Útifűmaghéj – Egy új különleges rostforrás a szívünk védelmében, a méregtelenítés eszköze

Feltöltve: 2014. április 3.

A rosthiányos étrend és a túl sok fehérje – főleg állati forrásból –, a feleslegesen bevitt szénhidrát és zsír lebontása nagy terhet ró a szervezetünkre. Az útifű maghéj kúraszerű használata rendszeressé teszi az emésztést, csökkenti az éhségérzetet, és kíméletesen tisztítja a májat és epét is. Segíthet az immunrendszer erősítésében, a koleszterinszint csökkentésében és a méreganyagok eltávolításában

 

A modern étkezési szokások káros következményei

Modern korunkban gyakran előfordul, hogy túl sok fehérje, emellett finomított liszt és cukor jut a szervezetünkbe. Ezek az ún. „junk food” -ok, melyek megemésztése során sok értékes ásványi anyagot és vitamint használunk fel a salakanyagok eltávolítására. E fontos anyagokat a már meglévő „jövőbeli” raktárakból használjuk fel, így szervezetünk ezt később hiányként észleli. 

Nem véletlen tehát, hogy az elsődleges ajánlások között szerepel a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Hazánkban az elvárthoz képest alacsony e jelzett élelmiszerek fogyasztása.

A rosthiányos étrend és a túl sok fehérje – főleg állati forrásból –, a feleslegesen bevitt szénhidrát és zsír lebontása nagy terhet ró a szervezetünkre. A bomlástermékek a bélrendszerben filmszerű zsíros réteget, majd „plakkokat” alakítanak ki, melyek ún. bélkővé alakulhatnak át. A bomlástermékek a bélfalon keresztül elsavasítják szervezetünket, mely betegségekhez vezethet. Testünk nem mindig képes semlegesíteni ezeket a savakat. Egyes esetekben sókat képez belőlük és így közömbösíti, más esetben a zsírszövetbe – mint semleges helyre – szállítja és rakja le azokat, mely azonban az elhízást támogatja.

Az egészséges étrend részét kell képezze a magas rosttartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztása. A legtöbb ember csak mintegy 5-10g rostot fogyaszt naponta, míg a megfelelő mennyiség több mint 25g lenne. Hasznos, ha beépítjük étrendünkbe a zabkorpát is.
 

A rostbevitelt növelhetjük értékes OKOS MAGOS LENMAGŐRLEMÉNNYEL illetve
OKOS MAGOS DIÉTA FORMULÁVAL is

A rostok fontossága: a fogyás és méregtelenítés 
legolcsóbb eszköze

A magas rosttartalmú ételek segítik a fogyást azáltal is, hogy a vízfelvevő képességük miatt hamarabb kialakítják a teltségérzetet a gyomorban, így diétázás során jól alkalmazhatók. A gyümölcsökben lévő duzzadó rostok vagy pektinek kiemelkedő hatásúak a bélvédelem és toxin megkötés szempontjából. Ilyen hatású az almából kivont almapektin is, amely fogyókúrás, teltségfokozó és koleszterin megkötő hatással is bír. Az alma vitaminjait, ásványi anyagait, és értékes rostjait, valamint a magban található B17 vitamint tartalmazza az OKOS MAGOS PIROS ALMAROST ŐRLEMÉNY illetve az OKOS MAGOS ROST FORMULA (az előbbi szénhidrátszegény forma és a piros héj őrleményét is tartalmazza; az utóbbi a préseletlen magházat és magot.)
 

A rostbevitelt növelheti OKOS MAGOS PIROS ALMAROST ŐRLEMÉNY illetve az
OKOS MAGOS ROST FORMULA segítségével

Az útifű maghéj különleges hatásai

A legújabb hasonló hatású növény – sőt „gyógynövény” – az útifű maghéj, mely az OKOS MAGOS TISZTÍTÓ FORMULÁBAN található. A növény Indiában és Iránban őshonos, a magokat pedig leggyakrabban gyógyászati célokra használják. Hatásait a szemcsemérete is meghatározza: a túl nagy szemcsék és a porszerű szemcseméret közötti, 40 MESH értékű őrleményt tartják a leghasznosabbnak (A MESH érték az őrlemények szemcseméretét jelző mértékegység. Az Okos Magos terméket a jelzett értékre őrlik).

