres fogyasztásának hatásait sok klinikai kísérlettel igazolták a hazai kórházakban is (cukorbaj, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, rákbetegségek, köszvény, májbetegségek, alkoholbetegség, idegrendszeri egyensúly, sporttáplálkozás, gyermekek egészségvédelme, gerontológiai kutatások stb.).

Az inulindús biocsicsóka-sűrítmény „száz jó hatása”                                                                   

Már több éve kapható az Okos Élet inulindús biocsicsóka-sűrítmény mely immunerősítő, cukorbetegeknek ajánlott, jótékony hatást fejt ki a hasnyálmirigyre, segíthet a vércukorszint csökkentésében. A szív- és érrendszer tisztításában, koleszterinszint csökkentésben is jótékony hatású.

Biocsicsóka sűrítmény

Az Okos Élet készítmény az elmúlt években „bizonyított” és sok család számára a mindennapok hasznos segítője lett, az egészségtudatos táplálkozás terén, igazolva a szakirodalmakban is jelzett előnyös hatásokat és megfigyeléseket.

 

Végre egy egészséges édesség!!!

És elérkeztünk a jelenig, amikoris 2013 októberében sikerült egy méznél is édesebb, egészségmegőrző új biotáplálék és édesítőanyag kifejlesztése, a fehércukor káros hatásai nélkül!!
Gyermekeinknek
is nyugodtan adható, számunkra is egészséges édesség
az OKOS ÉDES!!!

Az OKOS ÉDES készítmény kifejezetten édes ízű, másfélszer édesebb a méznél, juharszirupra, melaszra, karamellre egyaránt emlékeztető, sűrű, mézszerűen folyó, rendkívül ízletes termék, az első hetek fogyasztói benyomásai alapján.

A biocsicsóka-sűrítmények egészségmegőrző édesítőanyagoknak minősülnek, magasan meghaladják például a barnacukor, a nyírfacukor (xilitol), az eritritol, és a finomított szirupok (pl.: tápióka-, agavé, stb.) hasznosságát beltartalmi értékükben. Fogyaszthatók önállóan és gyógyteába, növényi tejbe, ételekbe, süteménytésztákba keverve. A hőkezelést jól tűrik.

Az egészségtudatosan élő emberek számára nehézséget jelenthet az egészséges édesítés, a répacukor kiváltása, melyet az OKOS ÉDES készítmény nagyrészt megoldhat. A jelenleg használt kristályos fruktóznak is sokkal előnyösebb alternatívája, mivel a csicsóka anyagaikarmesterkéntosztják el és segítik hasznosulni a szervezetben az egyébként is lassabban fölszívódó gyümölcscukrot, illetve a vele együtt elfogyasztott más tápanyagokat. Végső soron ez a csicsóka egyik „nagy titka” (hosszú távú szellemi és fizikai teljesítménymegtartó hatás).

Kiemelkedővé teszi a készítményeket prebiotikus, bélvédő, immunerősítő hatásuk. Csak a hasznos mikroflórát táplálják, kiemelten a Lactobacillus és Bifidobacterium kultúrákat: enyhe anyatej-hatásuk, illetvejoghurthatásuk van, emellett igen magas az ásványi anyag- és nyomelemtartalmuk. (Csecsemőknek, kisdedeknek 1 éves kortól adhatók.) Hozzáadott cukrot, tartósítószert nem tartalmaz, bármilyen hihetetlen, mert nagyon édes, de ez a természetes formája!

Az OKOS ÉDES termék szénhidrát-tartalmának jelentősebb része gyümölcscukor, emellett inulint is tartalmaz mintegy 8-10%-ban, valamint a biocsicsóka kulcsfontosságú, különleges és egyedi „élelmiszer-mátrixát” (benne vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és pektineket). Az inulindús és fruktózdús termékek emésztése inzulint jellemzően nem igényel, ami szinte páratlan jelenség a „cukrok” világában. A finomított (fehér, kristályos) fruktóznál vagy gyümölcscukornál jóval értékesebbek. A csicsókavelő és -sűrítmény javítja a kenyér biológiai értékét is, tartósabb, jobb ízű lesz.

Mind tudományos, mind fogyasztói oldalról is komoly eredménynek számít, hiszen biominősítésű, egészségmegőrző édesítőanyagként beépíthető a mindennapi étrendbe. Az OKOS ÉDES termék hűtést felbontás után sem igényel, és a mézekhez hasonló állaga miatt eltarthatósága legalább 1 év.

Alkalmazásuk: naponta 2-3 alkalommal, főként reggel és este ajánlott, étkezés előtt, közben vagy után, egy mokkás vagy teáskanállal. A két termék (Okos Élet, OKOS ÉDES) egymással tetszőleges módon keverhető, egymás előnyös hatásait fokozhatják.

A világpiacon illetve hazánkban is az inulin illetve a biocsicsóka-sűrítmények 1 grammját mintegy 100-szoros áron jegyzik a normál répacukor aktuális árához képest. Az új fejlesztések ehhez képest sokkal gazdaságosabb megoldást kínálnak a prebiotikus, immunerősítő hatás érdekében (mintegy a világpiaci ár tizede, 10-14 Ft/g inulin + a biocsicsóka értékes szinergens anyagai).

Olvasson további jótékony hatásokról alábbi cikkünkre kattintva!
 

Az ÉDES biocsicsóka-sűrítmény „száz jó hatása”

Az OKOS ÉDES termék kiszerelése: 480 g (üveges), eltarthatósága: min. 12 hónap, szárazanyagtartalma min. 81 ref%.

Egy üveg sűrített biotermék mintegy 4 kg hazai biocsicsókából készül, és mértéktartó használat mellett 2-3 hétre elegendő egy fő számára. Napi 20-30 gramm (2-3×1 teáskanálnyi) sűrítmény elég a jótékony hatásokhoz.

A termék eszmei értékét a biominősítés is emeli, szem előtt tartva a környezettudatosságot, a természet védelmét, előnyben részesítve a kíméletes gazdálkodási formát. (A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tanúsítványával, HU-ÖKO-01)

 

 

Felhasznált szakirodalom:
Tóth G.-Varga M.: Édesítsünk okosan
John Yudkin: Az édes-vészes cukor
Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság: Kalóriamentes, mesterséges édesítőszerek kutatásának, gyártásának és felhasználásának helyzete és perspektívái
Obál Ferenc: Az emberi test II.kötet
Bíró-Lindner: Tápanyagtáblázat
 

 

Tóth Gábor
okl. élelmiszeripari-mérnök

Minden jog fenntartva!

Kép
www.morguefile.com
ID-10017101-by-m_bartosch-www.freedigitalphotos.net images Oils_Sauces_and_Dres_g269-Bottle_Of_Olive_Oil_With_Olives_p17101.html.jpg
ID-100177573 www.freedigitalphotos.net images by stockphoto mischievous-look-of-a-young-woman-with-fruits-photo-p177573.jpg

Tovább a teljes cikkhez »

SEBESTYÉN BALÁZS-TÓTH GÁBOR: E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél ma?

Feltöltve: 2018. június 18.


E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél maSEBESTYÉN BALÁZS-TÓTH GÁBOR:  

E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél ma?

Mindennapi étrendi dilemmáink és a gasztropszichológia
RECEPTEK és hasznos tippek – BioGabitól
Ami az E-mentes övezetben elhangzott és ami nem

 

 

 

A RENDELÉS LEADHATÓ az ementesovezet.hu oldalon

 

 

E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél ma

E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél ma könyvajánló

Világunkban a helyes táplálkozáshoz mindenkinek értenie kell egy kicsit. Az élelmiszeripar kettős játékot játszik, és ez a polgár bőrére mehet. Hasznos tisztában lenni a belső folyamatokkal, összefüggésekkel az élelmiszergyártás és a táplálkozás terén, hogy ezek ismeretében jó döntéseket hozhassunk az egészségünket érintő kérdésekben.

Ezért született e riportkönyv, amelyben Sebestyén Balázs kérdezi Bio Gabit, alias Tóth Gábor táplálkozáskutatót, akivel ‒ műsorvezető kollégáikkal együtt ‒ három éven át, hétről hétre beszélgettek a legaktuálisabb kérdésekről, a legfrissebb szakmai eredményekről, a fogyasztói dilemmákról a Morning Show E-mentes övezet című, nagy sikerű rovatában.

 

Miért született meg az E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél ma?

Közkívánatra született e könyv, amelyben elérhető a műsorban elhangzott számtalan hasznos szakmai információ, tanács, megoldás és ötlet a határainkon innen és túl élők számára, olvasmányos, közérthető, kibővített formában, csokorba gyűjtve, receptekkel együtt.

Ennél azonban még többről is szó van. A könyv készítése közben mintegy életre kelt, és így különálló, bővített műként jelenik meg, amely mindenki számára haszonnal forgatható, aki szeretné „E-számoktól mentesen”, tisztábban látni a jelenségeket.

 

Milyen kérdésekre keresi a választ SEBESTYÉN BALÁZS-TÓTH GÁBOR: E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél ma?

Mit jelent a gasztropszichológia? Miért van annyi étrendi irányzat? Melyik E-számmal kell vigyáznunk? Igyunk-e tehéntejet, együnk-e párizsit? Mit tegyünk, ha emésztési problémáink vannak? Valós-e a gluténpánik, és milyen kenyeret vásároljunk? Ehetünk-e fagylaltot, és miből készül a csokoládé? Miért hiperaktív a gyerek, és miért migrénes a szülő? Milyen vizet igyunk, jó-e a rendszeres kávézás? Bízhatunk-e a biotermékekben? Mit együnk, ha sportolunk vagy fogyni szeretnénk? Hogyan erősíthetjük immunrendszerünket? Mi a hosszú élet titka?

.


A RENDELÉS LEADHATÓ az ementesovezet.hu oldalon

 

Sebestyén Balázs – Tóth Gábor

E-mentes övezet 2
avagy több mint reggeli

 

az E-mentes övezet első kötete óta ismét összegyűlt egy jókora ismeretanyag, amit megosztásra érdemesnek tartottunk Sebestyén Balázzsal. Megjelent a mintegy 300 oldalas E-mentes övezet 2., avagy több mint reggeli című második riportkönyv!

E-mentes övezet 2

Kérem kattintson a részletes információkért.

A RENDELÉS LEADHATÓ az ementesovezet.hu oldalon

Tovább a teljes cikkhez »

Nyáron: hogy ne betegedjünk meg a főztünktől?! Higiéniai alapelvek

Feltöltve: 2018. június 17.

Kockázatos élelmiszereinkről, a mikroorganizmusok egyre aktívabb tevékenységéről sokat hallottunk. A globális előnytelen tendenciák hátterén szükséges az otthoni higiéniai szabályok megerősítése, tudatosítása. Különösen a nyári hőségben kell ügyelnünk a higiéniára, de ezeket az alapelveket minden időben be kell tartanunk. Milyen kockázatokat rejt a gyümölcs és a zöldség? Hogyan kezeljük a tejet? Különös rendszabályok a tojással kapcsolatban. Mik azok a keresztszennyezések? A nyers hús veszélyei! Az ételkészítés és tárolás szabályaiÖn betartja az összes szabályt?
 