Az útifű maghéj kúraszerű használata rendszeressé teszi az emésztést, megszünteti a székrekedést, segíti a plakkok eltávolítását, csökkenti az éhségérzetet, és kíméletesen tisztítja a májat és epét is. Az irritábilis bélszindrómában szenvedő betegeknél is segítséget jelenthet az útifűmaghéj alkalmazása, mivel a béltraktus működésére jótékony hatású lehet. Ez a rostfajta nem durva, hanem nagymértékű vízfelvevő képessége miatt zselés állagúvá válik, és kíméletesen tisztít. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy alkalmazása során minimum két liter vizet fogyasszunk el (1 kávéskanál rost fogyasztása mellé további 0,5 liter víz elfogyasztását kell számolni)!

Jótékony hatása megmutatkozik abban is, hogy kíméletes tisztító hatása révén az érzékeny bélbolyhok megtisztulnak, így a bélflóránk összetétele is kedvező irányba változhat. A jótékony bélbaktériumok szaporodása megnövekedhet, így az immunrendszerünk alapját jelentő Lactobacillusok jobban kifejthetik hatásukat, az immunrendszerünk megerősödhet, a betegségeknek jobban ellenállhatunk.
 

Az immunrendszerünk erősítésében, az édességvágy elleni küzdelemben segíthet az 
OKOS ÉLET BIOCSICSÓKA SŰRÍTMÉNY és az 
OKOS ÉLET PLUSZ BIOCSICSÓKA FINOMŐRLEMÉNY

Egészséges édesség, magas rosttartalmú az OKOS MAGOS REFORM ALMACHIPS

Magyarországon a vezető halálokok között szerepelnek a rák mellett a szív-és érrendszeri betegségek is. A magas koleszterinszint alapozza meg ezt a betegséget. Ugyanakkor nem az összkoleszterinszint a leglényegesebb mérőszám a szívbetegségek kockázati tényezői között, hanem a HDL és az LDL szint egymáshoz viszonyított aránya. A HDL az ún. jó vagy védő hatású koleszterin, míg az LDL a káros. Éppen ezért nemcsak az összkoleszterinszintet kell mérni, hanem az egymáshoz viszonyított arányt is meg kell határozni.

Az útifűmaghéj 85%-os rosttartalmával a fentieken túl, csökkenti a triglicerid- , koleszterin- és vércukor szintet, az egészséges HDL szintet nem befolyásolja. Egy amerikai egyetemi kutatás rámutatott arra, hogy igen hatásos a káros koleszterinszint csökkentésében – tehát csökkenti az össz- valamint az LDL-koleszterinsztinetet.
 

Szívünk teljes körű védelmét támogathatja az OKOS MAGOS SZÍV- ÉS ÉRVÉDŐ PREVENTÍV CSOMAG , mely most 20% kedvezménnyel megvárásolható

Akik felnőttkori cukorbetegségben szenvednek, az OKOS MAGOS TISZTÍTÓ FORMULA jelentősen javíthatja a betegek glükóz-szabályozó képességét. Egy magyar kutatás rámutat a hatásmechanizmusra is: az útifűmaghéj mechanikus hatása vízkötő képességével, a metabolikus a kolloid szénhidrátok felszívódásának mérséklésével magyarázható. Energiaszegény étrendekben, kiváltképp elhízás és társult diabetes esetében kifejezetten ajánlott alkalmazása. Akik még nem cukorbetegek, azoknak is hasznos a fogyasztása, mivel javítja a glükózszabályozást.