 

 

Higiénai alapelvek, ajánlások

Cikkünk előző részében áttekintettük a különböző ételfertőzések, és mérgezések hátterét, a mögöttük megbúvó mikroorganizmusokat. Láthattuk milyen sok bajt okoznak, gyermekeknél, időseknél kiszáradást, anyáknál vetélést és akár halált is okozhatnak.

Most ismerjük meg milyen higiéniai alapelveket tartsunk be, hogy lecsökkentsük a kockázatokat.  

Higiéniai alapelvek pontjai

 • A gyümölcsöt, zöldséget megbízható helyről szerezzük be. A talajjal közvetlen kapcsolatban lévő, nagyobb felületű zöldségeket alaposan meg kell mosni.
 • Gondosan járjuk el a tojás tekintetében is. Ezeket vásárláskor külön zacskóban vigyük haza, és otthon nagy óvatossággal kezeljük. (Bármivel érintkezik, arra szalmonella vagy más baktérium rakódhat)
 • Tej és sajtkészítményeket viszont csak pasztőrözött formában vásároljunk, vagy otthon hőntartással (forrás után 5-10 perc) illetve kétszeri forralással.
  (Első forralás után visszahűtés szobahőmérsékletre, majd újabb forralás és hűtés)
 • Az állati eredetű nyers élelmiszerek (baromfihús, tej, tojás, stb) sok esetben szennyezett betegséget okozó mikroorganizmusokkal. A gondos sütés-főzés ezeknagy részét elpusztítja, ehhez azonban az élelmiszer minden részének el kell érnie legalább a 70 oC-ot. A fagyasztott húst, baromfit, halat a sütés előtt gondosan fel kell engedtetni.
  Ételeinket otthon készítsük el, és a leghamarabb fogyasszuk el, lehetőség szerint 16-24 órán belül. Ha tároljuk az élelmiszert, a sütés-főzés után minél hamarabb le kell hűteni, hideg vízbe állítva az edényt, majd hűtőszekrénybe tenni, ahol a romlási folyamatok sebessége felére-harmadára csökken.
 • Meleg ételt ne tegyünk a hűtőszekrénybe, emellett az sem jó, ha az ételek túlzsúfoltan kerülnek tárolásra.
 • Csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt ételt ne tároljunk.
 • A hűtés nem pusztítja el a mikrobákat, csak lassítja növekedésüket. Ebből adódóan a megfőzött-megsütött, majd hűtőszekrényben tárolt élelmiszerben újra indul a mikrobák szaporodása. Az ismételt felmelegítéskor tehát újra el kell érje az élelmiszer minden pontja a 70oC-os hőmérsékletet.

 • A biztonságosan megfőzött-megsütött étel is fertőzővé válhat, ha az elkészítést követően nyers élelmiszerrel kerül kapcsolatba. E keresztfertőzés létrejöhet például főtt-sütött baromfi és nyers hús érintkezésekor vagy nyers tojás és főtt étel kapcsolata révén. Amennyiben nyers baromfihúst készítünk elő vágódeszkán, a deszkát és a kést gondosan mossuk el, mielőtt ugyanezen eszközöket főtt-sült hús felvágásához használjuk fel. A legmegfelelőbb, ha külön késeket használunk a nyers és főtt ételek vágásához.

 • A keresztfertőzés elkerülésére külön húsvágó és külön zöldségvágó deszkát használjunk.

Higiénia vágódeszka

 • A tyúktojást ne a hűtőbe való betevés előtt, hanem a felhasználás előtt mossuk meg majd nedvszívó papírral való szárazra törlés után erre a célra kijelölt helyre (pl. újságpapírra) helyezzük (keresztfertőzés elkerülése miatt, ne az asztalra tegyük, ahova utána a zöldséget). A tojás kézbevétele és felhasználása után minden esetben alaposan mossunk kezet.
 • Az élelmiszerek elkészítése előtt, vagy ilyen tevékenység megszakításakor (pl. gyerekekkel való foglalkozás vagy toilet használatakor) mindig gondosan mossunk kezet. Nyers baromfihús, tojás, nyers hal elkészítését követően élelmiszerhez csak ismételt kézmosást követően nyúljunk. A kézen lévő sebet minden esetben be kell kötni. A kedvtelésből tartott háziállatok (kutya, macska, madár, teknős) veszélyes mikrobák hordozói lehetnek, ezért a velük való kontaktus után csak kézmosást követően nyúljunk élelmiszerhez.
 • Az élelmiszerek feldolgozására használt konyhai munkalap-felületeknek tisztának kell lenniük, ellenkező esetben a felületen maradt szennyeződéseken (ún. biofilmekben) különböző mikrobatársulások alakulhatnak ki és fertőzési forrássá válhatnak. A konyhai felülettisztító nedves ruhákat és konyharuhákat gyakran kell cserélni és mosni. Hasonlóan a konyhai felmosó ruhát is gyakrabban kell váltani.
 • A nyersanyagokat és élelmiszert védeni kell a rovaroktól (légy, stb) és rágcsálóktól, amelyek közvetítik a kórokozókat. A különböző alapanyagokat jól zárható edényzetben, dobozban kell tárolni, az asztalon hagyott élelmiszert a hűtve tárolás előtt le kell takarni.
 • Az élelmiszer készítéséhez használt víznek ivóvíz tisztaságúnak kell lennie. Az élelmiszerekhez és jégkocka készítéshez bizonytalan eredetű, megkérdőjelezhető minőségű víz nem használható fel. Kétely felmerülése esetén a vizet fel kell forralni.

Higiéniai alapelvek

 

Higiéniai alapelvek összegzés

Összegzés: Az állati termékek mikrobiális szennyeződéseinek, és az ebből adódó fertőzéseknek és mérgezéseknek az esélye korunkban rendkívül nagy, és nagyságrendekkel meghaladja a növényi eredetű nyersanyagok ilyen jellegű kockázatait. Összegző táplálkozási tanácsként természetesen a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása javasolható, melyek nemcsak a fertőző, hanem a nem fertőző, ún. civilizációs ártalmak visszaszorításában is segíthet.

      

Tóth Gábor

okl. élelmiszeripari-mérnök

Minden jog fenntartva!

Felhasznált irodalom:
Tóth Gábor: Beteg táplálékaink Pilis-vet Bt. 2011.

Képek:

www.morguefile.com
ID-10039322AmbrohttpwwwfreedigitalphotosnetimagesHealthy_Living_g284-Woman_With_Blueberries_p39322html
ID-100132566marinhttpwwwfreedigitalphotosnetimagesBeauty_g419-Pretty_Young_Woman_p132566html
ID-10035341photostockhttpwwwfreedigitalphotosnetimagesHealthcare_g355-Female_Doctor_Checking_Blood_Pressure_p35341html

Tovább a teljes cikkhez »

Kockázatos élelmiszerek a tányérunkon? Az élelmiszerek szennyezettségéről

Feltöltve: 2018. június 9.

Újabban a mikroorganizmusok kérdésköre az élelmiszerekkel, táplálkozással kapcsolatosan kerül elő. A nyári hőségben egyre nagyobb kockázatot jelenthetnek a különböző ételfertőzések és ételmérgezések – gondoljunk csak a nem kellő gondossággal készített fagylaltokra, a konyhában elöl hagyott vagy újramelegített ételek okozta súlyos problémákra. De mit is takarnak az előbb említett fogalmak? Mik a tünetek? Tudjunk meg többet az az élelmiszerek szennyezettségéről!

 

 

 

Ledőlt korlátok

Az elmúlt évtized folyamán hazánk lakosságát sújtó fertőzések jelentős része olyan betegség volt, mely kapcsolatba hozható az állatvilággal. Úgy tűnik, ledőltek az elmúlt évezredekben fennálló korlátok, melyek az állatbetegségek emberre való széles körű elterjedését gátolták. E folyamat fő oka az ember modernkori tevékenysége.

A fertőzések között egyre nagyobb teret kapnak az úgynevezett ételfertőzések, melyek legfőképpen az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásához köthetők, és az úgynevezett zoonozisok közé tartoznak. (A zoónózis olyan betegséget jelent, amely természetes úton terjed át állatról az emberre.)

 

 

szennyezett étel

 

Amikor már a főzés-sütés sem segít… 

Élelmiszerfertőzés során a betegséget a viszonylag kis számban szervezetbe kerülő, és ott elszaporodó mikroorganizmus (főként baktérium) okozza. Mivel a mikrobák szaporodásához időre van szükség, a tünetek rendszerint nem azonnal, hanem bizonyos lappangási idő után jelentkeznek.

Az élelmiszermérgezés az előbbitől abban különbözik, hogy tüneteinek kialakulásához nincs szükség lappangási időre, így az enyhébb vagy súlyosabb szimptómák néhány órán belül megjelenhetnek. Ilyenkor az elfogyasztott ételben már „kész” formában van a mikroorganizmusok által termelt méreganyag, amely a mikroba jelenléte nélkül is megbetegedést okoz. (Hiába főzzük-sütjük az ételt, a mérgezés bekövetkezik) A mérgező toxinok jelenlétére legtöbbször az élelmiszerben semmilyen érzékszervi változás nem utal, így az ember gyanútlanul elfogyaszthatja a veszélyt jelentő táplálékot.
 

 

Az ételfertőzést és ételmérgezést okozó mikroorganizmusok jelentősége folyamatosan növekszik. Ennek okai: a globális élelmiszerkereskedelem, a fogyasztói szokások megváltozása, az új típusú illetve konyhakész élelmiszerek fogyasztása, a modern állattartási módszerek és a tömegtermelés, valamint a mikroorganizmusok módosulása, mutációi.

Az egészséges felnőttek többnyire tünetek nélkül vagy csak enyhe hasi panaszokkal vészelik át a megbetegedést, a csecsemők, kisgyerekek, várandós édesanyák, az idősek és a beteg emberek esetében azonban súlyos következményekkel járhat a szennyezett, fertőzött vagy toxint tartalmazó étel fogyasztása, ők mindenképpen forduljanak azonnal orvoshoz.
 

 

penészes paradicsom -elromlott ételek

 

 

A szalmonella baktérium oly módon él a szárnyasok (csirke, kacsa, liba) és madarak (galamb) bélcsatornájában, hogy a gazdaszervezetet általában nem betegíti meg, az embert viszont igen. A Salmonella enteritidis – mely az 1980-as években szennyezett húsliszt tételekkel került hazánkba – lappangási ideje 6-48 óra. Gyomor-bélrendszeri tüneteket okoz: hányingert, hányást, hasmenést, hasi fájdalmat és lázat, hidegrázást, elesettséget. A tüneteket a béltraktusban elszaporodó és ott széteső baktériumok okozzák, amelyekből ún. endotoxinok szabadulnak fel. A betegség általában 2-3 nap alatt lezajlik. A salmonella az egyik legfontosabb mikroba, amely az állati termékekkel kapcsolatba hozható. Leggyakrabban az állati eredetű anyagok, különösen a baromfi, a tojás, ritkábban más állatok húsa, egyes húskészítmények, belső szervek, tej, tejtermékek, halak, rákok és kagylók, a csokoládé, a majonéz, állati bélsárral szennyezett és mosatlanul fogyasztott zöldség, gyümölcs stb közvetítik a baktériumokat. A védekezés tekintetében az állati termékek visszaszorítása, higiéniai előírások betartása, növényi alapanyagok gondos tisztítása, utcai árusoknál kapható termékek fogyasztásának kerülése javasolható. A salmonella főzés és sütés során elpusztul. (Majonéz és lágytojás készítése esetén életben maradhat.)