Egy nagyszabású amerikai tanulmány rámutat arra, hogy az útifűmaghéj használata mellett javasolható még a glükóz koncentráció csökkentésére a vízoldható rostok mennyiségének a növelése az étrendben. Erre a problémára jelent megoldást az OKOS MAGOS LENMAGŐRLEMÉNY vagy a fogyásban is segítséget jelentő OKOS MAGOS DIÉTA FORMULA illetve a kifejezetten a diétázók számára kialakított speciális, egyedülálló OKOS MAGOS PREBI-ROST FORMULA (cukorréparosttal).

Az OKOS MAGOS TISZTÍTÓ FORMULA rostjai – a korábbiak értelmében-, mivel a szervezet számára emészthetetlenek, teltségérzetet okoznak. Az emésztést megkönnyítik, nagy vízfelvevő képességgel rendelkeznek, illetve a méreganyagokat, és az étellel bevitt koleszterin egy részét és a vastagbélben már nem előnyös epesavakat is megkötik. Ezáltal a bélrendszer rákos megbetegedésének az esélyét is csökkenthetik. Itt kell megjegyeznünk, hogy a gabonákban található rostok vízoldhatatlanok, amelyek védenek az érelmeszesedés ellen, de a koleszterinszintet nem csökkentik (kivéve a zab).

A szervezetbe kerülő káros anyagokat ellensúlyozhatjuk az 
OKOS MAGOS MÉREGTELENÍTŐ PREVENTÍV CSOMAG termékeinek a fogyasztásával,
melyet most 20% kedvezménnyel vásárolhatnak meg

Az útifűmaghéj megköti a káros zsírsavakat, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot, migrénes panaszokat, segít székrekedés esetén. Az aranyér tüneteit is enyhíti, pl. a fájdalmat és a vérzést, de az irritációs bélszindróma, bél- és gyomorhurut, húgyvezeték- húgyhólyaggyulladás, fekélyek esetében is jótékony hatása lehet. Használata hozzájárul olyan bőrbetegség leküzdéséhez, mint a pikkelysömör, ekcéma, akné és a bélflóra regenerálásához antibiotikumos kezelések alatt és után.

Az OKOS MAGOS TISZTÍTÓ FORMULA vegetáriánus zselésítő anyagként is használható, hiszen állati zselatin helyett, főzés nélkül is alkalmazható sűrítésre. Nemcsak a kellő állagot adja meg, ezzel lerövidítve a főzési időt, hanem egészségvédő szerepe is van. A lekvár felforralása, kevés hőntartás után kell beletenni házi készítményünkbe. Főzéssel, de főzés nélkül is alkalmazható sűrítésre. 

Az útifűmaghéjból  pár gramm is elegendő egy kg nyersanyaghoz. 1 kg gyümölcshöz 5-6 grammot használjunk. Ez két csapott evőkanálnyi mennyiség. Figyelembe kell venni a gyümölcs víztartalmát. Ha lédús gyümölcsről van szó, akkor picit nagyobb, ha magas pektintartalmúról, akkor csapott mennyiség is elég. A meleg lekvárt ugyanúgy kell összekeverni egy kis útifűmaghéjjal, majd elegyíteni a lábosban lévővel, mintha pudingot készítenénk. Az állaga is hasonló a meleg pudingéhoz. Melegen még folyóssabb, kihűlés után a termék megszilárdul és tartós lesz. Ugyanakkor nem várhatjuk tőle, hogy kimondottan kocsonyás állagot ad, mintha pektint alkalmaznánk. Érdemes próbaterméket készíteni, ha most használjuk először, pláne ha nagy mennyiséget szeretnénk befőzni vele.  

Alkalmas mind közvetlen felhasználásra, mind italokba keverve (víz, tea, gyümölcslé), mind ételekbe keverve, azok sűrítésére is (müzli, joghurt, levesek, főzelékek, stb.) Rendszeres, vagy kúraszerű fogyasztása esetén sem alakul ki hozzászokás. A mennyiség terén nem szükséges nagyobb adag használata, inkább a kismértékű (pl. kétszer fél-egy mokkáskanál naponta), de rendszeres bevitel javasolt.