 

 

 

 

Rendelje meg az E-számokról őszintén című egyedülálló kiadványunkat!

Érdemes megemlíteni, hogy a bélrendszeri megbetegedések statisztikájában egy másik kórokozó, a Campylobacter is előkelő helyre került, melyet szintén baromfihús, nyers tehén-, kecske- és juhtej, valamint ezekből hőkezelés nélkül előállított túró, lágy sajt és más termékek közvetítik. A fertőződés után 3-4 nap múlva hasmenés, hasi görcsök jelentkeznek, amelyek szintén 3-4 napig kínozzák a beteget. (Főzéssel-sütéssel ez a mikroorganizmus is elpusztítható.)

 

 

A nagy bajok jelzői

 

Sajnos ma már – a tömeggyártás korában – a nagyüzemi termelés az egyediség és a minőség rovására mehet. Emiatt előfordulhat, hogy például az állatok bélcsatornájában élő – feltételesen kórokozó – baktériumfajok rákerülnek egy-egy élelmiszer felületére. Ezt nevezik kenődéses szennyeződésnek, illetve keresztszennyezésnek (kontaminációnak).

A leghétköznapibb baktériumként számon tartott Escherechia coli az ember és a melegvérű állatok normál bélflórájának tagja. Amennyiben az élelmiszerben kimutathatóak, komolyan felvetődik az élelmiszer állati bélsárral való szennyezésének valószínűsége a gyártás során. A fekáliás szennyeződés egyes helyeken az ívóvízbe is valamilyen úton bekerülhet, így az is közvetítő lehet. Az E. coli főként nyers tejben, sajtban és nem megfelelően átsütött húsokban, belső szervekben és tojásokon jelenhet meg.

 

 

A Streptococcusok szintén a normál flóra alkotóiból alakultak át feltételesen kórokozóvá korunkban. Az élelmiszerek friss vagy utószennyeződésének, és az elégtelen hőkezelésnek a jelzői. A nem spórás baktériumok között a legellenállóbb, így a fertőtlenítő szerekkel szemben is meglehetősen ellenálló. A humán orvosláson belül a Streptococcusok különösen a csecsemő- és gyermekgyógyászat területén kerülnek előtérbe. A várandós anyák hüvelyváladékából a szülés előtti időszakban tenyésztéses vizsgálatot végeznek, amely a bélbaktériumokkal és bélflórában található gombákkal való esetleges fertőződés mértékét hivatott jelezni. A Streptococcusok a szülőcsatornán történő átjutás során az újszülött szervezetébe kerülve tüdőgyulladást idézhetnek elő a megszületést követően. Ha a minta pozitív, a nőgyógyász szakorvos az anya célzott antibiotikus kezelésével veszi elejét az újszülött fertőződésének.

 

fájdalom

 

 

Újkori „méregkeverők”

 

A Staphylococcus aureus elnevezésű mikroba szintén új „hadszintereket” keresett bolygónkon.

Ahhoz azonban, hogy a baktérium betegséget okozzon, a szervezet ellenállóképességének mérhető csökkenése és – legtöbbször az élelmiszer útján – a fertőződéshez elégséges mikrobaszám vagy toxin szükséges. Fontos ismét említeni, hogy a mikrobák száma nem feltétlenül arányos a toxin mennyiségével, mivel a toxinok a mikrobák pusztulása után is hatékonyak maradnak.

Az idegrendszerre ható, neurotoxikus hatású enterotoxint tartalmazó étel elfogyasztásakor az ételben semmilyen érzékszervi elváltozás (íz vagy illatmódosulás, stb) nem észlelhető. A mérgezés gyors tünetekkel jár, és a jellegzetes szimptómák akár 30 perc múlva, de minden esetben 3-6 órán belül kialakulnak. A gyomor- bélrendszeri tünetek izomgörcsökkel, fejfájással párosulhatnak. Emellett akut gyomor-bélgyulladás jelenik meg, majd súlyosabb esetben levertség, látási zavar áll elő. Hőemelkedés ritkán jellemző, a beteg mégis rendkívül erőtlen. A tünetek később enyhülnek és a betegség lefolyása általában rövid idő (1-3 nap) alatt megtörténik. A 3. nap végére legtöbb esetben a kórkép teljesen rendeződik. Az ételmérgezések leggyakrabban a tej, tejtermékek (sajt, túró), a tojás és hús révén jelennek meg.
 

 

 

Utoljára jóllakni, avagy a hirhedt botulizmus

 

A régi időkben megtartott házi disznótorokat egyes esetekben súlyos ártalmak kísérték, és előfordult, hogy egy-egy család, rokonság lényegében kihalt a botulizmusként ismert drámai lefolyású kórkép – más szóval ételmérgezés – miatt. A tettes a Clostridium botulinum volt. Nem véletlen, hogy ezt a kórokozót mind a mai napig a konzervgyárak és élelmiszeripari üzemek „rettegett és félelmetes ellenségeként” tartják számon.Toxikológiai szempontból két csoportjuk érdemel kiemelt említést, a Clostridium botulinum és a Clostridium perfringens.

A mérgezéseket baktérium által termelt, idegrendszerre ható és súlyos tüneteket, esetenként halált okozó neurotoxinok (botulotoxin) váltják ki. (Kifejlett, egészséges immunrendszer mellett maga a baktérium és annak spórái nem képesek betegséget okozni, csak a termelt méreganyag)

A megbetegedést szakmai néven botulizmusnak nevezik. A tünetek a fertőzött étel elfogyasztása után 12-36 órával jelentkeznek és elsősorban idegrendszeri jellegűek: látási zavarok, kettős látás, reflexhiány, nehezített nyelés és légzés, száraz száj, nyelv- és garat fájdalmak, beszédzavar, nyaki izmok gyengesége. A halál a fertőződés utáni 3. és 6. nap között szokott bekövetkezni. Az esetek egy részében nem az előbb említett idegrendszeri, hanem tipikus ételmérgezési tünet jelenik meg, mint hányinger, hányás és hasmenés. Fontos megemlíteni, hogy a baktérium és spórái csak a kifejlett immunrenszerrel rendelkező gyermeknél nem okoznak problémát, míg 1 éves kor alatt nemcsak a mérgező toxin, hanem a baktérium is megbetegíthet. Ezért például mézet, mézzel készített táplálékot vagy méhészeti terméket nem kaphatnak a gyermekek egy éves kor alatt. Ez a virágporra való érzékenységek kialakulási esélyének csökkentése miatt is előnyös.

 

 

Vetélést is okozhat az étel?

 

Létezik egy olyan kórokozó, mely szintén egyre több helyen fordul elő, és szerepet kaphat a várandós anyukákat ért „katasztrófákhoz” is: a Listeria monocytogenes. (Az általa okozott betegséget listeriozisnak nevezik) Nehezíti a felismerését, hogy esetenként csak influenzaszerű tünetekkel járó betegséget okoz, ami megtévesztő lehet. A listeriózisra az újszülöttek (különösen a koraszülöttek), a 70 évnél idősebbek és a gátolt vagy károsodott immunrendszerű emberek a legfogékonyabbak. A várandósság időszakában bekövetkezett listeriosis szórványosan előforduló abortuszt eredményezhet, amely az ún. magzati immunitástól is függ.

Leggyakrabban juh-, kecsketej – a hőkezeletlen de a hőkezelt is – , juhtúró, lágy sajtok, kolbászok, szalámik, valamint füstölt-sózott hentesáruk lehetnek fertőzöttek. A tengeri halak és a rák hordozhatják még a kórokozót, ami a nyers halsaláták kockázatos voltát erősíti. A növényi nyersanyagok között a talajjal, bélsárral szennyezett, vagy fertőzött vízzel tisztított zöldségek, saláták gyümölcsök okozhatnak megbetegedést.

 

 

Úszó kockázatok, elúszott remények

 

Sokan bíznak abban, hogy a sertés, a szarvasmarha és – újabban – a baromfi minőségének romlásával egy időben a halak fogyasztása – az előbbiek kiváltása céljából – megoldást jelenthet. A tengeri eredetű élelmiszerek azonban mintegy 15-ször gyakrabban okoznak ételmérgezéseket, mint a sertés-, marha- vagy csirkehús.

 

marhahús

A bélférgesség mellett halaknál egyre nagyobb, sőt egyre növekvő gondot jelentenek a baktériumok és a vírusok (például a Norwalk vírus de a halált is okozó Vibrio vulnificus is lényeges). A kagylók ma már nemcsak kockázatosaknak, hanem veszélyeseknek minősülnek, mivel a fertőző kórokozók tárházát hordozzák magukban. A két legdrámaibb betegségek közé mégis a bénulásos és idegmérgezéses (neurotoxikus) kagylómérgezés sorolható, amelyeket még a jól megfőzött kagyló is előidézhet.

Mit tehetünk, hogy ezeket a rejtélyes kórokozókat elkerüljük? A cikkünk következő részében olvashat a betartandó higiéniai alapelvekről gyermekek és felnőttek esetében egyaránt. 

 

 

Tóth Gábor

okl. élelmiszeripari-mérnök

Minden jog fenntartva!

Felhasznált irodalom:
Tóth Gábor: Beteg táplálékaink Pilis-vet Bt. 2011.

Képek:

www.morguefile.com
ID-10039322AmbrohttpwwwfreedigitalphotosnetimagesHealthy_Living_g284-Woman_With_Blueberries_p39322html
ID-100132566marinhttpwwwfreedigitalphotosnetimagesBeauty_g419-Pretty_Young_Woman_p132566html
ID-10035341photostockhttpwwwfreedigitalphotosnetimagesHealthcare_g355-Female_Doctor_Checking_Blood_Pressure_p35341html

Tovább a teljes cikkhez »

Mit és hogyan egyek? A tudatos táplálkozás oszlopai avagy hogyan szoríthatóak vissza a betegségek?

Feltöltve: 2018. február 24.

A tudatos táplálkozásnak komoly megelőző, egészségvédő szerepe van. A statisztikák szerint korunk megbetegedéseinek legalább 50 %-a visszaszorítható volna helyes étrenddel, de a betegségek akár 85%-a összefügghet valamilyen módon az étrenddel bevitt anyagokkal. De mit is nevezünk helyes étrendnek és – mindenekelőtt –mit is jelent egyáltalán ez a szó:„élelmiszer”?  Ismerkedjen meg írásunkban az egészséges táplálkozás alapelveivel, hogy megőrizhesse egészségét! Mit együnk reggelire, ebédre, vacsorára és mikor igyunk?

 

 

Lesújtó hazai helyzet

Az elhízással foglalkozó legfrissebb jelentés szerint az Európai unióban a magyarok a legkövérebbek, hiszen a lakosság közel 30%-a elhízott. Az okok között keresendő természetesen a sok szénhidrát- és zsírfogyasztás, valamint a kevés zöldség és gyümölcsfogyasztás, ezeken túl meglepő módon a túlzott alkohol fogyasztás is szerepet játszik. Az elhízás nagy terhet ró a szívünkre is. Tegyünk magunkért tudatos táplálkozássa – Tanuljuk meg mit és hogyan együnk?