Alkalmazhatjuk étkezés előtt fél órával (ez esetben éhségcsökkentő), illetve étkezés közben (ilyenkor a korábban jelzett koleszterin- és vércukorszabályozó, stb szerepe nő). Gyógyszerbevétel előtt és után minimum egy órával használjuk.

Fontos megjegyezni, hogy érzékenység, bélelzáródás, vagy annak gyanúja, ismeretlen eredetű alhasi fájdalmak, hányinger, vagy hányás, a gastrointestinalis traktus kóros szűkülete, időskori vastagbéltágulat, nehezen beállítható cukorbetegség, nyelési nehézség, krónikus székrekedés esetén nem alkalmazható! Gyermekeknél ne alkalmazzuk.

Információk:

honlap: www.okosmagos.hu
                www.rostdoktor.hu
                www.okosmagos.hu          

email: taplalkozas@gmail.com (Tóth Gábor) mobil: 0620/772 2220          

Tóth Gábor

okl. élelmiszeripari-mérnök

Minden jog fenntartva!

Felhasznált irodalom:

Mire jó az útifű maghéj? (Psyllium) 2009. 12. 20. www.halas.net
Galgóczy D.: Ezzel a 4 csodaszerrel fogyhatsz a leggyorsabban! www.femina.hu 2009.08.09.
Útifűmaghéj :A hatékony és olcsó csodaszer www.biorganik.hu
Indiai útifűmaghéj – Psyllium www.wikipedia.hu
Ködbaum Zs.: Indiai útifűmaghéj – Psyllium
Útifű maghéj: a karcsú és egészséges testért! www.biorganik.hu
A Psyllium maghéjról www.vitaminkosar.hu
A psyllium használ a cukorbetegeknek American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 70, October 1999, pp. 466-73
A psyllium rost alkalmazása energiaszegény diétában és hatása a szénhidrát-felszívódásra Diabetologia Hungarica 1996 ;4(2):81-84 Magyar Diabetes Társaság – Tudomány Kiadó Kft 2002-06-28.
Babulka, P.: Gyógyhatású táplálékok, étrendkiegészítők, funkcionális élelmiszerek Komplementer Medicina 2005 ;9(3):58-66 Celsus Kft.
Larsen, H.R.: Táplálékkiegészítők a diabetesben diabetes, supplementumok International Health News 2002-10-14.
Shapiro, Karen és Gong, William C. Natural products used for diabetes. Journal of the American Pharmaceutical Association. Vol. 42, March/April 2002, pp. 217-226
Köteles, F.: Az irritábilis bélszindróma fitoterápiás kezelése Komplementer Medicina 1999 ;3(2) Celsus Kft.
Rejtélyes bioanyagok Ideál – Reforméletmód magazin Celsus Kft. 2002-07-25.
Heinisch, M.: Hatékony érvédelem – Tanácsok az optimális koleszterinszint eléréséhez (I.) Ideál – Reforméletmód magazin 2006 ;18(8):41-43 Celsus Kft. 2006-08-03.
Heinisch, M.: Hatékony érvédelem – Tanácsok az optimális koleszterinszint eléréséhez (II.) Ideál – Reforméletmód magazin 2006 ;18(9):62-63 Celsus Kft. 2006-09-11.

Képek:

www.morguefile.com
www.publicdomainpictures.net
www.freedigitalphotos.net images byMasterisolated photos Other_Health_and_Bea_g278-Red_Apple_With_Tape_p45047.html
ID-100177573 www.freedigitalphotos.net images by stockphotomischievous-look-of-a-young-woman-with-fruits-photo-p177573

ID-100151253 by Marcus www.freedigitalphotos.net images Meals_g270-Bowl_Of_Muesli_For_Breakfast_p151253html
ID-100151240 www.freedigitalphotos.net images Meals_g270-Bowl_Of_Muesli_For_Breakfast_With_Fruits_p151240html

Megosztom

Szerző:
Tóth Gábor

Bővebben » Tóth Gábor

Eseménynaptár

<< Aug 2017 >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3