 

Méregtelenítés, béltisztítás speciális élelmi rostokkal itt olvashat róla »

Idősebb korban gyakran megjelenik a 2-es típusú cukorbetegség, melynek fő oka a sejtek inzulinnal szembeni fokozott ellenállása, rezisztenciája. Az inzulinrezisztencia csökkenthető, ha rendszeresen mozgunk, mivel a vércukorszint normalizálódik, a cukoranyagcsere egyensúlya könnyebben beáll, a sejtek pedig hatékonyabban képesek ilyenkor felvenni az éltető szőlőcukrot. 
 

A vércukor- és koleszterinszintünkre jótékony hatást gyakorolhat az OKOS ÉLET BIOCSICSÓKA SŰRÍTMÉNY 
 

Nemcsak szív- és érrendszerünk, hanem az ízületeink és csontjaink is megérzik a hiányos táplálkozás következményeit. Keveset gondolunk azonban arra, hogy a sok szénhidrát és zsír fogyasztás mellett kevés a szabályozó vitamin és ásványi anyag. Ezek hiánya a bőrünkön is jelentkezik.

A probléma tehát kettős: a bőrszövetet rossz irányban befolyásoló anyagok túlsúlyban vannak, míg a védő komponensek hiánya jellemző.

 

Mit nevezünk valódi élelmiszernek?
 

Élelmiszernek nevezünk minden olyan növényi, állati és ásványi eredetű anyagot, amely nyers vagy feldolgozott állapotban emberi fogyasztásra alkalmas. A valódi, egészségvédő élelmiszer a „fogyaszthatóságon” túl optimális tápanyag összetételt, könnyebb emészthetőséget, hatékony felszívódást és beépülést, valamint a kiválasztó szervek tehermentesítését is jelenti egyben. A helyes táplálkozás hatékonyabbá teszi a mentális, szellemi funkciókat: segíti a jó felfogó- és döntésképesség illetve a memória megtartását, mindeközben megfelelő közérzetet, frissességet, „jó életérzést” is kölcsönöz a szervezetnek.

Magas  vitamin és ásványi anyag tartalmú a speciális igényeket kielégítő 
OKOS MAGOS 
NŐI FORMULA valamint a FÉRFI FORMULA

Sajnos nem minden élelmiszer felel meg az előbb felsorolt kívánalmaknak, ezért is kell elkülönítenünk az ún. egészségvédő élelmiszerek csoportját az emberi fogyasztásra alkalmasnak minősülő „élelmiszerek” tárgykörén belül. Fontos azonban tudni, hogy egy-egy élelmiszer nem mindenki számára „optimális” vagy egészséges, hanem egyedileg kell szemlélni az étrend összeállítását.

A helyes étrend az egészségvédő élelmiszerek megfelelő párosításából tevődik össze. Az egészségvédő táplálkozás pedig a helyes étrendet és a megfelelő étkezési szokásokat fogja egybe. Ez utóbbi az étkezések rendszerességét, idejét és módját, az elfogyasztott étel mennyiségét, a rágás milyenségét vagy éppen az evés közbeni lelki állapotot jelenti. Mivel mindezen tényezők domináns szerepet kapnak egészségünk szempontjából érdemes átgondolni a legfontosabb és legalapvetőbb táplálkozási elveket.

Étkezzünk minél változatosabban, vagyis minél többféle nyersanyagból állítsuk össze étrendünket. Legyünk nyitottak az újabb ötletekre is, szerezzünk meglepetést a családnak újfajta ételekkel. Ne kötődjünk megszokásokhoz, tradíciókhoz, hiszen ezen a területen a fejlődés alapja az újabb dolgok iránti fogékonyság. Ne legyenek előítéleteink az újdonságokkal kapcsolatban, ha még nem is kóstoltuk azokat.

 

 

Tudatos táplálkozás – Milyen ételeket kerüljünk?

Kerüljük a zsíros, nehéz ételeket, használjunk inkább hidegen sajtolt növényi olajokat, amelyekben emésztést segítő lecitin is található (pl lenmagolaj, olívaolaj). Bár ez utóbbi javaslat sokszor kerül elő, mégis a hazai – főként vidéki – lakosság még mindig 30-50 %-ban sertészsírt és libazsírt fogyaszt. Általános használatra legjobb a hidegen sajtolt olaj, ezen belül is az olívaolaj (sajnos a napraforgótáblákat vegyszerezhetik, így az olaj vegyszer-szennyezettsége is magasabb).

 

Az ételeket csak kevés sóval ízesítsük; naponta összesen egy teáskanálnyi konyhasó fogyasztható. Az élelmiszerekben „rejtett” só is található, amely hozzáadódik a napi sóbevitelünkhöz. (Pl.: kenyerek, péksütemények, tésztafélék, savanyúságok, stb.) A megengedett napi 5 gramm (1 teáskanál) konyhasó helyett nem egyszer ennek 2-3-szorosát is elfogyasztjuk, amely számos keringési és vízháztartásbeli probléma alapja lehet.

 

A rendszeres édességfogyasztást a szakemberek nem javasolják a cukor káros hatásai miatt. Egyrészről le kell csökkentenünk a hozzáadott cukor mennyiségét, másrészről természetes helyettesítőket érdemes beiktatni. Ilyenek az édesebb gyümölcsök, aszalványok (mazsola, füge, datolya) és a méz. A természetes édességek reggelibe való beépítése némileg visszaszorítja az édességek kívánását a nap folyamán. A cukor helyettesítésére stevia, nyírfacukor, eritritol, fruktóz, illetve alternatív cukorhelyettesítő bioszirupok használhatók.

 

Mi lehet segítségünkre az egészségünk megőrzésében?

A nyers gyümölcsök és zöldségfélék kiemelt szerepet kapnak az étrendben. Vitamin és ásványi anyag tartalmuk segíti a szervezet és a szellemi működés regenerációját. Betegségmegelőző szerepük részben az antioxidánsok (C-vitamin) és színanyagok (P-vitaminok) hatásaival magyarázható. A barna kenyér és gabonapelyhek szintén a javaslatok között szerepelnek értékes B-vitamin és rosttartalmuk miatt. A barnarizs köretként való alkalmazása az előbbiekhez hasonlóan jótékony hatású.

Az egészséges ételek fogyasztása mellett immunrendszerünket támogathatja a sok színanyagot tartalmazó ételek fogyasztása. 

PIROSSZŐLŐ  őrlemény, valamint a BIOCSICSÓKA SŰRÍTMÉNY rendeléséhez kattintson a termék nevére. 

A színes zöldségek sok káros gyököt semlegesítő antioxidánsot tartalmazhatnak, ezen felül a sötét színű bogyós gyümölcsök illetve ezek szárítmányai, főleg az őrölt magjuk jótékony hatású lehet. Éppen ezért a védő étrendi tényezők között az újabb kutatások a növényi színanyagok   a bioflavonoidok, polifenolok és egyéb bioaktív, „intenzív vitaminhatású anyagok” hatásai emelhetők ki. Az első hazai és külföldi kutatások a PIROSSZŐLŐ HÉJÁNAK és magjának anyagait vizsgálták, mely vegyületek a hatékony antioxidánsként ismert aszkorbinsav és retinol (C- és A-vitamin) hatásait is messze túlszárnyalhatják! 

 

A flavonoidok gyulladásgátló, daganat elleni, vírus elleni, baktérium és parazita elleni és értágító hatásúak. Antioxidáns hatásuk révén gátolják a „rossz” koleszterin és a sejtmembránok oxidációját, valamint csökkentik a vér alakos elemeinek, különösen a vérlemezkék összecsapzódását is az erekben.

A rendszeresen, hasonló időközökben történő étkezés során a szervezet előre fel tud készülni a következő táplálkozási periódusra. Aki meghatározott, előre tervezett időszakokban eszik, érezni fogja az adott időpont elérkeztével a szervezet „készenléti jelzéseit” (éhségérzet). A rendszertelenség egy ideig csak átmeneti, később maradandó emésztőszervi és egyéb károsodáshoz vezethet. A véletlenszerű étkezési ritmus az emésztőnedvek összetételének megváltozását és a vércukorszint gyakori ingadozását eredményezi. Az ilyen életvitel sajnos leépíti a szervezetet, és egy idő után a precíz, rendszerességre alkotott emberi szervezet többé nem képes tolerálni a kilengéseket (gyomor- és bélbántalmak, keringési zavarok, stb.). A szomorú következmények megfigyelhetőek a több műszakos vagy rugalmas munkarendet követő embereknél. Mindezek fényében válik érthetővé, miért szerepel a Bibliában is a következő idézet: „Boldog vagy te ország, kinek a te királyod nemes ember, és a te fejedelmeid idejében esznek, a test erejéért, és nem az italért.” (Prédikátor könyve 10. fej. 14.vers)

 

Az étkezések számát illetően a napi 3 étkezés javasolható, amely – ha az összetétel és a mennyiség is optimális – kielégíti a szükségleteket. Az étkezések között 4-6 órás szüneteket érdemes tartani, hogy a gyomor elvégezhesse munkáját. A mennyiség elosztásával kapcsolatban egy régi bölcs mondást lehetne idézni: „ A reggelidet ne oszd meg senkivel, az ebédedet oszd meg felebarátoddal, a vacsorádat pedig add az ellenségednek.” Vagyis optimális esetben a reggeli a legnagyobb mennyiségű, főként szénhidrátot (gabonák, aszalványok, méz), vitamint ásványi anyagot (gyümölcs- vagy zöldségfélék), kevés zsiradékot (olajos magvak) és bőséges folyadékot tartalmaz, ez utóbbit étkezés előtt (felkelés után) javasolják. Reggel a szervezetnek e tápanyagokra van leginkább szüksége. Az ebéd fehérjében és zsiradékban gazdagabb főtt ételeket tartalmaz – természetesen – nyers zöldségsalátával kiegészítve. A vacsora többnyire könnyen emészthető, nem megterhelő étkezést jelent: pirítós, zsírszegény termékek, főzelékfélék, joghurt, gyümölcsök. A folyadék fogyasztását az étkezések közötti órákban érdemes beiktatni, ez napi 6-8 pohár víz bevitelét jelenti.
Fontos még, hogy mindig együnk nyugodtan, nem kapkodva, kényelmes körülmények között, hiszen ilyenkor az emésztés is hatékonyabb. Végül érdemes kiemelni, hogy az egészségvédő táplálkozás a szeszes italok és serkentő hatású élvezeti szerek háttérbe szorítását ill. kiiktatását is elérendő célként jeleníti meg. 

 

honlap: e-mentes.com
                   

  

Tóth Gábor
élelmiszeripari-mérnök

Minden jog fenntartva!

 

Kép:
www.morguefile.com

ID-10017101-by-m_bartosch-www.freedigitalphotos.net images Oils_Sauces_and_Dres_g269-Bottle_Of_Olive_Oil_With_Olives_p17101.html.jpg
ID-100177573 www.freedigitalphotos.net images by stockphoto mischievous-look-of-a-young-woman-with-fruits-photo-p177573.jpg

Tovább a teljes cikkhez »
Tovább az írások archívumba »
Megosztom

Szerző:
Tóth Gábor

Bővebben » Tóth Gábor

Eseménynaptár

[events_calendar long_events=0 ]